Binecuvântare arhierească la Bârla, la 700 de ani de la prima atestare documentară. Preotul Teodor Mihai Vîntu, hirotesit iconom de Mitropolitul Andrei
În Duminica a IX-a după Rusalii, 18 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, s-a aflat în mijlocul comunității din Bârla, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.
De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios au binecuvântat lucrările efectuate în ultimii șase ani la Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate, iar pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință lucrătoare prin iubire”.
„Credința, care este darul lui Dumnezeu și rezultatul frământărilor noastre de al găsi pe Dumnezeu, pe de-o parte, este încredințarea lucrurilor nevăzute pe care le vom vedea odată. Dar, pe de altă parte, credința se răsfrânge prin iubire – credință lucrătoare prin iubire – zice Sfântul Pavel, nu poate rămânea credința noastră teoretică, trebuie să se dovedească că există prin iubirea noastră.”,a spus Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ecou Dornean” al Parohiei Dorna Arini, dirijat de preotul Iulian Nicolae Borgovan.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi, a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria participării la acest eveniment din viața comunității lor.
De asemenea, părintele paroh Teodor Mihai Vîntu a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei.
Pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul parohiei din Bârla, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul Teodor Vîntu, cu dreptul de a purta brâul roșu. Totodată, toți binefăcătorii au fost distinși cu distincții și diplome de aleasă cinstire.
La sărbătoarea localității au fost prezenți fiii satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare, precum și secreatrul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, alături de primarul Horea Petruţ.
700 de ani de la prima atestare documentară a localității Bârla
Satul Bârla, din comuna Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud, a fost atestat documentar la data de 28 iulie 1319, într-un document al regelui Ungariei, Carol Robert. Acesta donează mai multe moşii de pe Valea Şieului, între care şi Bârla, magistratului Simion, fiul lui Mihai, comite de Somlacu Mare şi Caraş, pentru serviciile aduse în slujba regelui.
Până în anul 1826, toţi locuitorii satului erau de credinţă ortodoxă. Între anii 1826-1948 în Bârla existau două biserici, una ortodoxă şi una greco-catolică. Astăzi locuitorii satului sunt în totalitate români, de credinţă ortodoxă.
Biserica parohială, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost construită între anii 1902-1903, fiind sfințită în anul 1904. În urma unor reparaţii mai ample, făcute între anii 1956-1958, la data de 8 noiembrie 1958 a fost resfinţită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Hernineanu, iar în data de 6 septembrie 1998 de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Între anii 2013-2019, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare, atât la exterior, cât și la interior.
Citiţi şi:
- Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat credincioșii din Bârla și Sântioana, cu prilejul sfințirii capelei
- A treia zi de Paşti, mitropolitul Andrei a binecuvântat comunitatea din Sântioana! A fost sfinţită casa părintească a starețului Antonie Flore de la Piatra Craiului, fiu al satului
- Mitropolitul Andrei, la Monor, la 700 de ani de atestare documentară. Părintele Iuliu Ceușan, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta cruce, primarul Ioan Cira, managerii Ioan Neagoș și dr. Eugen Creoșteanu- Ordinul Sfântul Pahomie
- Sântioana, binecuvântată de Mitropolitul Andrei
- Mitropolitul Andrei, în mijlocul credincioșilor din Chiuza. A fost binecuvântată casa parohială. Parohul Iancu Ionuț Buda, hirotesit iconom
Adaugă comentariu nou