Mari personalități din istoria Transilvaniei. AVRAM IANCU (1824 – 1872 )
Transilvania cuprinde un spațiu geografic mai restrâns sau mai întins, în sens restrâns i se atribuie teritoriul din interiorul arcului Carpatic, numit și Ardeal, în sens mai larg, i se atribuie Crișana, Sătmarul și Maramureșul.
De mai bine de un mileniu, în acest spațiu geografic (cu mici enclave), populația majoritară au fost românii, peste care au pătruns maghiari, sași și secui. Multe secole, românii, deși majoritari, au fost socotiți „tolerați” și ca urmare lipsiți de multe drepturi. Doar atunci când unii reprezentanți ai lor au reușit să dobândească știință de carte, au început să pretindă, cu argumente, drepturi egale cu celelalte „națiuni privilegiate” care viețuiau în acest spațiu geografic. Cei mai mulți istorici consideră că acest început a fost marcat de activitatea „Școlii ardelene”, apoi continuat în „primăvara popoarelor”, prin acțiuni multiple.
Un rol aparte în unirea eforturilor românilor pentru a obține recunoașterea rolului lor în Transilvania, l-a avut AVRAM IANCU, omagiat acum cu ocazia bicentenarului nașterii sale. Istorici, scriitori, oameni politici, artiști, oameni de cultură, etc., au scos în evidență activitatea lui Avram Iancu, spiritul său revoluționar, viziunea sa pentru schimbare. În conferințe, în întâlniri cu membrii consiliilor județene, în articole publicate în diferite reviste, Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a sintetizat foarte bine personalitatea lui Avram Iancu și mai ales rolul său în timpul revoluției de la 1848 din Transilvania.
Bun cunoscător al situației românilor transilvăneni, cu o pregătire și practică juridică în domeniu, Avram Iancu a adunat în jurul său mulți susținători, mai ales din zona Munților Apuseni și împrejurimi, convins fiind că „secretul succesului era unirea dintre intelectualitate și popor”, fără a renunța însă la principiul lui Horea ... „Nu cu argumente filosofice și umanitare îi vei convinge pe acești tirani, ci cu lancea !”. A organizat, mai ales în zona Munților Apuseni, un sistem de apărare, de care s-au lovit, fără succes, cei care au încercat să pătrundă în zonă. „O acțiune folositoare nu se judecă numai după mărimea rezultatelor sale,ci și după curăția intențiilor cu care a fost întreprinsă”, așa cum afirma Silviu Dragomir.
În anul bicentenarului nașterii sale, prin acțiuni multiple, s-a încercat să se dovedească încă odată că „Avram Iancu rămâne pentru români și pentru europeni un model de om de acțiune îndreptată pentru emancipare, libertate, unitate și frăție!”.
Prof. Rus Augustin
Citiţi şi:
- ARC PESTE TIMP-BICENTENARUL NAȘTERII LUI AVRAM IANCU, LA ŞCOALA BISTRIŢEANĂ CE ÎI POARTĂ NUMELE
- Astriştii năsăudeni, la comemorarea lui Avram Iancu de la Ţebea şi a generalului Grigore Bălan de la Blăjenii de Sus!
- ALBA IULIA-CAPITALA DE SUFLET A TUTUROR ROMÂNILOR
- ELENA M. CÎMPAN, ILUMINISTE, „ARHIVELE BISTRIȚEI”
- Apropo de „Trianon 100”
Adaugă comentariu nou