Modernizarea drumului din Bichigiu, între PNDI şi Primăria Telciu
Autorităţile locale din Telciu au finalizat licitaţia privind modernizarea drumurilor de interes local din comună. În fapt, contractul deja semnat cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa, cu o valoare 769,967.5 lei (fără TVA), prevede modernizarea drumul comunal din satul Bichigiu, prin lucrări de fundaţie cu piatră spartă şi aşezarea unui covor asfaltic. Investiţia ar urma să fie susţinută doar din bugetul local.
Potrivit primarului Sever Mureşan, autorităţile au avut negocieri cu firma câştigătoare, astfel încât să nu se treacă la treabă. Şi asta pentru că obiectivul este cuprins şi în lista de drumuri judeţene şi de interes local care ar trebui modernizate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, program lansat de ministrul Elena Udrea. „În Program este prevăzută şi modernizarea DC 42, între DN 17 C şi Bichigiu, astfel că pe o porţiune de trei kilometri lucrările s-ar suprapune. Aşteptăm să vedem cum decurge acest program, am înţeles că se lucrează la elaborarea proiectelor tehnice”, ne-a declarat edilul din Telciu. Oricum, Primăria nu dispune de fondurile necesare, astfel că lucrările, finanţate de la bugetul local, nu ar putea debuta mai devreme de …anul viitor. Speranţele se leagă aşadar de proiectul prioritar 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local, gestionat de MDRT în cadrul PNDI.
Lucrările de proiectare, de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din Bistriţa-Năsăud şi din Maramureş au fost adjudecate de SC Romstrade STL din Adunaţii Copăceni, pentru 553,760,795.22 lei, fără TVA. La licitaţia deschisă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost transmise patru oferte, firma condusă de Nelu Iordache fiind cea care a propus preţul cel mai scăzut. Potrivit anunţului de pe SEAP, contractul nu poate fi subcontractat. Iniţial, valoarea estimată era de 580,600 milioane lei (fără TVA), după licitaţie valoarea ajungând la 553,7 milioane lei. Din total, pentru Bistriţa-Năsăud se estimează că valoarea contractului este de 311.280.645 lei, fără TVA.
Durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor solicitate este de trei ani, iar perioada de rambursare a creditului sau plata lucrărilor se va face în maximum şapte ani, dar nu mai târziu de 2020. Adică se lucrează pe cont sau pe caiet, cum se practică pe la noi.
Aproximativ 127 de kilometri de drum de interes judeţean şi comunal se vor asfalta prin controversatul program de “Reabilitare şi modernizare – 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”, implementat de către ministerul condus pe vremuri de Elena Udrea.
SC Romstrade SRL a mai lucrat în judeţul nostru la modernizarea DJ 151, în acel proiect cu finanţare europeană, Consiliul Judeţean fiind încântat de execuţie, localnicii mai puţin. Romstrade este parte a unui grup controlat de Nelu Iordache, care mai include companiile Blue Air, Direct Aero Services, Blue Aero şi La Mosie.
Citiţi şi:
- Reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale din Bistriţa-Năsăud, neafectată de redimensionarea programului Elenei Udrea
- Romstrade va moderniza drumurile judeţene şi comunale din Bistriţa-Năsăud
- Romstrade şi autorităţile judeţene aşteaptă un semnal de la Guvern
- Drumul de pe Valea Ilvelor, preluat de la minister, cu gropile adâncite
- DJ 151, reabilitat din fonduri europene, duce …la DNA
Adaugă comentariu nou