Ministrul Liviu Pop, despre salariile de la Hidroelectrica: Un şofer de la Hidroelectrica ar trebui să aibă salariul pe care îl are şoferul ministrului de Dialog Social. Adică 1.400 lei.
Nu mi se pare normal un salariu de genul acesta (n.r.- salariul uni şofer de la Hidroelectrica este de 2.700 lei) în condiţiile în care, şoferul de la Hidroelectrica este văzut ca şi bugetar şi face parte din cei peste un milion şi ceva de bugetari. Dacă mă întrebaţi pe mine, un şofer de la Hidroelectrica ar trebui să aibă salariul pe care îl are şoferul ministrului de Dialog Social. Adică, 1.400 de lei pe lună. Că n-o fi şoferul de la Hidroelectrica deasupra preşedintelui României cu salariul. Faptul că la Hidroelectrica, colegii din Guvern au avut curajul să oprească risipa banului public e un pas înainte, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă.
Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare si alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor. Informaţiile au fost furnizate de Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferenţa de 59% este reprezentata de sporuri şi indemnizaţii.
Potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat disponibilizat beneficiază de 48 salarii compensatorii, în timp ce o persoana care iese la pensie primeşte echivalentul a 12 salarii. Salariile de încadrare a şoferilor în Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei. La întrebarea unui jurnalist,când vor fi diminuate aceste salarii, dacă există pârghiile necesare, ministrul Liviu Pop a spus că până ce nu vor fi modificate contractele colective de muncă, nu vor putea fi operate schimbări.
,,Fiind în interiorul unui contract colectiv de muncă, care după sine duce la modificarea contractului colectiv de muncă, până nu se modifică contractele colective, nu ai pârghiile prin care modifici salariul. Relaţia angajat - angajator. Conform discuţiilor cu FMI, în septembrie, se termină situaţia de la Hidroelectrica”, a precizat Liviu Pop.
În viziunea acestuia, salarii la fel de nesimţite au şi judecătorii de la Curtea Constituţională a României.
,,Nu mi se pare normal ca în 2011, un judecător, că tot suntem la modă de la CCR să aibă salariul dublat de la 5.000 la 12.000 de lei. Mi se pare aberant, când mie ca angajat la stat, colegilor din sistemul bugetar, în 2010, li s-au tăiat salariile cu 25%, pentru a face economie la stat de 600.000 de milioane de euro la fondul de salarii, în aceeaşi lună să se semneze actul adiţional cu Hidroelectrica, cu băieţii deştepţi, şi statul român să piardă 1,2 miliarde de euro. Prin legea salarizării unitare, pentru anul viitor, trebuie discutată salarizarea în întregul sistem bugetar”, a conchis ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop.
Citiţi şi:
- PSD crește România!
- Ministrul Botiş: Contractul colectiv de muncă la nivel naţional dispare
- Dar de ce urâţi atât de mult poporul care v-a ales, domnule Preşedinte?
- Lăsaţi ”pomanagiii” în seama noastră!
- Salariul minin pe economie ar putea fi majorat de anul viitor. Valoarea punctului de pensie şi salariile bugetarilor, indexate
Adaugă comentariu nou