Lumina lacului

Urcând dinspre Bistrita Bârgăului spre lacul Colibiţa, pe şerpuirea şoselei, în faţa ochilor ţi se deschide o priveliste ruptă parcă din poveste. Dintre arborii care au prins deja culoarea toamnei se ridică din loc în loc, stânci înalte şi ascuţite, ca nişte metereze care strajuiesc mişcarea chinuită a maşinilor ce se incumetă să urce spre lac .Toată această alcătuire , deşi sălbatecă, mi-a dat impresia că este menită de Creator să-ţi umple fiinţa cu visare şi linişte.
După ce treci de culme şi cobori pe marginea lacului înspre vechiul sat , din care o mare parte a fost acoperit de ape , te întâmpină mirosul de răsină de brad zgomotul fierăstraielor mecanice şi a ciocanelor , semn clar că cei care-şi permit, construiesc cu zor cabane de vacanţă sau pensiuni frumos alcătuite. Undeva, în parte stânga, se ridică o construcţie mare, părăsită, despre care se spune că ar fi fost construită cu destinaţie de hotel, dar abandonată apoi din nu se ştie ce motive . Oricum, în mijlocul unui peisaj mirific, aşa cum este cel de la Colibiţa, această clădire iţi imprimă un sentiment de tristeţe. Din păcate însă, nu doar acesta este singurul motiv de tristeţe de la Colibiţa.
Deşi scopul călătoriei mele nu a fost unul turistic, nu am putut trece nepăsător pe langă asemenea frumuseţi, aşa că mergând înainte pe şoseaua devenită deja drum cu gropi, am ajuns în satul Colibiţa. Am fost condus aici de un om de suflet , la casa unde locuieşte micuţa Maria, o fetiţa frumoasă ca un înger. Mă întreb dacă îngerii au asemenea chipuri, dar mă gândesc uneori şi vă spun sincer, eu cred că oamenii si-au închipuit că îngerii ar trebui sa arate aşa, ca şi copilaşii lor, astfel că am putea inversa sintagma şi să zicem....un înger cu chip de copil.
Maria locuieşte împreună cu părinţii ei care se trudesc de dimineaţa pînă seara la munca cu ziua, reuşind cu greu să-şi câştige cele necesare traiului. Cu toate acestea, fetiţa este curată şi frumos îmbrăcată, dar una dintre problemele ei este de altă natură. La vârsta de 2 ani a fost diagnosticată , aşa cum reiese din scrisoarea medicală, cu epilepsie. I s-a prescris un tratament si acum fetiţa este mai bine, dar necesită un control medical. Mama ei ne-a spus că nu-si permite , financiar vorbind, să o ducă la medic.Casa în care locuieşte fetiţa , împreună cu părinţii, este luată cu chirie , asta insemnând prestarea de muncă în contul proprietarului, dar acoperişul, aşa cum se vede in poză, este ciuruit şi atunci când ploua mai abundent, apa se prelinge în interior. Ca să nu facem o descriere care nu potriveşte cu frumuseţea naturală a locului, spun doar că aceşti oameni trăiesc în condiţii precare, iar viitorul copilului lor este incert. Curtea însă , era plină de păsari care m-au întâmpinat, înconjurându-ma din toate părţile, sperând că o să se alega cu ceva grăunţe de la mine. Pentru ele nu am avut nimic, dar am lăsat, din parte Asociaţiei nostre, câteva alimente pentru Maria şi părinţii ei.

Trecând de la registrul abordat la început, la unul mai statistic, ca să zic aşa, Maria ar avea nevoie de control medical periodic, mobilier ( pătuţ, dulăpior de haine, jucării etc.) şi alte lucruri de care copiii noştri se bucură. Dacă inima cititorului s-a sensibilizat , aşteptăm cu drag să fim contactaţi, pentru-ca împreună să facem viaţa Mariei mai frumoasă.

Florin Caspriac- Asociatia Prosocial Bistrita

Începând cu data de 07.09.2012, în oraşele Becelan, Năsăud, Sângeorz Băi şi Municipiul Bistriţa, sub sigla Asociaşiei noastre, a început o campanie de colectare a hainelor uzate de la cetăţeni. Proiectul este iniţiat de noi şi se bazează pe un parteneriat format din organizaţii apartinând celor trei sectoare importante ale societăţii democratice moderne: public, privat şi neguvernamental. Acest tip de colaborare, în domeiul responsabilităţii sociale, duce la crearea a ceea ce se numeşte „ valoare adăugată„ - un lucru pozitiv pe care fiecare organizţie în mod separat nu l-ar putea obţine.
În ţările vestice se practică acest gen de colectare, care are un triplu scop- ajutorarea nevoiaşilor, oportunitatea de found- rising pentru organizaţiile nonprofit-neguvernamentale şi recondiţionarea deşeurilor textile.
Hainele şi obiectele care nu se mai pot folosi vor fi donate,în funcţie de nevoi:
- în cazul unor calamităţi naturale sau de altă natură;
-la cererea direcţiilor sociale de pe lângă primării;
-la solicitarea oamenilor în nevoie, înregistraţi în baza noastră de date.
Hainele şi obiectele inutilizabile vor fi transformate în materie primă de către o firmă specializată din Satu Mare, partener al Asociaţiei noastre, care suportă toate cheltuielile legate de colectare, sortare, distribuire, reciclare.
Primăria Bistriţa, un alt partener în proiect, a acordat , cu titlu gratuit, spaţiile necesare amplasării containerelor.
Pentru mai multe detalii va puteti informa la :
Caspriac Florin- presedinte tel: 0746/772403
Bilan Dorin - vicepresedinte tel: 0740/896464
www.prosocialbistrita.ro
[email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5