La mulţi ani, Beclean !

Zilele oraşului Beclean – ediţia a – XI- a.

16 august

Relevând, în percepţia primarului Nicolae Moldovan, un oarecare “fel de a fi în familie”, cea a oraşului Beclean, “casa noastră, a tuturor celor ce am trăit aici”, atât de primitoare în viziunea “eternului” ministru al acestor meleaguri, profesorul universitar Liviu Maior, urbea de pe Someş şi-a sărbătorit, în perioada 16 - 18 august, zilele (să tot fie 778 de ani de la prima testare istorică) oamenii, locurile. Şi nu oricum, ci cu multe surprize plăcute.
În acest fel, au ţinut prim-planul festivităţilor de deschidere cetăţenii de onoare ai oraşului sărbătorit, inclusiv Vasile Tuhar (92 de ani), veteran de război (titlul onorific este atribuit de către Consiliul Local Beclean începând cu anul 2000, în semn de recunoaştere a implicării benefice în viaţa comunităţii locale).
Au stat alături de Nicolae Moldovan, prof. univ. dr. Liviu Maior, primul cetăţean de onoare al Becleanului, Ionel Dâncu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş (AIRDD), col. rez. Vasile Tuhar, în vârstă de 92 de ani, mama regizorului Radu Afrim, şeful ISU Bistriţa-Năsăud, lt.col. dr. Constantin Florea, dar şi părintele Doru Zinveliu, protopopul Becleanului.
Locotenent-colonel doctor Constantin Florea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, a vorbit despre ascensiunea (cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al autorităţilor locale) serviciului de la Beclean, din 2001, de la înfiinţarea primei subunităţi a pompierilor militari, până recent, la instituirea punctului SMURD, când există două autospeciale noi de intervenţie, încă una fiind aşteptată să intre în dotare până la sfârşitul acestui an; totul, spre profesionalizarea implicării în situaţiile de urgenţă, de altfel nedorite dar gata de onorat la standarde performante dacă e nevoie.
Într-un mesaj transmis prin mama sa, regizorul Radu Afrim (aflat în aceste zile la Berlin) s-a declarat “fan retro” al oraşului natal, unde a copilărit în anii ’70, cel căruia nepomenit în întrebările din interviuri, dar căruia i-a luat acum pulsul şi energia mai mult decât a făcut-o în ultimii 25 de ani, un spaţiu al proiecţiilor sale profesionale “dintr-o altă viaţă”, “poate”, cu teatru şi tineri colaboratori adunaţi aici într-un workshop finalizabil cu un spectacol într-un loc neconvenţional.

Primul cetăţean de onoare, profesorul universitar Liviu Maior
Mândru că e din Beclean s-a declarat ministrul învăţământului, tatăl şefului S.R.I., George Maior, profesorul universitar Liviu Maior, primul cetăţean de onoare de aici, cel care a ajutat “atât cât a putut” oraşul pe care-l vizitează “de două-trei ori pe an, din motive familiale” precum „cinstirea înaintaşilor”, atunci când întâlneşte oamenii din vechea urbe. A început cu şcoala, iar primele gânduri nu întâmplător i s-au îndreptat aici: “nu puteai intra, că dădeai cu capul de grindă”. Acum, găseşte o localitate schimbată, dinamică, circulată, cu multe alte aspecte de evidenţiat decât accidentele, singurele care o făceau celebră în trecut. Nevoie ar fi, o recunoaşte chiar în discuţiile cu primarul pe care l-a susţinut “cu mână bună” în anul 2000, de o centură ocolitoare, pentru că “traficul e infernal” pe un drum naţional-european ce străbate oraşul de-a lungul. Cât despre trecut? Becleanul ar trebui să facă parte din proiectul despre care se tot vorbeşte, “România 1000”, la împlinirea în 2014 a o sută de ani de la începerea Primului Război Mondial, crede prof. Liviu Maior, cinstirea eroilor fiind “dovada supremă a înţelepciunii unui popor”.

Post mortem…
Momente emoţionante a trăit prezentatoarea evenimentului, Mariana Harosa, fiica fostului director al Casei de Cultură “Radu Săplăcan” din Beclean, cea care a preluat de curând coordonarea instituţiei, când tatălui său i-a fost conferit post mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Beclean, într-un gest oficiat de primarul Nicolae Moldovan, în semn de recunoştinţă faţă de întreaga activitate de 40 de ani pusă în slujba folclorului românesc, a cântecului popular, timp în care a imprimat atâtor şi atâtor generaţii respectul pentru valoare.

Scriitoriceşte, despre Beclean
Întâmplările literare ale ultimilor 20 de ani au fost cuprise de Valentin Falub în micromonografia comunităţilor locale din Beclean şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, “Reporter”. Scurt, momentul a fost prezentat cu referire la Cenaclul “Saeculum” al tinerilor din Transilvania, posibil, din spusele autorului, datorită primarului din perioada comunistă, Puţura (fiul, Ovidiu, e acum secretar de stat în Ministerul Justiţiei) ; pe aici s-au perindat, printre alţii, Teohar Mihadaş, Radu Săplăcan, Nicolae Steinhardt.

La manifestările inaugurale ale ediţiei a XI –a a Zilelor oraşului Beclean au fost prezenţi oasapeţi de seamă: ministrul delegate pentru dialog social, Doina Pană, viceconsulul la Torino, Iulia Cupşa-Kiseleff, deputatul USL Daniel Suciu şi colegul său de alianţă, senatorul Ioan Deneş, deputatul PDL Ioan Oltean (vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor), subprefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, administratorul judeţului, Florin Moldovan, şeful Administraţiei Finanţelor Publice, Crin Pântea, şefii de la Poliţie – Ovidiu Mureşan, Jandarmerie – Florin Furnea, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Delia Fontul, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor - Iuliana Deneş, fostul vice de la CJ, Luca Iancu, primari şi/sau viceprimari din Braniştea, Lechinţa, Budeşti, Uriu, Căianu Mic, alte oficialităţi locale şi judeţene.
“Oameni care de-a lungul timpului m-au ajutat într-un fel sau altul”, i-a descris primarul Nicolae Moldovan, care le-a oferit tuturor, în semn de mulţumire, mici simboluri care să le aducă aminte de Beclean. “

Porţi deschise la noua staţie de tratare a apei
Festivităţile dedicate “Zilelor oraşului Beclean” au fost precedate de o vizită oficială la noua staţie de tratare a apei din Becleanuţ, complet automatizată. Directorul “Aquabis”, Ioan Şandru, le-a vorbit oficialilor din Primăria Beclean (primarul Nicolae Molodovan, viceprimarul Mathe Ştefan, parlamentarilor USL – Daniel Suciu şi Ioan Deneş) şi altor participanţi despre parametrii tehnici şi investiţionali ai obiectivului de peste 5 milioane de euro care va deservi cu un debit de 220 l/sec. 14 localităţi învecinate oraşului de pe Someş, urmând să înlocuiască la standarde europene vechea staţie, cu vizibile probleme de uzură fizică, funcţională. Recepţia parţială a avut loc joi, 22 august.

Sfinţirea bisericii ortodoxe„Sfântul Andrei”
Încununarea unui efort de construcţie care a durat mai bine de 15 ani, biserica ortodoxă din centrul oraşului Beclean, purtând hramul „Sfântul Andrei”, a fost sfinţită sâmbătă, începând cu ora 9.00. Marele eveniment spiritual i-a adus în mijlocul credincioşilor pe ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi pe PS Timotei - Episcop al Spaniei şi Portugaliei, alături de aproximativ 80 de preoţi aparţinând de Protopopiatul Ortodox Beclean.

17 august

Programul zilei a doua a început la ora 9.00, oră la care este a fost programată sfinţirea bisericii ortodoxe cu hramul „Sfântul Andrei” . De asemenea, tot sâmbătă la CSEI Beclean a fost organizat un concurs de desene pe asfalt şi patinaj pe role, iar la Casa Orăşenească de Cultură s-a desfăşurat spectacolul concurs ,,Tip -Top Minitop”, pentru cei mai mici dintre beclenari.
Cireaşa de pe tortul acestei zile a fost aşezată începând cu ora 20.30, atunci când pe scena din Piaţa Mare au urca, pe rând, trupe de dans, cântăreţi de muzică folk şi formaţii muzicale renumite ale scenei artistice româneşti, totul culminând cu spectacolele Heaven, Fly Project şi Iris.

18 august

Ultima zi a acestui important eveniment a fost dedicată vânătorii şi vânătorilor, fie cu puşcă, fie cu polonic, între orele 9.00 şi 14.00 fiind programat concursul culinar popular „Vânătoare la ceaun”, eveniment care s-a desfăşurat în parcul balnear Băile Figa. La ediţia din acest an au participat 12 echipe din judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Harghita, Neamţ, Suceava, fiecare pregătind după cum a ştiut mai bine carne de căprior, de urs sau de mistreţ. În paralel a avut loc şi concursul "Muget de cerb". Cinci vânători s-au înscris în concurs, încercând fiecare să imite cât mai bine boncăluitul cerbului. S-au ajutat de scoici, de laringe uscat de cerb sau chiar de furtun din plastic. Juriului nu i-a fost greu să decidă cine câştigă marele premiu al acestui concurs, dat fiind faptul că Octavian Cobzalău, de la Asociaţia Ursul Brun, a smuls ropote de aplauze cu prestaţia lui impecabilă din timpul concursului.
Nu acelaşi lucru s-a putut spune despre concursul culinar, unde diferenţele dintre primele trei locuri au fost de câteva zecimi de puncte. Premiile acordate au fost următoarele: Polonicul ăl mai ăl - echipa Bistriţa Multiculturală, Polonicul cel mai vânătoresc – grupa Făgeţel-Mortonca 2, Polonicul cel mai gustos - grupa Sânpetru, Mureş, Polonicul cel mai cel – echipa Măgura-Nistru.
Tot duminică, au avut loc ultimele meciuri din cadrul Cupei oraşului Beclean la fotbal amatori, fiind stabilit podiumul acestei competiţii. Clasamentul s-a decis după confruntarea înfrânţilor şi a învingătorilor din semifinale: Primăria a ratat podiumul în urma meciului cu “Inglorius”, echipa care şi-a adjudecat poziţia a treia cu o victorie de 3 – 2, iar din înfruntarea celor mai buni a câştigat “No Comment”, ajunsă campioană după ce i-a dovedit pe colegii de la Figa, cu scorul de 4 – 3. Competiţia, una a orgoliilor, a avut premii simbolice constând în cupe şi diplome înmânate de către parlamentarii de Beclean, deputatul Daniel Suciu şi senatorul Ioan Deneş. Golgheterul turneului a fost Ovidiu Mureşan, care a marcat de unsprezece ori.
De asemenea s-a derulat programul Cupei oraşului Beclean la lupte libere şi greco-romane, cu participare internaţională. Câştigător a fost Grupul Şcolar Sportiv din Hunedoara, urmat de Clubul de Lupte Libere Beclean, CSS Cluj şi concurenţii din Bistriţa.Dintre reprezentanţii gazdelor, s-au remarcat în luptă: Clara Mădălina Goncear (locul 1 la categoria 25 de kilograme, anul 2005 – 2006); Daniel Mateiu (prima clasare la categoria 25 de kilograme, anul 2006); Denis Gherghel (câştigător la categoria 28 de kilograme, anul 2003 – 2004); Denisa Ploscar (învingător la categoria 25 de kilograme, anul 2001 – 2002); Ionela Rus (prima la categoria 32 de kilograme, anul 2001 – 2002); Iasub Ştefania (întâia la categoria 32 de kilograme, anul 2003); Cristian Cozac (al treilea la categoria 75 de kilograme, anul 1998 – 1999); Andrei Pralea (poziţia a treia la categoria 75 de kilograme, anul 1998 – 1999); Daniel Pop (locul trei la categoria 85 de kilograme, anul 2000 – 2001); Vasile Lorinţi (locul trei la categoria 80 de kilograme, anul 1995 – 1996).
Pentru după-amiaza ultimei zile, în piaţa Mare a oraşului s-a desfăşurat un impresionant spectacol folcloric la care au participat ansamblul folcloric ,,Cununiţa” – Clubul Copiilor Beclean, Ansamblul folcloric ,,Someşul” al Casei Orăşeneşti de Cultură Beclean, Ansamblul folcloric ,,Someşelul” , Ansamblul maghiar, Ansamblul folcloric ,,Balada”- Bistriţa, interpreţi de muzică populară.
Concertele de închidere ale celor trei zile dedicate oraşului Beclean vor fi susţinute între orele 20.00 -24.00 de Prefix 990, Sylvie, şi Talisman. Recitalurile muzicale au fost încheiate în jurul orei 01.00 de un spectacol feeric cu focuri de artificii, care au făcut deliciul miilor de spectatori aflaţi în piaţă, la sărbătoarea oraşului Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5