Marcaje, notații și termeni specifici anvelopelor și jantelor
Uneori, să cumperi anvelope și jante noi poate părea ca o încercare de a înțelege o limbă străină. Dacă te uiți pe flancul anvelopei, vei observa numeroase coduri și simboluri alfanumerice. Ei bine, aceste marcaje conțin informații esențiale pentru a lua o decizie corectă în final.
Pentru a înțelege aceste inscripții ciudate la prima vedere, ți-am pregătit un mic ghid cu toate explicațiile necesare.
Ce reprezintă marcajele și notațiile de pe anvelope?
Lățimea anvelopei
Lățimea anvelopei este măsurată în milimetri și, pentru majoritatea anvelopelor auto, aceasta se termină întotdeauna cu numărul 5.
De ce este important să cunoști acest lucru? Lățimea este importantă, deoarece poate afecta performanța mașinii și cât de economică este în ceea ce privește consumul de combustibil. Cantitatea de cauciuc care ia contact cu solul (numită zonă sau pată de contact) afectează aderența anvelopelor și rezistența la rulare.
Prin urmare, cu cât zona de contact este mai mare, cu atât este mai mare aderența și rezistența la rulare. Acest lucru înseamnă și că poți avea o economie mai bună de combustibil.
Profilul anvelopei
Profilul se referă la înălțimea flancului anvelopei spre exterior față de jantă și este reprezentată ca procent din lățimea anvelopei. Spre exemplu, dacă o anvelopă are un profil de 65, înseamnă că înălțimea flancului este de 65% din înălțimea anvelopei. Numărul se poate găsi imediat după lățimea anvelopei și este delimitată de o bară diagonală „/”.
De ce este important să cunoști acest lucru? Anvelopele cu un profil mai mic de 50% au nevoie de un flanc mai rigid, în timp ce anvelopele cu profil de peste 50% oferă mai multă flexibilitate pentru a amortiza denivelările și gropile de pe drum. Ca atare, acestea din urmă tind să ofere mai mult confort.
De asemenea, anvelopele cu un profil mai mic tind să ofere o manevrabilitate mai bună, deoarece flancul mai rigid înseamnă că anvelopa nu se mișcă la fel de mult în viraje.
Diametrul jantei
Acesta este diametrul roții metalice care se potrivește în centrul anvelopei. În majoritatea cazurilor, diametrul este calculat în inchi și variază între 12 și 22.
De ce este important să cunoști acest lucru? Roțile și anvelopele cu un diametru mai mare sunt excelente pentru autovehiculele de înaltă performanță, deoarece banda de rulare are o curbură mai puțin pronunțată. Acest lucru creează o zonă de contact mai mare și o aderență sporită, ceea ce este important pentru mașinile puternice și pentru maximizarea performanței în viraje.
În timp ce acest număr indică diametrul jantei în inchi, litera de dinainte îți poate spune tipul de construcție utilizat în carcasa anvelopei. În acest caz există mai multe litere, de exemplu:
- „R” înseamnă construcție radială și este aproape universală pentru anvelopele mașinilor moderne;
- „D” reprezintă construcție diagonală și este mai mult observată la mașinile din anii 1960.
Indicele de sarcină
Acesta indică greutatea maximă pe care anvelopa o poate suporta în siguranță. Acest mod de măsurare a capacității de încărcare este relativ recent și a fost introdus pentru a oferi o metodă mai consecventă de comparare a anvelopelor.
De ce este important să cunoști acest lucru? Răspunsul este cât se poate de logic: este periculos să pui mai multă greutate în mașină decât poate anvelopa să manipuleze în siguranță. O greutate mai mare decât cea înscrisă poate face mașina instabilă și poate duce chiar la explozia anvelopelor.
Indicele de viteză
Indicele de viteză este reprezentat de o literă sau mai multe și reprezintă viteza maximă la care anvelopa poate rula în siguranță timp de maxim 10 minute, susținând în același timp greutatea maximă indicată. Fiecare vehicul are un indice de viteză minim necesar, conform cerințelor producătorului.
Iată câteva simboluri și ce viteză maximă reprezintă:
- Q - 159 km/h;
- R - 170 km/h;
- S - 180 km/h;
- T - 189 km/h;
- H - 210 km/h etc.
Alte marcaje
Alte marcaje care pot fi găsite pe flancul anvelopei:
- Numele producătorului de anvelope;
- Numele anvelopei sau modelului;
- Țara/regiunea unde a fost produsă anvelopa;
- Codul datei de fabricație;
- Omologarea europeană de tip ECE.
Unele anvelope, în special cele performante, vor avea, de asemenea, diferite coduri pentru a arăta că sunt special concepute pentru un anumit producător de automobile.
Ia în considerare toate aceste marcaje și indicații atunci când alegi anvelopele potrivite pentru autovehiculul tău. Dacă ești în căutarea setului perfect vehicule mai mari, poți alege anvelopele de camion de la Acvila România!
Adaugă comentariu nou