Literatură și muzică în Cenaclul George Coșbuc de februarie
Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița, Cenaclul George Coșbuc, Revista Mișcarea literară,în colaborare cu Palatul Copiilor Bistrița, au organizat, recent,o nouă întâlnire a Cenaclului George Coșbuc, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Mai întâi, președintele Cenaclului, scriitorul Olimpiu Nușfelean, a făcut un excurs prin istoria formațiunii literare, menționând momente semnificative ale Cenaclului, apariții publicistice ale membrilor săi, în reviste, antologii, volume personale. În cenaclul de la final de februarie au citit:Viorel Alexandru, Oana Moldovan și Teodora Uilean.
Viorel Alexandru a absolvit Liceul Teoretic „Calistrat Hogaș” Tecuci, în 1997, urmând și cursurile unui colegiu de psihopedagogie specială.A fost membru în grupuri muzical-umoristice „Pentasong” și „Satelit”, participând la festivaluri de satiră și umor. A colaborat cu revista de poezie „Tranzit adolescența” și cu „Revista V”, Focșani.
La Cenaclu, a citit două fragmente din romanul (manuscris) „Serenadă pentru Magda”. Cei prezenți au subliniat: „coerența, perspectivele multiple” (Ionela Nușfelean), „suspansul, tensiunea, răsturnarea de situație” (Emilian Horea), „foarte interesant” (Teodora Alexandru), „detaliile, imaginile vizuale, dând impresia unui scenariu de film” (Gheorghe Mizgan), „versurile Serenadei, cu tentă minulesciană” (Ionel Lupu), „dialogul punctual” (Alexandra Mânzat), „lejeritatea în organizarea discursului, frazele bine conduse, într-o anumită economie de cuvinte, nivel stilistic bun” (Olimpiu Nușfelean).
Oana Moldovan este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, și o promisiune a cercului Micii Blandieni Bistrițeni de la Palatul Copiilor, pe care-l frecventează încă din ciclul primar. E câștigătoarea Premiului I la Concursul Regional „La hanul lui Mânjoală”, de la Mărișelu, în aprilie 2019, la secțiunea scenarii.
Ea a lecturat eseul „Prima scrisoare de dragoste”, dedicat mamei Carmen. S-a apreciat „creionarea universului casnic, imaginile vizuale create, sensibilitatea și emoția” (Teodora Uilean), „profunzimea descrierii, planuri cameleonice” (GheorgheMizgan), „maturizare literară, întruchiparea fidelă și autentică a relației speciale dintre ea și mama acesteia” (Alexandra Mânzat), „capacitatea de a echilibra un fragment, enunțuri dense, în acord cu trăirea” (Ionela Nușfelean), „o primă parte foarte bună ca intensitate” (Emilian Horea) „nu e eseu propriu zis, mai mult o proză analitică psihologică, o proză confesivă de bun augur; prinde fenomenul în fraze scurte, are un spirit de observație foarte bun” (Olimpiu Nușfelean).
Teodora Uilean este profesoară de limba franceză la Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița. A absolvit, în anul 2004, Facultatea de Litere, specializarea Română-Franceză, din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, iar, în 2014 – studii postuniversitare de limba engleză (conversie profesională), la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca. A semnat recenzii pentru revista Mișcarea literară.
La Cenaclul Coșbuc a prezentat romanul „Guzganii de apă” de Tucu Moroșanu, recent premiat la Saloanele Liviu Rebreanu, Bistrița. Chiar dacă gazda evenimentului, Alexandru Câțcăuan a subliniat faptul că „e greu să critici critica”, totuși s-au menționat: „evidențierea unor trăsături specifice, profunde, maniera analitică” (Emilian Horea), „atenția acordată detaliilor” (Alexandra Mânzat), „limpezimea, citate sugestive, dezinvoltura” (Ionela Nușfelean), „contrastele” (Gheorghe Mizgan), „adecvarea la text, într-un spațiu restrâns, text foarte lizibil, convingător, organizat în așa fel încât să fie citit cu plăcere, nu e închis în formule rigide” (Olimpiu Nușfelean).
Maria Mateaneste elevăîn clasa a XI-a la Colegiul Tehnic INFOEL, Bistrița, și membră a cercului de creație literară de la Palatul Copiilor Bistrița. Ea a susținut un microrecital liric, la chitară și vocal, pe versuri de Eminescu și pe versuri proprii, fiind și autoarea compoziției muzicale. Cei prezenți au remarcat: timbrul vocal profund, metaforele din poemele sale, linia melodică în acord cu emoția textului. Recent, Maria a fost laureată cu Premiul I la Concursul Național „Amândoi în aburul pâinii”, Târgu Mureș, pentru poezie. La Festivalul Bistrița Folk 2019, Maria a primit Premiul special Ovidiu Domnici.
Ședința de lucru a fost moderată cu aplomb de scriitorul Olimpiu Nușfelean, președintele Cenaclului.Gazda evenimentului, Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, gazdă primitoare, ca de obicei, a prezentat și regulamentul Festivalului Internațional de Satiră și Umor „Mărul de aur”, derulat în această primăvară de instituția pe care o conduce. Pe lângă unii apropiați ai celor care au citit, pe lângă cei care au intervenit în dialog, au participat la Cenaclu și alți iubitori de literatură și artă!
Ioan Sabin Mureșan
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou