Mitropolitul Andrei a oficiat prima Liturghie în Biserica Mare a Mănăstirii Dobric. Duhovnicul Siluan a primit Crucea Arhiepiscopală, stareța Veronica - Ordinul Mihai Vodă, primarul Paul Știr- Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie

Sursa: mitropolia-clujului.ro, Darius Echim

Mănăstirea Dobric, supranumită și „Nicula Țibleșului”, l-a cinstit  pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ocrotitorul bisericuței de lemn din cadrul mănăstirii. Cu acest prilej, în mijlocul obștii monahale s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, după 11 ani de la edificare, a binecuvântat biserica mare de zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a oficiat prima Sfântă Liturghie în noul lăcaș, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, stareţi şi duhovnici de la mănăstirile din Arhiepiscopia Clujului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile Sfântului Evanghelist Luca. De asemenea, ierarhul a afirmat că „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca accentuează importanța Maicii Domnului în istoria mântuirii noastre”.

 În semn de apreciere și recunoștință pentru aportul adus la edificarea bisericii mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat mai multe distincții și diplome de aleasă cinstire, astfel: duhovnicul Siluan Farcaș a primit „Crucea Arhiepiscopală”, stareța Veronica Coțofană a fost distinsă cu Ordinul „Mihai Vodă”, iar managerul Ioan Zăgrean a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat următorilor: Cornel Brody, Dorin Marchiș, Valentin Suciu și Ioan Pugna, iar cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” au fost distinși următorii: pr. prof. univ.  dr. Stelian Tofană, primarul Paul Știr, Mihaela Pop, Adrian Sbârci, Claudiu Paul, Rodica Romanescu și prof. Nelu Alexandru Hales. Diplome de aleasă cinstire au primit toți ceilalți binefăcătorii, printre care preşedintele CJ Radu Moldovan, secretarul de stat Alexandru Pugna şi scriitorul Menuţ Maximinian.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a cântat mai multe pricesne.

La hramul mănăstirii au fost prezente autorități locale, județene și centrale, elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, îmbrăcați în straie populare specifice zonei, credincioșii din Dobric, precum și din localitățile învecinate.

Istoricul Mănăstirii Dobric

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008. De asemenea, se lucrează la amenajarea unei săli de evenimente culturale, precum și a unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40.000 mii de volume din colecția mănăstirii.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită  numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici.

La mănăstirea Dobric vieţuiesc 5 maici, conduse de stareța stavrofora Veronica Coţofană, alături de părintele duhovnic Siluan Farcaş.

În prezent mănăstirea se ocupă de construirea unei bisericii în satul Agrieșel, situat la 30 de km de așezământul monahal, pe Valea Țibleșului.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5