Iosif Gabor, din decembrie 1989, primar la Milaş! Din februarie 1992, ales tot din primul tur!

Primele alegeri locale, din România, după Revoluția din decembrie 1989, au avut loc în februarie 1992, în zilele de 9 (primul tur de scrutin) și 23 februarie (al doilea tur de scrutin), fiind, totodată, primele alegeri locale libere după mai bine de jumătate de secol (după 1937).

După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, cel mai longeviv primar din judeţul nostru.

         ***

         Iosif Gabor, la cei 66 de ani, este la al optulea mandat. Profesor de biologie,  în anii ’80, director adjunct şi director coordonator la şcoala din Milaş, în 27 decembrie 1989, oamenii din comună, în acele adunări generale, l-au pus primar.

„După două luni, mi-am dat demisia, iar după o altă săptămână, oamenii m-au dus înapoi. Pe vremea aceea, toată lumea credea că are drepturi nu şi obligaţii. La Milaş erau trei CAP-uri, noaptea se furau oile, caii, viţeii. A fost greu. După aceea, au venit legile fondului funciar, dar din fericire nu au fost probleme, nu am avut procese. Pe parcurs, ne-am intrat în ritm”, îşi aminteşte primarul Gabor.

În 9 februarie a avut prima confruntare electorală, iar de atunci a ieşit de fiecare dată, în primul tur, cu peste 76%.

În 2020, Iosif Gabor nu s-a lăsat uşor de înduplecat pentru o nouă candidatură. A acceptat, a câştigat cu peste 50%  şi continuă proiectele de dezvoltare, chiar dacă România traversează o perioadă grea.

„Avem pregătite trei proiecte, depuse la Compania Naţională de Investiţii. Un proiect vizează modernizarea unei reţele stradale de 11,5 kilometri. Avem procedura de achiziţie cu clauză suspensivă, eram condiţionaţi de finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare. Al doilea proiect este cel de reabilitare, modernizare şi dotare a unui dispensar medical, cuprins pe Lista-sinteză de la CNI. Nu în ultimul rând, am propus o investiţie de extindere a reţelei de apă, în satul Comlod, cu o populaţie dub 100 de locuitori, care nu se încadrează în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare”, ne-a declarat primarul Iosif Gabor.

Fondurile europene, crede Iosif Gabor, mai au de aşteptat pentru a fi accesate, până s-or finaliza discuţiile de la Bruxelles-Bucureşti-Milaş. Din bugetul local, în program este extinderea sistemului de iluminat public, în vreo 3 sate.

Foarte probabil, va fi (încă) unul dintre mandatele grele, dar odată asumat va trebui dus la capăt. „Eu sunt optimist şi cred că lucrurile trebuie pornite, începute, pentru că, într-un fel sau altul, până la urmă sunt duse la sfârşit”, ne-a mai spus primarul Milaşului.

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5