Luna roz, simbolul speranţei prezentat doamnelor de Amazoanele Bistriţene. Sâmbătă şi duminică, la Căianu Mic, doamnele din judeţ sunt aşteptate la testare gratuită pentru depistarea cancerului la sân

Cancerul de sân nu ţine cont de vârstă şi de sex. Octombrie este Luna Internaţională de Luptă Contra Cancerului de Sân, în care milioane de oameni din toată lumea îşi unesc lupta pentru prevenţia, depistarea timpurie şi reducerea cazurilor de cancer la sân.
Asociaţia Amazoanelor Bistriţene organizează, în octombrie, denumită „Luna roz", o serie de acţiuni menite să informeze doamnele din judeţ asupra importanţei sănătăţii.

Astfel, preşedinta Asociaţiei, Livia Moldovan, s-a întâlnit cu cele peste 50 de persoane care sunt beneficiarele asociaţiei şi, împreună, au pus bazele unor viitoare proiecte, printre care întâlnirea cu asistenţii sociali din primăriile din judeţ şi cu specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică în vederea sprijinirii pentru a informa populaţia că prevenirea şi depistarea la timp a cancerului la sân poate duce la vindecare.

În această perioadă, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer desfăşoară o serie de investigaţii gratuite, sâmbătă şi duminică, la Căianu Mic, fiind organizată o amplă acţiune în rândul populaţiei, aub genericul „Nu am făcut destul", având ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Sunt aşteptate toate femeile de pe Valea Ţibleşului, dar şi din alte zone ale judeţului, fiind o şansă de a-ţi face gratuit investigaţii complete. Testările se vor face la Primărie, înte orele 10 şi 18.

Întâlniri vor avea loc şi în Năsăud şi Beclean.

Pentru că se doreşte prezenţa în cât mai multe zone ale judeţului, vor fi organizate două grupe de suport pentru beneficiarele asociaţiei care, pe lângă întâlnirile de la sediu, vor fi prezente şi în zonele rurale ale judeţului.

În colaborare cu Spitalul Judeţean, vor fi efectuate circa 50 de mamografii de către doctorul Elena Salvan.

Până acum, au fost efectuate peste 100 de ecografii mamare, în special la persoanele peste 45 de ani şi celor cu suspiciuni, costul fiind suportat de Asociaţia Amazoanelor Bistriţene.
Terapia prin realizarea unor activităţi cum ar fi cele de confecţionare de brăţări va continua şi în perioada următoare.
"Populaţia, aparent sănătoasă, trebuie să fie tot timpul prevenită în privinţa importanţei grijei pentru sănătate, a importanţei controalelor pentru a descoperi la timp dacă este vorba de cancer la sân, care poate fi tratat în stadiu incipient, e până la urmă vorba de supravieţuire”, ne-a declarat Livia Moldovan, preşedinte Asociaţiei Clubul Amazoanelor Bistriţene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5