Scrisoare deschisă către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, din partea deputatului Cristina Iurişniţi

Domnule Ministru, 
În 26 mai 2019, românii au dat tuturor politicienilor, prieteni la cataramă cu ipocrizia, incompetenţa şi ticăloşia, o lecţie de moralitate şi de conştientizare că votul e o forţă a schimbării pentru o necesară renaştere morală a României. 

Vă reamintim, domnule ministru, că în 2014 am trăit până la paroxism drama celor din Diaspora care îşi vedeau acest drept ameninţat şi sfidat! În acel an, o fostă elevă, acum şefă de promoţie la Sorbona, îşi striga umilinţa şi revolta pe reţelele de socializare. Nu eram în politică, dar împărtăşeam frustrarea ei şi a miilor de români care îşi exercitau un drept legitim după ore şi ore de aşteptare. În acel an, eraţi ministru, la fel ca şi acum, şi v-aţi dat demisia de onoare. 

În 2019, 5 ani mai târziu, istoria se repetă, cu secţii mai multe, 441 la număr, dar şi cu peste 100.000 de români scoşi cu forţa din secţiile de votare, pe 26 mai, ora 21.00, când urnele s-au închis, BEC refuzând să prelungească programul pentru ca aceşti oameni să poată vota. S-a invocat legea, conform căreia urnele se închid fatidic la ora 21.00, însă legea nu prevede interdicţia de a prelungi programul. Soluţia era la BEC şi Guvern. 

Românii care au reuşit să voteze nu pot spune că au scăpat mai uşor decât cei ce au fost daţi afară din secţii. În Germania, Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, românii au aşteptat chiar şi 10 ore la cozi interminabile. Motivul? Fie erau prea puţine ştampile, fie se terminau buletinele de vot, fie erau mult prea puţine cabine de vot. 

USR a cerut deja public o anchetă absolut necesară elucidării atâtor nebuloase din cadrul acestui scrutin. 

Totuşi, ce spune raportul pe care Ministerul Afacerilor Externe l-a redactat? În spaţiul public aţi precizat deja că MAE asigură doar sprijin logistic pentru alegerile din diaspora, dar că de pregătire şi organizare se ocupă Biroul Electoral Central. Aţi dat vina pe referendum, pe cele 3 buletine de vot, pe turismul electoral. Cum explicaţi atunci precizarea venită din partea ministerului pe care îl conduceţi: „au fost incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii”? 

DNA a deschis dosarul penal după ce a primit de la Parchetul General un număr de 42 de plângeri având ca obiect nereguli privind acest scrutin. 

Vă reamintim că USR şi toate partidele de Opoziţie v-au cerut public demisia ca fiind vinovat de managementul dezastruos al alegerilor din diaspora. 

Mai mult decât atât, aţi ,,sabotat" prin neimplicare şi inacţiune alegerile, pentru a împiedica românii să îşi poată exercita acest drept care nu se negociază. De fapt, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor - locaţii, resurse umane şi resurse financiare. 

În aceste condiţii, soluţia nu este, aşa cum aţi afirmat recent în declaraţiile de presă, votul anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). 

Votul electronic sau prin corespondenţă nu pot crea şi alte probleme, dimpotrivă, vor aduce soluţii reale pentru a respecta dreptul fundamental constituţional de a vota al românilor. Aţi precizat că înscrierea prealabilă a fiecărui cetăţean (cu indicarea adresei de domiciliu/reşedinţă) pentru a-şi putea exercita dreptul de vot ar fi soluţii birocratice. Aceşti oameni au stat ore în şir în stradă, tineri, vârstnici, familii cu copii, în ploaie, soare sau vânt. Nu vor avea nicio problemă cu o simplă înscriere a unor date într-un formular electronic pentru a putea vota electronic şi nu la 400 de km, după cum le spuneaţi în 2014. USR a depus deja în Parlament o propunere legislativă privind Legea votului electronic şi votul prin corespondenţă la prezidenţiale şi parlamentare (Pl-x 509/ 2018), deci soluţii reale pe termen mediu şi lung pentru toţi românii. Votul electronic şi prin corespondenţă sunt măsuri complementare absolut necesare şi urgente pentru ca România, prin guvernanţii săi vremelnici, să îşi respecte cetăţenii. 

Românii din diaspora vor doar respect şi de mnitate. Ei întreţin zecile de familii rămase în ţară, înlocuiesc serviciile de asistenţă socială precare sau inexistente uneori ale statului. 

Și închei cu un mesaj al USR, cerându-vă ferm demisia de onoare. 

Fără hoţie ajungem departe! Cu votul electronic şi prin corespondenţă ajungem în lumea civilizată!

Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șans

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5