( Video) Trofeul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Valeria Peter Predescu a rămas acasă ! Militarul Dorin Rus a impresionat prin frumusețea glasului și autenticitatea repertoriului ! Lansarea cărții Valeria Peter Predescu – Destin, de Melania Cuc
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului concurs de interpretare a cântecului popular românesc Valeria Peter Predescu a adus pe scena Centrului Cultural Dacia nu mai puţin de 24 de concurenţi (selectați din 40) care au avut un nivel bun de pregătire, demonstrând că folclorul nostru se află pe voci bune.
Juriul, din care au făcut parte Elise Stan de la Televiziunea Română președinte, alături de Maria Tănase Marin – TVR, Gabriela Rusu- Păsărin - realizator emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune, Ileana Vieru - redactor Radio România şi Valentin Marin – director Radio România – Antena Satelor, Roxana Gibescu – Electrecord, secretarul de stat Alexandru Pugna, artista Matilda Pascal Cojocăriţa – director artistic Dor Românesc, dirijorul Ioan Lazăr, etnologul Menuţ Maximinian şi fiul regretatei artiste – Nicu Predescu, a audiat, timp de aproape patru ore câte două piese din reprertoriul concurentului şi un cântec din repertoriul artistei sărbătorite în festival. Astfel, festivalul bistriţean este unic prin includerea în concurs şi a unui cântec din repertoriul Valeriei Peter Predescu, în sală răsunând şlagăre precum „Ia-mă în braţe, dorule”, „La căsuţa de lângă vale”, „Am drăguţ năsăudean”, „Mare-i mamă al meu sat”, „Mamă, doru’ dumitale”, „Hai mireasă suie-n car”, „Zi-s-o badea c-o veni” „Mama mea când m-o făcut”. „Vecina de peste drum”, „O făcut tata fântână”. Juriul a avut o misiune grea, rezultatele văzându-se în cadrul Galei Laureaţilor. Preşedintele juriului, Elise Stan, a subliniat, încă odată, valoarea festivalului de la Bistriţa, fiind în topul celor mai bune din ţară, fapt confirmat și de Gabriela Rusu- Păsărin - realizator emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune care a inclus festivalul în topul celor mai bune 10 din țară.
Marele Premiu şi Trofeul festivalului ediţiei jubiliare a rămas acasă, la tânărul Dorin Rus, care a impresionat juriul prin repertoriul propriu, dar şi prin momentul dedicat marii artiste Valeria Peter Predescu din cântecele din ritualul de nuntă, fiind însoţit de un steag tradiţional. Dorin Rus moşteneşte dragostea pentru cântec din familie, tatăl lui, Dănuţ Rus, fiind cunoscut ceteraş de pe Valea Ţibleşului, iar repertoriul este unul curat de acolo, de acasă, de la Agrieş, modele având pe Lenuţa şi Teofora Purja şi Eugenia Horoba.
Premiul I a rămas tot în judeţ la bârgăuanca Florina Bălan, câştigătoare a mai multor festivaluri din ţară. Premiul II a mers la Dan Vasilescu din Sibiu şi la Silvia Timiş – Maramureş; premiul III la Ioana Măgheruşan – Bistriţa-Năsăud şi la Ionuţ Cocoş – Ialomiţa. Premiul special al Centrului Judeţean pentru Cultură i-a fost acordat Dianei Creţu din Sibiu; premiul Valeria Peter Predescu lui Stelian Păun – Giurgiu; premiul de popularitate a rămas acasă, la Alin Fodorca, iar pe lista premiilor speciale se mai află Cristina Farcaş – Mureş; Carmen Acatrinei – Neamţ; Dorin Gavriluţ – Timiş; şi Ionel Roşu – Bihor.
Orchestra profesionistă „Dor Românesc”, dirijată de maestrul Ştefan Cigu, merită încă o dată felicitări, doar în prima seară cântând peste 70 de piese doar cu concurenții, o muncă titanică făcută cu pricepere şi dragoste pentru cântecul nostru. Prima zi s-a încheiat cu un recital susţinut de grupul vocal folcloric Valeria Peter Predescu, dar şi de artiştii Cornerlia Ardelean Archiudean, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca şi Cristina Retegan. A doua zi, după Gala laureaţilor, au evoluat premianţi ai ediţiilor anterioare, precum Ştefan Negru, Alexandra Chira, Florin Mihalache, Lavinia Chifor, Larisa Uţă, Andreea Haisan, Eugenia Horoba şi Paul Ananie. Invitaţi în recital la această ediţie au fost Mariana Anghel, Florentina şi Petre Giurgi, Maria Tănase Marin şi Elena Pădure. Prezentarea evenimentului a fost asigurată de Miruna Ionescu, de la TVR. Evenimentul a fost în direct pe Radio România Antena Satelor şi Radio Cluj şi a fost preluat de TVR.
A fost o ediţie foarte echilibrată, în care mulţi dintre tineri ar fi meritat locul I, însă concursurile trebuie să aibă un regulament şi, festivalul de la Bistriţa fiind unul dintre cele mai serioase, cu unul dintre cele mai profesioniste jurii, trebuie să realizeze un top al celor mai buni dintre cei buni.
Sunt zece ani de când îndrăgita artistă a românilor, a cărui suflet a fremătat din dragoste pentru vatra ţăranului năsăudean, Valeria Peter Predescu a trecut la cele veşnice. Un deceniu de când la Bistriţa, prin grija unor oameni deosebiţi, amintind aici în primul rând pe Alexandru Pugna, ministru secretar de stat, şi familia, fiul Nicu Predescu şi nepoata Alina, alături de instituţiile organizatoare – Consiliul Judeţean (preşedinte – Emil Radu Moldovan) şi Centrul Judeţean pentru Cultură (manager – Gavril Ţărmure, şef Serviciu Cercetare – Smaranda Mureşan) - se aduce un omagiu celei a cărei repertoriu este aşezat în arhiva de aur a istoriei poporului român.
Cu acest prilej, a fost lansat şi volumul „Destin – Valeria Peter Predescu”, Editura Charmides, ediţie revăzută şi adăugită, prima carte dedicată unui artist bistriţean ce a apărut sub semnătura scriitoarei Melania Cuc. Una dintre cele mai frumoase biografii dedicată unei personalităţi a folclorului românesc care s-a bucurat de un real succes în rândul cititorilor. Despre carte au vorbit Alexandru Pugna, ministru secretar de stat, scriitorul Menuț Maximinian, fiul Nicu Predescu şi nepoata Alina, şi de la Centrul Judeţean pentru Cultură managerul Gavril Ţărmure. De apariția volumului s-a ocupat o echipă frumoasă formată din Gavril Țărmure, Smaranda Mureșan, Alina Predescu, Sergiu Negrean, Anamaria Marti.
În aceste zile, cu siguranţă, Bistriţa a fost Capitala folclorului românesc, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură demonstrând că suntem gazde bune atât pentru concurenţi, cât şi pentru numele sonore prezente în recital, iar publicul nostru este unul dintre cele mai avizate din ţară, suţinând fiecare tânăr interpret, dar şi pe artiştii consacraţi prin aplauze. Festivalul- Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ,,Valeria Peter Predescu” a fost și în acest an la înălțime! Poate, mai la înălţime ca în alţi ani, în sala de la Centrul Dacia ce poartă numele artistei! Felicitări organizatorilor şi mult succes în tot ceea ce vor face şi pe viitor pentru păstrarea vie în sufletul românilor pe una dintre cele mai mari artiste pe care le-a dat ţara – Valeria Peter Predescu, dar şi publicului de nota 10 !
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/297992171132540/?__xts_...
Citiţi şi:
- 40 de concurenţi au intrat în competiţia pentru Trofeul Valeria Peter Predescu
- Bistriţa devine capitala folclorului românesc. Concurenţi din toată ţara şi din Ucraina, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Invitaţi de marcă în recital
- Trofeul Festivalului „Valeria Peter Predescu” a ajuns în Banat, la Dorinel Gavriluţ Pîrvoni. Regal al cântecului popular, la Bistriţa
- Capitala folclorului românesc, la Bistriţa. Concurenţi din toată ţara, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Invitaţi de marcă în recital
- (Video) Valeria Peter Predescu a făcut din Bistriţa capitala folclorului românesc! Cei mai talentaţi tineri au concurat pentru Trofeu, iar nume mari ale folclorului au cântat în amintirea Doamnei Cântecului Năsăudean
Adaugă comentariu nou