Maestrul NICOLAE SAVA – artist emerit și renumit creator de instrumente muzicale din lemn și ceramică, propus pentru Titlul Tezaur Uman Viu - 2022

Se știe pretutindeni în țară, că la Bistrița, în județul Bistrița-Năsăud, trăiește și prelucrează artistic lemnul pe care îl transformă în minunate instrumente muzicale, unul dintre cei mai mari meșteri populari din România: Nicolae Sava. Deși s-a născut în Republica Moldova, unde și-a cultivat iubirea pentru muzică, cea mai mare parte a activității sale de creație în domeniul confecționării instrumentelor muzicale a desfășurat-o în România, la Bistrița (Viișoara).
Maestrul Nicolae Sava este un iscusit meșter de instrumente tradiționale românești, care a reușit să îmbine tradiția cu inovația în arta confecționării instrumentelor muzicale. Un rol important în cariera maestrului Nicolae Sava îl deține faptul, că domnia sa este și un muzician desăvârșit, având în palmares toate etapele unei cariere de muzician: studii superioare și nenumărate concerte, atât în România, cât și în toată lumea. Acest lucru contribuie la măiestria cu care domnia sa construiește instrumentele, cu o precizie și o acuratețe, pe care doar un muzician cu pregătire temeinică poate să o atingă.
Maestrul Nicolae Sava este un artist, muzician care promovează arta cântatului la instrumente tradiționale în rândul tinerei generații de muzicieni și iubitori de tradiții, cu o carieră de peste 50 de ani în domeniul concertistic și al confecționării de instrumente, fiind un reprezentant de seamă al tradiției și culturii naționale peste tot în lume.
Încă din anii tinereții, pe când făcea parte din cele mai mari orchestre și ansambluri de muzică populară din Republica Moldova, Maestrul Nicolae Sava s-a remarcat ca un virtuoz neîntrecut al tuturor instrumentelor de suflat, pe care le și construiește cu atâta măiestrie.
Nai, fluier, caval, fluier îngemănat, ocarina, tilinca, cimpoiul și taragotul original marca Nicolae Sava (pentru care deține și un brevet internațional) și multe alte instrumente, unele chiar inventate, concepute de maestrul Nicolae Sava, nu numai că sunt construite impecabil, cu o măiestrie neegalată, dar și mânuite cu virtuozitate de domnia sa.
Instrumentele construite de Maestrul Nicolae Sava au devenit un reper de calitate și de acuratețe în domeniu, pentru toți instrumentiștii, artiștii, dar și pentru iubitorii de instrumente și artă tradițională, atât copii, elevi, studenți sau artiști profesioniști. Acest lucru a fost posibil atât datorită talentului nativ, cât și volumului de muncă extraordinar pe tot parcursul carierei artistice.
Ca nimeni altul, Maestrul Nicolae Sava are cunoștințe temeinice în ce privește tezaurul folcloric tradițional, indiferent de zonă, de la Moldova, Banat, Ardeal sau Țara Românească, acest lucru făcând posibilă înțelegerea profundă a nevoilor unui instrumentist în ce privește un instrument de calitate superioară, necesar în activitatea concertistică și artistică.
Maestrul Nicolae Sava a reprezentat România la cel mai înalt nivel la nenumărate expoziții internaționale, concerte și spectacole pe toate meridianele lumii, având o contribuție inestimabilă în promovarea tezaurului cultural, tradiției și artei populare din România.
Sursă text: Fragment din „Recomandarea” întocmită de artistul instrumentist, dirijor, compozitor Cezar Cazanoi, conducător muzical al Orchestrei lui Gheorghe Zamfir; „Dosar de candidatură pentru Tezaur Uman Viu 2022” întocmit de Emilia Ometiță, șef - Biroul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Photo credit: Arhiva personală Nicolae Sava.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5