Conferințe de excelent nivel la cea de a XVIII-a ediție a Simpozionului de Medicină și Teologie

Victor Ştir

În sala de conferințe ,,Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc” a avut loc joi, ediția a XVIII-a Simpozinului de Medicină și Teologie, coordonat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, de la Facultatea de Teologie a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, inițiatorul manifestării.

Cuvântul de bun venit și de apreciere a simpozionului ca eveniment cultural de nivel internațional a fost rostit de scriitorul și preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc”, încântat să găzduiască întâia oară manifestarea așteptată. În continuare, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, moderatorul întâlnirii, i-a prezentat pe conferențiari ediției: președintele Senatului Universității ,,Babeș-Bolzai” din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, redactorul șef al ,,Convorbirilor literare”, dr. Mircea Platon, de asemenea, preoții Benedict Vesa (Arhiepiscopia Vadului; Feleacului și Clujului) și Florin Cătălin-Ghiț din partea prețuitei publicații ortodoxe ,,Renașterea” Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a evocat una dintre primele ediții la care a participat mitropolitul Bartolomeu, pe care l-a întâmpinat împreună cu prof. univ. dr. Ioan Chirilă, tânăr decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, apoi au urmat la cuvânt vicepreședintelui Consiliului Județean Vasile Puica și prefectului județului Ovidiu Frenț, care au exprimat punctele de vedere ale instituțiilor statului, admirație, prețuire, pentru longevivul seminar și diversitatea problematicii pe care o dezbate an de an.

Conferința prof. univ. dr. Ioan Chirilă a fost intitulată ,,Arta tămăduirii- o incursiune în nebunia acestui veac rătăcitor” și a insistat asupra importanței slujirii aproapelui în societatea secularizată, dar nu oricum, ci cultivând trăsăturile pozitive ale semenului, în sensul complementarității. Deosebit a părut accentul pe învățătura viețuirii în comunitate a individului, unde prinde viață și poate ajunge la transcendere, evident, foarte importante fiind citirea textului biblic, rugăciunea și meditația în economia vieții creștinului. În continuare, istoricul Mircea Platon (doctor la Universitatea Columbus din Ohio, USA, a purces în conferința ,, Cultură și tămăduire” la o veritabilă inventariere a răului care s-a manifestat într-o diversitate de agresive forme la adresa unității statului național român și a tradiției poporului nostru. Desigur, problematica conferinței a fost mai vastă și înzestrarea excepționalui istoric, unul din cei mai buni pe care avem astăzi, a relevat aspecte ale ultimilor 30 de ani românești, care scapă percepției curente cu întrebări și sugestii optimiste. La rândul său, preotul Benedict Vesa a făcut o analiză cuceritoare, plecând de la etimologie, urmărind conținutul diacronic și sincronic al pilonilor temei ,, Cult, cultură și cultură duhovnicească”. În încheiere preotul Florin Cătălin-Ghiț, din partea revistei ,,Renașterea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului a dezvoltat opiniile proprii, excelent argumentate în cadrul conferinței ,,Societatea ca extensiei profilactică și terapeutică a Bisericii”.

Concluziile dimineții de conferințe au fost exprimate de preot profesor Nicolae Feier prin gândurile de admirație pentru persuasiunea celor 18 ediții și bogăția tematică pe care prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a reușit să o formuleze spre coagularea conștiințelor românești contemporane.

În sala de expoziții a Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc” Saul Steinberg, un excelent grafician română-evreu, născut în țara noastră, artistul desfășurându-și cariera în Statele Unite ale Americii.  Curatorii expoziției au fost graficienii Radu Iațcu de la Târgu-Mureș și Ioan Serediuc, Suceava, care au conturat un portret estetic al lucrărilor  de pe ingenioasele simeze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5