La Ardan, în prezenţa pr. protopop Marius Pintican, Biserica și Școala, parte a veșniciei satului românesc

Sâmbătă, 12 iulie 2025, a avut loc la Ardan a doua întâlnire anuală a preoților și profesorilor din parohiile Cercului Pastoral-Misionar Valea Șieului I. Inițiator al acestui tip de întâlnire a fost pr. Aurelian Poptean, coordonatorul activității Cercului, gazde bune fiind anul acesta pr. Ioan Viorel Gotea și bunii credincioși ai Parohiei Ardan.
În încercarea de a consolida colaborarea celor două instituții „formatoare”, tema propusă a fost „Biserica și Școala, parte a veșniciei satului românesc”. O temă care trimite atât spre trecutul comunităților rurale, unde dascălul și preotul au colaborat în luminarea atâtor generații, oferind imboldul prim spre cunoaștere, cât și spre viitor, ei rămânând împreună în mijlocul noii paradigme sociale, cu o misiune poate și mai dificilă decât până acum.
Întâlnirea a debutat natural cu rugăciunea, în biserica frumoasă ce domină Ardanul și îi este principalul reper. Mai întâi Te-Deum-ul de mulțumire, la care au slujit pr. Aurelian Poptean, pr. Ioan Viorel Gotea și pr. Florin Gordon, răspunsurile la strană fiind date de prof. Nicolae Eugen. Apoi un parastas de pomenire a tuturor dascălilor care au slujit în aceste comunități și s-au mutat în veșnicie, slujbă la care protos a fost părintele Protopop Ioan Marius Pintican, iar soborului s-au adăugat și ceilalți preoți din parohiile Cercului, pr. Lazăr Cozman, pr. Ioan Creța și pr. Ovidiu Petru Cimpoieș.
În calitate de invitat de onoare, Pr. Protopop Ioan Marius Pintican a pus la suflet celor prezenți un cuvânt emoționant despre rolul și misiunea profesorului de model și formator al noilor generații, subliniind valoarea exemplului personal și chemarea de a fi „lumina lumii”, nu doar transmițători sau evaluatori de informație.
Prima parte a întâlnirii s-a încheiat cu un mic recital de pricesneal elevilor ce formează Grupul catehetic „Mlădițe de brad” al parohiei Ardan, sub îndrumarea pr. Ioan Viorel Gotea.
De la ora 12.00, în incinta școlii din localitate, așezată simbolic „ușă în ușă” cu biserica, a urmat conferința cu tema „Biserica și Școala, parte a veșniciei satului românesc”, susținută de doamna profesor pentru învățământul primar Mariana-Floarea Bor, fiică a parohiei Ardan. Nu putea fi cineva mai potrivit pentru acest moment, prin dubla sa calitate de dascăl și autoare a unei monografii a acestei localități.
Într-un studiu de caz bogat argumentat documentar, doamna profesor a subliniat rolul esențial al Școlii și Bisericii în istoria comunității din Ardan, pentru păstrarea tradiției și culturii locale, dar și în formarea unor generații de buni gospodari ai satului sau fii ai localității cu frumoase reușite profesionale în domenii diverse, mulți dintre ei chiar în cel al educației. Au fost invocate figuri proeminente de preoți și dascăli dedicați, rămași pentru totdeauna în istoria acestei frumoase comunități. Discursul plin de emoție, izvorât din dragostea vie pentru locurile natale, a mișcat audiența, fiind completat cu amintirile unora dintre numeroșii dascăli prezenți care au trecut de-a lungul timpului pe la catedra școlii din Ardan, precum domnii directori Aurel Horga sau Mihai Constantin.
În continuare a fost prezentat al doilea număr al revistei „Cuvântul credinței”, editată de Cercul Preoțesc Valea Șieului I, de către doamna profesor Iulia Teodora Bălaș, secretar general de redacție al revistei. În cuprinsul acesteia se regăsesc cuvântul ierarhului, un cuvânt introductiv al părintelui profesor Dumitru Boca, vicar eparhial, precum și trei capitole cu conținut diferit. Primul capitol cuprinde articole cu caracter istorico-biografic, dedicate cântăreților și feților bisericești din parohiile ce alcătuiesc acest cerc misionar, al doilea prezintă activitățile desfășurate în anul precedent, iar ultimul este dedicat articolelor cu conținut teologic. Revista a lansat dascălilor prezenți invitația de a colabora în numerele următoare cu conținut de specialitate.
Finalul întâlnirii a presupus un scurt moment festiv, în cadrul căruia toți participanții au primit diplome de recunoștință pentru întreaga lucrare, însoțite de ultimul număr al revistei „Cuvântul credinței” și un număr din revista „Renașterea”. A urmat o parte de socializare și diseminare, înfrumusețată de calda ospitalitate a gazdelor și finalizată cu promisiunea unei noi întâlniri pentru anul următor, în parohia Șieu.
Într-un moment în care societatea românească dezbate doar despre norme didactice și tăieri salariale, întâlnirea de la Ardan a adus în discuție valoarea inestimabilă a misiunii dascălilor, respectul cuvenit acestei profesii și rolul său de apostol al cunoașterii, model al bunei cuviințe, eleganței în purtare și elocinței, dar și al credinței și moralității, în fața unei generații care este într-o continuă căutare a valorilor și, din păcate, le găsește tot mai puțin sau le confundă cu non-valori ori anti-valori.
Rugăm pe „Învățătorul” prin excelență, Mântuitorul Iisus Hristos, să îndrume pe toți dascălii în așa fel încât să fie „lumina lumii”, „sarea pământului”, apostoli și mărturisitori ai Săi!

Pr. Ioan Creța

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5