„Leul Ardealului”, Mitropolitul Bartolomeu, într-o expoziţie comemorativă la Bistriţa

Un eveniment de o mare trăire, factură şi sensibilitate creştin-ortodoxă s-a derulat la sediul Asociaţiei „Filantropia” Bistriţa, în 18 martie, într-o organizare deosebită şi edificatoare oferită de Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa şi Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie, care au organizat şi oferit creştinilor o minunată, edificatoare şi necesară expoziţie cu tema „In memoriam Mitropolitul Bartolomeu”, care cuprinde semnificative şi importante obiecte personale ale înaltului ierarh, cel care a fost ÎPS Mitropolit şi Arhiepiscop Anania Bartolomeu.
În prezenţa unui numeros şi avizat public, preoţi, mass-media, a vorbit despre personalitatea şi valoarea marelui ierarh – ÎPS Bartolomeu, cu explicaţii şi exemple concludente, PC preot protopop al Bistriţei – Alexandru Vidican, care l-a cunoscut foarte bine, a colaborat şi a fost îndrumat excelent de ÎPS Bartolomeu, precizând faptul că „Mă leagă un fenomen deosebit de ÎPS Bartolomeu, dânsul m-a numit protopop în anul 2009, am avut multe întâlniri oficiale şi neoficiale.
De la distanţă mi se părea că vezi un munte care se poate escalada, dar cu cât ne apropiam mai mult în discuţiile noastre îmi dădeam seama că muntele este mult mai mare decât mi-l închipuiam eu, aveam o frică spirituală, o frică de a nu-l supăra pe ÎPS Bartolomeu pentru că era un munte şi un monument de cultură deosebit.
Îl provocam să ne povestească de viaţa de deţinut de la Alba Iulia, despre misiunile Bisericii Ortodoxe până la Honolulu.
Lui i se datorează înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, care se înfiinţează o dată la 100-150 de ani, de aceea memoria lui trebuie păstrată cu sfinţenie.
Ştia că i se spune „Leul Ardealului” pentru că îi plăcea ordinea şi disciplina, existau momente când dădea cu pumnul în masă, era un om puternic şi ceea ce spunea, spunea bine.
Sintagma „Leul Ardealului” ne-o explica prin faptul că leul nu moare niciodată sfâşiat, moare de bătrâneţe. Aşa a murit şi ÎPS Bartolomeu.
Jurnalistul Marius Chiuzan, sufletul expoziţiei şi vicepreşedinte la APOR, a făcut o pertinentă şi lămuritoare prezentare, scoţând în evidenţă faptul că expoziţia cuprinde peste 50 de obiecte personale care au aparţinut ÎPS Bartolomeu, inclusiv Biblia, bastonul, Diploma de membru fondator al Academiei Române, o colecţie de timbre, o coliţă reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului şi insigne cu caracter creştin din colecţia personală, lucruri ale copiilor ortodocşi – mărţişoare etc.
S-au impus cele două distincţii şi însemne de arhiepiscop date de Patriarhul Teoctist, Biblia oferită fostului primar Vasile Moldovan când a fost făcut „Cetăţean de Onoare”.
Un om, o valoare intrisecă pentru creştinii din Bistriţa şi Ardeal, o personalitate care nu trebuie uitată niciodată.
Merită să vizitaţi expoziţia până în 25 martie, care va fi deschisă între orele 10.00 şi 18.00.

Comentarii

18/03/16 15:06
Vizitator

Cam putin. In primul rand, sub aspect religios, Bistrita se remarca printr-un caracter multiconfesional. Dupa cum se stie ca IPS Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă organizat pe criteriul ecumenic . De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma să fie amenajat muzeul. In mandatul lui Liviu Rusu odata cu lucrarile de reabilitare si restaurare a cladirii fostei filiale BNR, au fost refacute toate detaliile arhitecturale initiale ale cladirii, inlaturandu-se adausurile facute in decursul anilor. In plus s-a facut o extindere in spatele cladirii, marind astfel spatiul expozitional, prin adaugarea a doua galerii de sticla pe structura metalica, astfel incat sa nu agreseze elementele arhitecturale originale. Cand totul a fost finalizat, astfel incat aici sa poata functiona muzeul de arta sacra, chelnerul Raducu a venit la „de-a gata” si au murtat aici biblioteca judeteana. Chiar si asa, ar trebui gasit un alt spatiu pentru organizarea muzeului de arta religioasa, care ar atrage la Bistrita turisti de diferite confesiuni. Astfel, ar fi implinita si dorinta IPS Bartolomeu,Mitropolitul care a fost atat de legat de orasul Bistrita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5