Lisa Millard şi cei doi fii din Canada, prezenţă temerară, inedită şi educativă pe Via Transilvanica

Lisa Millard, mamă a 5 copii și bunică a trei nepoți din Canada prezență temerară, inedită și educativă pe Via Transilvanica, “drumul care unește” conceput şi implementat de Tăşuleasa Social, asociaţie a cărei preşedinte este  Tibi Uşeriu, Marele Campion de la Artic Ultra. Scurt popas bistrițean

Pentru locuitorii Canadei, cea de  a doua țară de pe mapamond ca întindere, cunoașterea lumii și relaționarea cu oamenii și locurile planetei constituie o etapă importantă în desăvârșirea procesului de educație și formare profesională. În marea  țara prietenă de peste Ocean, potrivit tradiției, absolvenții, după finalizarea studiilor, obișnuiesc să efectueze un pelerinaj de câteva luni sau chiar cu o durată mai mare în jurul lumii. Acest lucru e posibil și datorită condițiilor social-economice existente. La noi, mai  ales înainte de 1989, în vremea fostului regim totalitar, acest lucru nu era posibil atât ca urmare a interdicțiilor legislative prohibitive, care îngrădeau libera circulație a oamenilor cât și datorită situației economice precare a majorității populației. În plus cutumele locale ne obligau să ne conformăm cerințelor proverbului  "Fă-ți iarna car și vara sanie". În aceste condiții, în urmă cu câțiva ani, un asemenea proiect nici nu era de conceput, fiindcă știai din start că n-are nicio șansă de izbândă. Ba mai mult, puteai să fi probozit de părinți și aparținători și să te alegi și cu o beșteleală zdravănă pe care să n-o uiți toată viața,  de genul:” Bine măi Ioane ce-ți veni așa deodată ?. Tu pe ce lume trăiești ?. Putem noi lăsa mălaiul necăpălit, oile netunse, pologul nestrâns, atâtea și atâtea n treburi nefăcute și să plecăm Hai-Hui prin lume ?. Nu facem noi tată ziua turism hălăduind pe toate coclaurile de la un  loc la altul ?, ce turism îți trebuie ?”.

În ultimii ani, ca urmare a măsurilor de promovare turistică situația, s-a schimbat radical și   la noi, iar acțiunile de genul celei întreprinse de Doamna Lisa împreună cu fiii săi Rowan, de 25 ani și Logan, de 22  ani sunt de natură să stimuleze preocupările pe această linie. Temerara participantă este licențiată a Facultății de Biologie, a activat o periodă în cadrul Bibliotecii din cadrul Universității “Simon Fraser’’ din Vancouver, cel mai mare oraș din provincia Columbia Britanică din Canada, situat pe malul Pacificului, desemnat de mai multe ori drept orașul cu cel mai bun nivel de trai din lume și unul dintre cele mai curate orașe din lume, unde o vreme a fost colegă cu Ioana-Liviuța, fiica autorului acestor rânduri. Urmând sfatul filosofului grec Epictet, care recomanda: „Ai grijă să-ți lași copiii mai degrabă bine instruiți decât bogați, căci speranțele celor instruiți sunt mai bune decât bogăția celor ignoranți” s-a ocupat personal de creșterea și educația celor cinci copii ai familiei. În pofida trecerii anilor și muncii asidue desfășurate a rămas aceeași ființă delicată, vivace, plină de viață, tare activă, ageră, energică, cărea îi face plăcere să participe și să pună umărul la întreaga activitate a familiei și comunității. Nu ezită să se implice chiar în efectuarea unor treburi ce presupun calificare cum sunt cele de întreținere și reparații a locuinței. Țin să-i mulțumesc întrucât a reușit să transmită și să  le capaciteze și pe fiicelor autorului acestor rânduri - Ioana-Liviuța și Daciana - să-i urmeze în mare măsură exemplu.

Deși Via Transilvanica a devenit datorită amenajărilor efectuate un traseu turistic destinat turiștilor obișnuiți, abordarea sa cu succes presupune totuși niște calități, o pregătire prealabilă și o documentare minuțioasă. Măsoară peste 1400 km, începe la Putna, străbate zece județe: SuceavaBistrița‑NăsăudMureșHarghitaBrașovSibiuAlbaHunedoaraCaraș-Severin și Mehedinți și se termină la Drobeta Turnu‑Severin. Merituoșii participanți și-au testat în prealabil capacitățile fizice, psihice și volitive, iar în final au ajuns la concluzia că sunt pregătiți și pot aborda cu succes pelerinajul pe Via Transilvanica. Drept urmare, la 1 Mai 2023, și-au început acțiunea lor temerară la   Putna, județul Suceava, unde se află unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, supranumită de către poetul nostru național Mihai Eminescu “Ierusalimul Neamului Românesc”. Au vizitat apoi Mănăstirea Sucevița construită între anii 1583-1586, situată  la 18 km de municipiul Rădăuți, a cărei biserică face parte, din 1993, din patrimoniul cultural mondial UNESCO și alte obiective importante. La 8 mai a.c. și-au început pelerinajul în județul Bistrița-Năsăud fiind fascinați de farmecul și frumusețea locurilor și încântați de ospitalitatea celor de la Tășuleasa Social, a colaboratorilor săi și a  localnicilor, Aprecierile lor coverg cu cele ale regretatului Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului Î.P.S. Valeriu Anania,  care referindu-se la zona Bistriței și Năsăudului spunea: “ În Raiul de la Piatra Fântânele este plăcut nu numai să trăiești, dar și să mori!”.

Impresii favorabile le-au făcut salba satelor bârgăoane, satul muzeu Dorolea și nu numai. La 11 mai 2023 au ajuns în municipiul Bistrița. Aici li s-a propus să-și prelungească șederea și să-și modifice programul pentru a lua parte la Manifestările prevăzute a se desfășura, în perioada 12-14.05.2023, prilejuite de Resfințirea după 460 de ani de la construcție și după o îndelungă perioadă în care s-a aflat în proces de restaurare a emblemei orașului: Biserica Evanghelică Lutherană Germană, ce dispune de cel mai înalt turn din Transilvania (75 m). Prezența și actele lor temerare ar putea fi cu siguranță remarcate, apreciate și consemnate chiar în Hronica Sfântului Lăcaș, iar la viitoarea resfințire (de peste alte câteva sute de ani ) reamintite.

Gazdele bistrițene s-au angajat să le asigură întreg confortul pentru refacerea forțelor, hidratare, obloșirea rănilor și pregătirea pentru viitoarele etape care îi așteaptă. Le-am reamintit că antecesorii noștri și generațiile care au urmat, atunci când a fost vorba de sfințiri/resfințiri de biserici sau de activități religioase importante au participat în masă într-un mod inedit.

Sunt și astăzi memoriale în partea locului actele de căință și pioșenie ale  grupurilor de credincioși conduse de fostul Monah Iosif, pilduitor ostenitor pentru dragostea lui Hristos şi Dumnezu.  cu numele de mirean Ioan Badiu (1929-2009), de la Josenii Bârgăului, care în fiecare an de Sfânta Maria parcurgeau desculţi pe drumuri de macadam distanţa de peste 100 Km dintre Josenii Bârgăului şi Mănăstirea Nicula, uneori ajungând la destinaţie cu picioarele însângerate. Acolo înconjurau de fiecare dată în coate şi genunchi mănăstirea, după care îşi petreceau toată vremea în rugăciune. În spiritul caracteristic oamenilor, care țin să-și respecte întrutotul cuvântul dat și angajamentele asumate oaspeții au declinat oferta, deși le-am reamintit că în Bistrița sunt mai multe familii a căror descendenți sunt stabiliți la Vancover, oraș aflat la 9000 km de țara mamă, care i-ar dori să-i aibă ca oaspeți și sunt dispuse să-i ajute să-și realizeze visul. Au promis, că ne vor ține la curent cu evoluția lor din următoarele etape ale pelerinajului.

Felicitări, doamna Lisa Millard! Felicitări fiilor săi Rowan și Logan pentru rezultatele obținute în cele două etape ale acțiunii temerare în care sunteți implicați și pentru serviciile pe care îl aduceți astfel turismului și neamului nostru românesc.

Vă dorim succes în continuare și vă suntem alături în îndeplinirea frumoaselor și importantelor voastre obiective.  

 

Comentarii

13/05/23 11:21
Autorul

În ultimele momente ale Scurtului popas bistrițean a Lady Lisa din Canada și a celor fii ai săi, participanți la pelerinajul de pe Via Transilvanica, prin care contribuie dezinteresat la popularizarea turismului românesc și fac cunoscută România în lume, am constatat că nu consumă carne și preparate din carne chiar dacă sunt gătite de cei mai buni Chefi, nu consumă alcool, nu consumă cafea (preferă ceaiul de tei – n.n.) și nu fumează. Rohan, fiul mai mare, care duce greul călătoriei (bagajul său cântărește cel puțin 40 kg la care a mai adăugat și trei miniborne din ciment achiziționate drept suvenire de la Tășuleasa Social – n.n.) preferă mâncarea din cartofi. Pare a fi avantajat din acest punct de vedere întrucât în viitoarele etape ajung în “Patria cartofului”, județele Mureș, Harghita, Covasna, Brașov. Lady Lisa și celălalt fiul preferă salatele de fructe și legume. Nu le-am cerut expres impresii din timpul acțiunii întrucât am realizat că răspunsurile lor pot fi distorsionate de o politețe interesată, mai ales că traseul călătoriei include și zone de risc ( în care ar putea fi atacați de haite de câini provocați). Nu ar trebui să se confrunte cu asemenea situație întrucât sunt oameni de mare bunătate și omenie, care trudesc pentru realizarea obiectivului lor prioritar: ajungerea cu brio la finalul etapei călătoriei. În acest scop încearcă să-și mențină o bună stare psihică, nu se plâng de problemele create de disconfort, de necazurile provocate de vreme, de diferențele de temperatură, de încălțăminte. Merită susținere și sprijin pentru că obiectivul lor e și al nostru. La debutul în prima etapă a acțiunii au întâmpinat greutăți provocate chiar de beneficiari în folosul cărora trudesc. Vreme de șapte săptămâni și-au făcut rezervări, dar după sosirea de la capătul lumii au constatat că unii proprietari de spații de cazare și pensiuni “au uitat”. Considerăm lăudabilă inițiativa doamnei Kity Bojan, de la Cluj-Napoca, colaboratoarea Asociației Tășuleasa Social, care aflând de situație a luat legătura cu toți proprietarii de pe traseu pentru a le cere concursul la buna reușită a acțiunii, care e în folosul lor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5