Lansarea primei platforme dedicată patrimoniului din judeţ. Utilă pentru primari ( care au lipsit de la eveniment) şi turişti

Palatul Administrativ a găzduit lansarea a două proiecte realizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dedicată Centenarului Marii Uniri – volumul „Marea Unire în Bistriţa-Năsăud”, coordonator dr. Alexandru Uiuiu, apărut la Editura Grinta, şi platforma online „patrimoniubn.ro”.
„Se realizează un lucru extraordinar pentru ţinutul Bistriţa-Năsăud şi pentru ceea ce a însemnat actul Marii Uniri în acest spaţiu. Prin intermediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pe care îl reprezint astăzi, prin fonduri asigurate de Guvernul României, a fost posibilă finanţarea acestui proiect. Felicit întreaga echipă care a lucrat la aceste proiecte pentru faptul că au reuşit să scoată de sub tipar o carte care va sta mărturie peste timp despre ce a însemnat acest act al Unirii şi despre importanţa personalităţilor noastre pentru acest moment istoric, dar şi pentru ideea extraordinară de a crea, pentru prima dată în judeţul Bistriţa-Năsăud, o platformă dedicată patrimoniului acestui judeţ. O modalitate modernă şi extrem de accesibilă pentru a putea cunoaşte toate aceste valori. Sunt puţine locuri care au astfel de platforme care să pună în lumină patrimoniul unui ţinut”, a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.
„Lucrarea acoperă şi o nişă specifică Direcţiei pentru Cultură, aceea a inventarierii monumentelor istorice, apoi un capitol al intelectualităţii bistriţene şi, nu în ultimul rând, ceva ce vă interesează în mod special, legislaţia specifică protecţiei, conservării monumentelor, a construcţiilor, tot ceea ce înseamnă condiţiile în care trebuie să avem grijă de monumentele care ne îmbogăţesc spiritual şi arhitectonic”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica, a transmis mesajul administraţiei judeţene.
Volumul, coordonat de Alexandru Uiuiu, are în colectivul de redacţie pe drd. Andrei Păvălean, cons. sup. Camelia Târnovan şi cons. sup. Legendi Levente, are trei secţiuni – istorică, de inventariere a monumentelor eroilor din Primul Război Mondial şi un Ghid legislativ în domeniul patrimoniului.
Platforma online „patrimoniubn.ro” conţine informaţii istorice, fiind un elogiu adus înfăptuitorilor Marii Uniri, dar şi o sursă valoroasă de informaţii administrative şi turistice accesibile online ca servicii în folosul cetăţenilor din judeţul nostru şi din ţară.
Alexandru Uiuiu a declarat: Cartea este, pe jumătate, o carte de cinstire a eroilor şi de descriere a evenimentelor şi a participării bistriţenilor la Primul Război Mondial şi la Marea Unire, iar pe de altă parte, este un ghid util, oricând, pentru orice primărie. Funcţionarul de la urbanism, primarul sau viceprimarul, oricine vrea să citească, găseşte acolo toată legislaţia în domeniul patrimoniului în ceea ce priveşte bunurile mobile, monumentele funerare, monumentele de for public, siturile arheologice. În acest fel îşi arată cartea utilitatea, pe de o parte ca şi memorare a faptelor trecutului, pe de altă parte, ca un ghid legislativ şi de practică în domeniul patrimoniului foarte util prezentului. Platforma online este o dorinţă mai veche a noastră. Până acum aveam doar o pagină de facebook.Ca şi noutăţi, putem să semnalăm pe această platformă apariţia revistei „Zestrea patrimoniului” care este, după ştiinţa mea, prima revistă dedicată patrimoniului din judeţul Bistriţa-Năsăud. De asemenea, această platformă conţine toate domeniile noastre de activitate. Un lucru bun, cred, este faptul că de aici se pot descărca toate modele de cereri, astfel că toate serviciile noastre vor fi mai aproape de cetăţean. Dacă ai nevoie de un drept de preemţiune, vinzi-cumperi o casă de patrimoniu, dreptul de preemţiune aparţine statului român. Prima dată oferi spre cumpărare statului român bunul respectiv şi pe urmă, dacă statul refuză, îl poţi vinde altuia. Sau, în cazul în care vinzi sau cumperi teren din afara vetrei satului ai nevoie de un aviz specific, cerere care, de asemenea, se găseşte pe platformă. Dacă vrei să-ţi modernizezi casa, s-o extinzi, iar casa este monument istoric, ai nevoie de o cerere pentru aviz. Şi aceasta se găseşte acolo. Dacă vrei să exporţi un tablou în Germania sau în Spania vii, arăţi tabloul, şi în aceeaşi zi primeşti adeverinţa că nu este bun patrimonial, că nu trebuie expertizat şi îl poţi duce în altă ţară. Pentru bunuri mobile, pentru siteuri arheologice, pentru monumente de arhitectură, pentru renovări, toate cererile sunt prezente pe platformă şi se pot descărca. De asemenea, avem şi un Ghid legislativ, o hartă a monumentelor, care ne arată cele 765 de monumente din judeţ, peste 300 de siteuri arheologice, astfel că funcţionarii din primării pot vedea, pe o hartă google-maps, unde se află aceste situri şi zonele de protecţie. Dacă doresc să construiască un teren de sport, de exemplu, întreabă la Direcţia Judeţeană pentru Cultură care le spune că au nevoie de diagnostic arheologic. Există destul loc, în aşa fel încât să aşezăm patrimoniul nou construit lângă cel vechi, nu peste. În acest fel avem numai de câştigat sau nu vom pierde nimic”.

Deşi înaintea evenimentului a fost o şedinţă cu primarii, cartea şi platforma conţinând informaţii utile pentru aceştia, pentru modul în care trebuie să păstreze patrimoniul sau actele necesare pentru noi construcţii, singurul care a rămas la eveniment a fost primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, ceilalţi, deşi este un proiect dedicat lor, au preferat să-şi rezolve alte probleme, deşi cea a patrimoniului ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare în parte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5