La Dumitra, singura şcoală de tractorişti rutieri şi agricoli din Ardeal

Povestea noastră începe în urmă cu ani buni, când Pantelimon Martiţa, elev în clasa a VII-a, dorea să facă şcoala de tractorişti pentru a putea ara pământul părinţilor fără boi, ci cu ajutorul tehnologiei moderne. Astfel, în anul 1964, merge la Şcoala de tractorişti din Cluj. Astăzi, la 50 de ani de la acel vis, Pantelimon Martiţa are propria şcoală de tractorişti, de altfel, singura din Ardeal în acest moment.
Anual, peste 80 tineri absolvă cursurile de la Dumitra, acolo unde-şi are sediul şcoala, încheind mai apoi contracte pentru muncă în ţară sau în străinătate. Dacă în trecut făceau aceste cursuri de tractorişti rutieri şi agricoli angajaţii de la IAS, SMA şi CAP, se pare că lucrurile revin pe drumul cel bun, tinerii dându-şi seama că munca pământului poate aduce roade şi satisfacţii. Dacă în trecut aceste şcoli funcţionau pe lângă şcolile profesionale de la Dumitra, Liceul Agricol Bistriţa sau Grup Şcolar „Grigore Moisil”, o dată cu desfiinţarea acestor meserii din programa şcolară, lucrurile au scăpat de sub control, astfel încât cei care doresc să aibă un asemenea permis pot urma cursurile doar la şcolile particulare.
„Şcolile profesionale au dispărut din toată ţara după ce am reuşit să scoatem, de-a lungul timpului, sute de tractorişti. În prezent am reînfiinţat la Dumitra şcoala de tractorişti rutieri şi agricoli, singura din câte ştiu, din Ardeal. Niciun liceu agricol nu mai promovează asemenea meserii. Doar la noi, oamenii mai pot veni să urmeze cursurile de aproximativ 3 luni pentru ca mai apoi să poată lucra cu tractorul. Încep să se dea şi fonduri europene pentru cumpărarea de tractoare performante, astfel încât îi îndemn pe tineri să reia legătura cu pământul. Pentru mine, munca cu tractorul este o pasiune, o dragoste”, declară Pantelimon Martiţa.
În acelaşi timp, interlocutorul nostru sugerează Ministerului Educaţiei să repună baza pe şcolile profesionale, astfel încât tineretul să înveţe meserii pentru a putea duce mai departe economia ţării.
În acest demers al şcolii de tractorişti Dumitra sunt alături de Pantelimon Martiţa, care este responsabil de şcoală, Paula Maria Mărincean – profesor legislaţie rutieră, Florea Căileanu – instructor conducerea tractoare, Paul Viorel Martiţa – profesor mecanizarea agriculturii şi întreţinere, Ioan Marica – instructor conducere, Tomas Penteker – profesor limba germană şi engleză (pentru cei care pleacă la lucru în străinătate), Grigore Nat – prof. drd. mecanică şi informatică, Irina Penteker – profesor protecţia muncii şi prim ajutor, Maria Pupăză – contabil, Vasile Pupăză – profesor inginer specialităţi, Viorica Martiţa – coordonator şcoală, Ionela Martiţa – secretar.
Pantelimon Martiţa mai colaborează şi cu liceele tehnologice din Lechinţa şi Bistriţa.
Cei care doresc să urmeze cursurile Şcolii de tractorişti rutieri şi agricoli pot obţine relaţii la tel. 0744.179470.

Comentarii

26/10/15 19:08
Ibasfalean catalin

Sunt interesat pentru școală de tractorist!!!cum va pot contacta?? Va mulțumesc!!

15/10/21 11:27
Mihalca daniela

Sunt interesata pt scoala de șoferi de tractorisr

31/07/22 13:10
Codrean Cosmin

Bună ziua! Aș vrea să obțin categoria Tr. Se poate la școala dumneavoastră?

31/07/22 13:10
Codrean Cosmin

Bună ziua! Aș vrea să obțin categoria Tr. Se poate la școala dumneavoastră?

26/01/23 12:58
Mărginean Dorin

Bună ziua sunt interesat de școală de tractorist pentru permis.

26/01/23 12:58
Mărginean Dorin

Bună ziua sunt interesat de școală de tractorist pentru permis.

04/02/24 12:53
Pop ionut

Buna ziua sunt interesante școala de tractorist pentru permis

05/02/24 14:50
Ioan

As dori cateva informatii.: 1 .Durata cursului.
2.tariful ptr.curs.
3.Daca conduc de 30 ani tractorul si nu am decat cerificat de brazda, ce curs trebuie sa fac pentru a circula si pe drumul comunal sau judetean.Multumesc astept raspuns.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5