Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Irina Petraș: Dar ce Răsunet se aude?

Răsunetul cultural apărea în aprilie 2013 primind „în arendă”, cum ar veni, în fiecare lună, patru pagini (detașabile! – precizare importantă) din spațiul scriptural al cotidianului Răsunetul. E un Supliment literar şi artistic realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Din luna octombrie a aceluiași an, apare sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, semnalând atât dorința de cuprindere cât mai largă a vieții literare, ca loc privilegiat de enunțare pentru toți scriitorii din ținut, cât și ambiția de a îmbunătăți mereu calitatea colaborărilor. Andrei Moldovan, primul redactor șef, nu uita să precizeze că suplimentul își propune să fie o sită, fie ea și generoasă, pentru a nu pune în primejdie reprezentativitatea. Mișcarea literară, cu masiva și consistenta ei apariție trimestrială, și Răsunetul cultural, mai alert, mai la zi, nu se incomodează. Dimpotrivă.

Suplimentul crește mereu, într-un „bâzâit ca de albine”, harnice și dornice de afirmare. După trei ani, ca în povești, în iulie 2016, ajunge la 8 pagini. Rubricile se înmulțesc, Răsunetul vibrează tot mai prompt și mai expresiv la semnalele culturale, artele întâlnindu-se în paginile lui într-un tot mai armonios dialog. Are, firește, atenția fixată pe spiritul locului (vezi excelenta antologie cu acest titlu pusă la cale de Menuț Maximinian în 2021), dar înregistrează, printr-un gest de recunoaștere a apartenenței la întregul culturii române, evenimente, cărți, oameni din toate zonele, identificând subtile atingeri și întrepătrunderi.

Primul lustru, 2013-2018, are și o antologie, îngrijită de Menuț Maximinian și prefațată de Andrei Moldovan, dedicată Centenarului Marii Uniri, semn că echipa lucrează în numele unei civilizații a urmei, atentă la arhivă, la tradiție. După moartea lui Andrei Moldovan (2020), neobosit și regretat om de cultură, Răsunetul e condus de Menuț Maximinian. Ca și Societatea Scriitorilor. Învățăcel atent și dăruit, el e gata să pună umărul la proiecte culturale cu greutate. Răsunetul cultural, acum Magazin literar și artistic, cu 16 pagini la dispoziție, a intrat în cel de-al 11-lea an de existență și se așează, cu tot mai mult aplomb și mai multă îndreptățire, în rândul publicațiilor culturale care își știu și își respectă menirea (într-o paranteză etimologică liberă, aș zice că, dacă răsunetul vine din latinescul resonare și e un sunet/sono reluat, transmis mai departe, în ecou, în română, el are, dacă vrem, și un răs în structura lui, acel răs- /răz- care înseamnă nu doar un exces, o repetare, ci și o prefacere a lucrurilor; sunetul se repetă, răsună, se duce în patru zări, dar și devine mai bun, mai plin de sensuri).

Nu pot decât să urez echipei ochi ager, condei alert, cerneluri rafinate și colaboratori de raftul întâi. La mulți ani!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5