Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale!Primarul Turc: Această organizare din 1968 este perimată
Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că susține ideea reorganizării administrativ-teritoriale, însă acest demers nu este posibil decât în legislatura viitoare, pentru că nu există cadru legal.
"Am spus-o şi cu alte ocazii, sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale, chiar dacă de multe ori nu am fost pe placul multor colegi care sunt în administraţia publică locală sau judeţeană. O perioadă de trei ani de zile am fost preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, am avut experienţă şi ca primar, timp de 12 ani, iar şapte ani am fost preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale. Sper ca în legislatura viitoare să se poată materializa acest lucru, ţinând cont de faptul că, în prezent, nu avem cadru legal pentru a putea face comasări ale localităţilor. Vedem cu toţii că s-a încercat un astfel de referendum la Buzău dar, din păcate, nu au reuşit să întrunească numărul de persoane pentru ca acest referendum să fie validat. Trebuie modificată Constituţia", a declarat ministrul Adrian Veștea, la Bistrița.
Ministrul Dezvoltării a menționat că un prim pas în acest sens s-ar putea face prin intermediul consorţiilor administrative. "Noi avem un jalon PNRR prin care reglementăm modul în care vor funcţiona aceste consorţii administrative, în sensul că mai multe localităţi se pot asocia, pot crea personalitate juridică, pot asigura bugetul unei astfel de entităţi printr-o contribuţie de 5% din bugetul fiecărei localităţi în aşa fel încât să poată să funcţioneze integrat, să-şi poată angaja arhitect şef, să-şi poată angaja o serie de persoane pe care, din păcate, nu-şi pot permite să-l angajeze pe actuala organigramă a Primăriei, iar acest jalon va trebui să-l îndeplinim în perioada imediat următoare, noi am pregătit deja toate documentele necesare în aşa fel încât să creăm o astfel de oportunitate. Cred că va fi un prim pas în perspectiva comasării localităţilor şi chiar a viziunii unei viitoare regionalizări", a mai spus ministrul Veștea.
În context, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a menționat că reorganizarea administrativ-teritorială ar rezolva foarte multe probleme care ţin de finanţarea primăriilor, a consiliilor judeţene.
"Am ridicat această problemă la o întâlnire recentă pe care am avut-o cu colegii mei – şi domnul ministru Veştea a fost acolo – şi am spus-o cât se poate de răspicat: trebuie să ne asumăm un proiect de reorganizare administrativ-teritorială. Această organizare pe care o avem acum, din 1968, este de mult perimată şi, din punctul meu de vedere, este o frână în calea dezvoltării ţării", a precizat primarul Turc.
Citiţi şi:
- Prin Programul "Anghel Saligny", zece milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din comuna Parva!
- Vești bune la Budacu de Jos! 11 km de drumuri modernizate prin Programul "Anghel Saligny"
- Cinci străzi din comuna Şanţ, modernizate prin PNI "Anghel Saligny"! Alte 15 străzi, în contractare
- Comuna Rodna, un loc mai sigur pentru pietoni! Contract de finanțare de 18 milioane lei, prin Programul Anghel Saligny
- Ministrul Adrian Veștea, la Bistrița! Alături de primarul Ioan Turc, au fost evaluate investițiile finanțate de Ministerul Dezvoltării!
Comentarii
Reforme acum. E nevoie de o terapie de soc. Orice amanare accentueaza criza. Guvernul are în vedere o reforma fiscală, prin împovărarea contribuabilului onest si a mediului de afaceri cu noi taxe si impozite care să aducă mai multi bani la buget pentru a reduce deficitul bugetar excesiv.
Numai că înainte de a aduce mai multi bani la buget trebuie oprit dezmătul si risipa resurselor financiare in sistemul bugetar.
Prin urmare, acest guvern al dezmătului si al risipei jecmăneste fără scrupule tot ce prinde începînd cu intreprinderile mici si mijlocii prin tot felul de biruri si taxe, în loc să procedeze la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
Dintre toate cea mai importanta cale de reducere a risipei este reforma administrativ-teritorială care este una învechită și care costă mult prea mult, trebuie subliniat faptul că în prezent diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat, fără să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
Uniunea europeana nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu.
Există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
In acest caz, Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
Criza bate la ușă, bani în bugetul statului nu mai sunt, riscăm să pierdem finanțările europene pentru că nu suntem în stare să facem reduceri de personal și cheltuieli.
De aceea, Marcel Ciolacu ar face mai bine să-si asume răspunderea pe o reformă administrativ-teritorială care să ducă la reducerea risipei banului public in domeniul bugetar si abia pe urmă să apeleze la cresterea fiscalitătii in mediul privat.
Adaugă comentariu nou