Jocuri antice jucate și în ziua de azi

Fie că vorbim despre jocuri complexe precum șah sau go, sau că ne referim la cunoscutul joc de X și Zero, toți putem fi de acord că aceste jocuri ajută la dezvoltarea abilităților cognitive într-un mod competitiv dar și plăcut.

Celebrul X și Zero, are la bază un joc numit „Terni Lapilli”, un joc din Roma antică, datând din primul secol, Î.Hr. Deși numele diferă, modul de a juca este aproape identic. Totuși, conform numeroaselor dovezi arheologice găsite în acest sens, romanii foloseau piese din piatră în locul semnelor de X și Zero, oamenii de știință care au studiat acest fenomen, găsind urme ale tabelei de joc scrijelite pe zidurile cetății, podele, chiar și pe acoperișuri. Prima versiune digitală a acestui joc, denumită OXO, a fost lansată în anul 1952. În zilele noastre, acest joc este încă apreciat pentru simplitatea și accesibilitatea sa, creativitatea celor doi jucători fiind deseori îndeajuns pentru a găsi un mod de a înlocui tabela și instrumentele de scris necesare.

Potrivit descoperirilor arheologice, originea zarurilor datează încă din anii 6000 Î.Hr. Primele zaruri au fost făcute dintr-o varietate mare de materiale precum scoici, sâmburi de fructe sau pietre. Dar precursorul zarului din zilele noastre era făcut din oase ale încheieturilor provenite de la diferite specii de mamifere. Mai târziu aceste oase au fost denumite „astragali” de către popoarele grecești și aveau o formă cubică, cu două fețe rotunjite și patru fețe plane. Deși multe jocuri sociale își au rădăcinile în Asia sau Orientul Mijlociu, zarurile au crescut în popularitate o dată cu fascinația împăraților romani pentru ele, chiar împăratul Iulius Cezar fiind unul dintre cei mai mari iubitori ai acestui mic obiect pătrat cu șase fețe. În prezent, numele jocului popular este „Craps”, scurtat de la „crapaud” (broască), provenind de la poziția de ghemuit pe care o asumau jucătorii pentru a vedea mai bine zarurile.

Originile jocului de șah, în majoritatea documentelor istorice, sunt specificate ca fiind în India, undeva înaintea secolului șapte. Șahul a fost apoi introdus în Persia, unde a căpătat o notă educațională și a fost asociat cu nobilii din acea vreme. Inițial denumit „Chaturanga”, numele a fost schimbat de către alte popoare din considerente lingvistice. Au luat naștere cuvintele „Shāh!” și „Shāh Māt!”, având originea din limba persană și însemnând „rege”, respectiv „regele este neajutorat”. Acest joc format din mai multe tipuri de piese și o tablă împărțită în pătrate egale, a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, în final stabilindu-se reguli standard în secolul nouăsprezece. În a doua jumătate a secolului nouăsprezece au fost organizate primele turnee de șah oficiale, primul turneu mondial având loc în anul 1886. Datorită popularității crescute, secolul douăzeci a marcat înființarea Federației Mondiale de Șah.

Go, numit paradoxal ca fiind unul dintre cele mai simple, dar și cele mai complexe jocuri din lume, datează de peste 2500 de ani, încă de pe vremea lui Confucius. Acesta își sfătuia atunci cititorii să evite pierderile de timp cu activități inutile și să-și îndrepte atenția către acest joc. Originea sa este încă disputată în rândul oamenilor de știință, majoritatea cronicilor arătând totuși că acesta s-a născut în China. Indiferent de unde a originat, jocul s-a extins rapid în întreaga Asie, iar campionii japonezi la Go au fost considerați, secole de-a rândul, eroi naționali. Cu sute de milioane de fani și jucători în Korea, Japonia, China și cu ale milioane de fani din vest, Go poate fi considerat cu ușurință unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume.

Sursa foto: Pexels.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5