La poarta Slăvirii
Cuvântul, întrupat în poezie, este calea spre nemurire, spre fericirea netrucată, spre dragostea adevărată. Pe aripi de vers, mila divină coboară spre noi, dându-ne chip de frumuseţe, spre preaslăvirea literei.
Ceneclul „Nuanţe” al Cercului Militar Bistriţa, format din scriitori care slujesc ţara sub tricolor, vine în faţa cititorilor cu prima antologie din istoria grupărilor literare ale armatei de pe meleagurile lui Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu şi George Coşbuc. La iniţiativa şefului Cercului Militar, col. (rez) Florentin Archiudean, truditor pe altarul culturii, ne întâlnim cu poezia a trei dintre cei mai activi cenaclişti: Ionela Luca, Maria Tudor şi Liviu Ioan Mureşan, într-o antologie ce apare în condiţii grafice de excepţie la Editura Karuna.
Sub semnul Treimii, poezia se prezintă în cele mai colorate nuanţe, ca un curcubeu pe cerul literaturii.
Tânăra Ionela Luca debutează, acum, cu versul verde care îşi înalţă frunzişul către Dumnezeu. Descoperim dincolo de metafore “ un dor în suflet”, ce poate fi stâmpărat prin liricul care abundă la poarta Slăvirii. Un vers al dragostei aşezată sub formă de rugăciune, în care găsim fiecare fiinţă din cer şi de pe pământ. O descifrare în oglindă a trăirilor poetului, pătruns de flacăra creaţiei. Formată în şcolile ieşene, Ionela Luca scrie poezie de ani buni, însă este pentru prima dată când iese într-un spaţiu consacrat. Aducând prospeţime cuvântului Ionela ia zborul pe corzile lirice ale inimii, precum un fluture.
Maria Tudor, nelipsită cu poemele ei la manifestările patriotice, este fibră din măduva acestui neam care şi-a alinat durerile prin vers. Cunoscută pentru avalanşa de sentimente istorice, premiată la concursurile de poezie patriotică, Maria Tudor, a aşteptat ceva timp până să vină cu inima ei în palma cititorilor. Acest debut aduce cu el unul dintre ardelenii care respiră vers de neam, precum o făceau înaintaşii noştri în momentul în care se pregăteau de luptă. Ascultând-o recitând pe Maria Tudor te vezi în alte vremi, în care respectul pentru ţara-mamă era mai presus de orice, tricolorul fiind pus la grinda sufletului alături de busuiocul sfânt şi icoana biruinţei. Poeta ne dă o lecţie peste care nu ar trebui să trecem aşa de uşor: să iubim pământul sfânt, zeificat prin jertfa bravilor eroi.
Liviu Ioan Mureşan, maiorul-poet are deja publicat un volum de versuri, "Ghid de citire" Ed. Răsunetul, 2003. Versurile lui Mureşan aduc prin “paşii lor apăsaţi muzică în ritmuri stridente”. Filosofia vieţii regăsită în zeci de versuri, călătoria spre lună cu trenul postmodernului, pe traiectorie poposind o clipă pentru a lua strălucirea soarelui în mâini şi a o dărui fiinţei dragi. O zbatere între "tărâmul umbrelor" şi “tărâmul luminilor”, în care lacrima dorinţei se prelinge pe faţa brăzdată de vremurile vremuite de gânduri. Cuvintele se-nchină în faţa tulburătoarei iubiri, ca un fulger care topeşte gheaţa şi sentimentele. Fiecare vers respiră, ca o susţinere a idealurilor, a ceasornicului ce a încremenit la privirea muzelor.
Poeţii câştigă, prin această antologie, lupta cu timpul, cartea fiind o dovadă a astralei clipe. Cu o manieră seducătoare, cei trei poeţi vă invită la o lectură în mai multe registe, care acoperă o plajă tematică amplă din perimetrul poeziei de dragoste, dor, neam, ţară, într-o avalanşă de vise, sentimente, trăiri.
Poarta se deschide spre un popas în lumea poeziei. O lume a purităţii, a profunzimii, a binecuvântării prin aşezarea la cina cea de taină alături de sfinţi. Poetul este cel care aduce „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace între oameni bună învoire”(Lc 2,14).
El dă frumuseţe cuvântului sfânt, transfigurându-l în artă. Nuanţele câştigă prestigiu prin vers, creionând portretul minunilor Lumii.
Comentarii
pentru frumoasa prezentare.
Adaugă comentariu nou