Lansare de carte – reeditarea lucrării dr. Nestor Șimon – Vasile Nașcu, viața și faptele lui, apărută în anul 1911
La Feldru a avut loc, joia trecută, prezentarea ediției a II-a a volumului ”Vasile Nașcu, viața si faptele lui - în legătură cu luptele grănicerilor năsăudeni pentru asigurarea averilor si fondurilor grănicerești”, volum reeditat după 108 ani de la apariție. Reeditarea a fost făcută de Dumitru Munteanu, directorul Editurii George Coșbuc. La evenimentul cultural au participat și au ținut cuvântări în fața numerosului public, directorul Editurii George Coșbuc, Dumitru Munteanu, cetățenii de onoare ai comunei Feldru,- profesor doctor Alexandru Uiuiu, profesor Simion Palagi și profesor Daroși Mircea, precum și profesorul Varvari Ofilat.
Acțiunea a fost prefațată de un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Feldru, care a interpretat un cântec vechi despre istoria Feldrului. Primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment și a subliniat importanța promovării istoriei locale care a dat acest nume de seamă pentru Țara Năsăudului. Directorul Editurii George Coșbuc, umitru Munteanu a făcut o amplă prezentare a personalității și faptelor înfăptuite de Vasile Nașcu și rolul său la cucerirea drepturilor grănicerilor năsăudeni și feldrihani privind recâștigarea drepturilor strămoșești. Au fost date fapte concrete privind intervențiile lui Vasile Nașcu la împăratul Imperiului Habsburgic. S-a reiterat rolul lui Vasile Nașcu în calitatea sa de președinte al fondurilor grănicerești și a folosirii acestora în scopul dezvoltării învățământului în zona Năsăudului.
În semn de respect și omagiu al activității lui Vasile Nașcu, profesorul Simion Palagi a făcut propunerea ca Liceul Tehnologic din Feldru să poarte numele ilustrului înaintaș, Vasile Nașcu.
Profesor doctor Alexandru Uiuiu a arătat câteva aspecte din activitatea lui Vasile Nașcu și a propus ca bustul din fața Căminului Cultural Feldru să fie mutat în fața școlii generale.
Profesorii Mircea Daroși și Varvari Ofilat, în cuvinte emoționante, au prezintat aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea lui Vasile Nașcu și propun ca în cadrul unor activități desfășurate cu elevii Liceului Tehnologic Feldru să fie introduse aspecte din viața și faptele învățătorului Vasile Nașcu.
În final, profesorul Simion Palagi a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Feldru pentru deschiderea avută privind valorificarea trecutului istoric al localității Feldru și al omagierii personalităților feldrihane.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou