Mulţime de săteni l-au aşteptat pe Tănase Todoran la Bichigiu, în portul popular

Sărbătoare mare la Bichigiu, acolo unde pentru prima dată a avut loc sărbătoarea portului naţional cu participarea a sute de oameni de pe Valea Sălăuţei. Sărbătoarea a început la mănăstirea „Sfânta Treime”, acolo unde obştea condusă de protosinghel Ilie Cira i-a aşteptat pe credincioşi la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru. După acest moment, la iniţiativa părintelui paroh Gavrilă Zimveliu, din Bichigiu, în locul numit „Zăpode”, s-a derulat o serbare câmpenească la care au participat mulţime de oameni care şi-au scos hainele din ladă, spre bucuria celor mai în vârstă, care i-au văzut pe tineri îmbrăcaţi în frumosul costum someşan. Au fost prezenţi primarul comunei Telciu – Sever Mureşan, directorul şcolii Telciu – Vasile Puica, coordonator şcoală Bichigiu – Maria Zegrean.
Cântecul, jocul şi voia bună au fost aduse de copiii din Bichigiu, coordonaţi de educatoarea Alexandra Buburuzan (interpretă de muzică populară), de ansamblul „Sălăuţa” din Telciu, coordonat de maestrul coregraf Nelu Simionca şi de taraful tradiţional din Bichigiu.
Un punct aparte l-a constituit aducerea în faţa bichigenilor a unei scenete care l-a avut în centru pe Tănase Todoran, copiii coordonaţi de profesorul de istorie Andi Toma reuşind să-i facă încă o dată, pe cei prezenţi, să fie mândri că de pe plaiurile lor un sfânt îi veghează în ceata celor care nici măcar o clipă nu s-au abătut de la credinţa străbună.
A fost o zi care s-a prelungit până-n noapte, bichigenii prinzându-se, la fel ca altădată, în jocul străbun. Cei bătrâni îl ştiu, cei tineri nu prea, prinnzându-se de mână într-o horă ce pe la noi nu era până acum. Noi avem jocul de doi, frumos ca în poezia lui Coşbuc, care sperăm că va fi învăţat şi de urmaşii bichigenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5