Sumedenie de probleme la primăriile din judeţ

La primăria săracă, nici banul nu trage

Mai multe primării din judeţ riscă să rămână la jumătatea anului fără bani pentru salarii şi plata cheltuielilor de funcţionare. Este estimarea primarilor prezenţi la şedinţa de instruire. Instituţia Prefectului a chemat, ieri, toţi primarii şi secretarii din judeţ la taifas. La şedinţă au luat parte şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate.

Ce începe prost se termină şi mai prost, chiar lamentabil, potrivit unor primari, şi aici ne referim la împărţirea bugetului judeţean pe 2010. Azi, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, în care sunt propuse spre aprobare sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din TVA.

Consiliul Judeţean împarte celor 62 localităţi din judeţ, circa 18 milioane de lei. Banii au ca destinaţie participarea la cofinanţarea proiectului ,,Sistem de management integrat al deşeurilor”, sumele urmând a fi virate Consiliului Judeţean pentru plata lucrărilor contractate.

Criteriile de repartizare au la bază un calcul simplu - 80% se repartizează, în două etape, prin decizia directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene în funcţie de numărul populaţiei, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale, iar restul de 20% se repartizează prin hotărârea Consiliului Judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Bugetul judeţului încaieră primarii

Primarii sunt nemulţumiţi. Primăria comunei Coşbuc are gradul de colectare a taxelor şi impozitelor 100%, cu toate acestea nu are posibilitatea de a realiza venituri proprii substanţilale. Alte primării riscă să ajungă în iulie-august la „faliment“, cum e cazul comunei Milaş sau a altor comune din zona de câmpie, deoarece potrivit edililor vor întâmpina probleme majore în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi plata salariilor.

,,Eu nu acuz pe nimeni, dar trebuie să se ţină seama că, sunt primării care, anul trecut au primit 10.000 de lei, apoi au mai primit 7.000 de lei, la rectificare, total, 17.000 de lei, cum e cazul comunei Coşbuc, care are foarte puţine venituri proprii. Probabil, unii aşteaptă legea falimentului primăriilor, care am înţeles că este pe masa Guvernului. Criteriul principal ar trebui să fie domnule prefect, în repartizarea bugetelor locale, colectarea taxelor şi impozitelor. Eu şi anul acesta am colectat 100% taxe şi impozite locale, dar nu s-a ţinut cont de acest lucru. (…) Să vă dea Dumnezeu înţelepciune să împărţiţi puţinul judeţului pe care îl aveţi în mod principial”, a precizat primarul comunei Coşbuc, Niculaie Anghel.

,,Repartizarea cifrelor de buget la nivelul Finanţelor Publice se face în baza formulelor de calcul stabilite prin Legea bugetului de stat. (…) Şi anul trecut, şi anul acesta, ne lovim de aceleaşi discuţii, că nu sunt buni indicatorii. Faceţi propuneri, veniţi cu propuneri şi le transmitem mai departe. Nu a venit nimeni cu nicio propunere de modificare a indicatorilor”, a menţionat trezorierul şef Ioan Pintea.

Prefectul Cristian Florian i-a avertizat pe primari să fie chibzuiţi în administrarea banului public, şi le-a ţinut o lecţie de management, sugerându-le edililor să asigure mai întâi banii de funcţionare, şi apoi să aloce bani pentru serbări ale comunelor.

Cu sau fără "zile" ale localităţilor, concluzia e una simplă, cei mai afectaţi rămân primarii de comună care nu pot realiza suficiente venituri proprii pentru a-şi acoperi cheltuielile şi sunt dependenţi de banii primiţi de la bugetul judeţean sau de stat.

Veniturile proprii la bugetele locale se constituie din taxe şi impozite locale - cele mai frecvente fiind cele pe clădiri, terenuri, automobile - la care se adaugă chiriile şi redevenţele din concesiuni şi încă 47% din impozitul pe venit colectat la nivelul localităţii respective.

13% din impozitul pe venit colectat la nivelul fiecărei localităţi va merge la bugetul propriu al Consiliului Judeţean, 22% va fi repartizat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, iar diferenţa de 18% va rămâne la bugetul de stat.

Pe lângă aceste venituri proprii, bugetele locale primesc cote defalcate din TVA şi din sume pentru echilibrare. TVA-ul se colectează la nivelul DGFP şi se trimite la bugetul statului, apoi este repartizat prin legea bugetului, după anumite criterii, fiecărui judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5