Ioan Deneş: Programul pentru păduri a inclus zece priorităţi. Bistriţa va avea o pepinieră modernă pentru puieţi de răşinoase

          Senatorul Ioan Deneş a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul pentru păduri pe care l-a promovat la Ministerul Apelor şi Pădurilor a inclus zece priorităţi. Primul punct a vizat „grija pentru pădurea de mâine”, prin activităţi de împădurire şi regenerare naturală. Potrivit acestuia, în perioada 2018-2019, vorbim de regenerarea pădurilor pe o suprafaţă de peste 42.000 de hectare, din care împăduriri pe o suprafaţă de 15.610 hectare.

          Alte priorităţi au vizat acordarea de sprijin financiar pentru proprietarii de păduri din arii protejate, pentru asigurarea pazei terenurilor forestiere pentru care nu este asigurată administrarea, inclusiv terenuri forestiere la care nu se cunosc proprietarii, dar şi elaborarea catalogului pădurilor virgine şi cvasivirgine.

          „În 2018, prin modificarea Codului Silvic şi a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, din fondul forestier a fost rezolvată criza lemnului de foc pentru populaţie. La ora actuală există lemn de foc în stoc. (...) Nici în 2019 nu va exista o astfel de criză a lemnului de foc. RNP Romsilva a făcut demersuri ca cetăţeanul care doreşte să aibă transport, pe baza tarifelor prinse în lege, de la depozit sau rampă până la domiciliu”, a punctat fostul ministru al Apelor şi Pădurilor.

          În raportul de activitate, Ioan Deneş a făcut referire şi la recoltarea produselor accidentale rezultate din doborâturi (peste 2 milioane metri cubi), la perdelele forestiere de pe marginea autostrăzilor, la dezvoltarea SUMAL 2, la controalele silvice şi cinegetice, dar şi la Statutul personalului silvic.

          „În 2019, din Fondul de accesibilizare a fost alocată o sumă de 140 milioane lei pentru reabilitare şi construire de drumuri forestiere, aproximativ 2000 kilometri la nivel naţional. Reamintesc că în Bistriţa-Năsăud, la Sărata, se va înfiinţa o pepinieră modernă, complet automatizată, pentru producerea anuală a 19 milioane de puieţi de răşinoase apţi pentru plantat. Valoarea investiţiei de de 20 milioane euro, execuţia va începe în 2020 şi va fi finalizată în 2024. Se vor crea la final 20 de locuri de muncă”, a declarat fostul ministru Deneş.

          Nu în ultimul rând, acesta s-a referit la proiectele ce vizează controlul integrat al poluării cu nutrienţi, din cele 88 de investiţii de la nivel naţional, două fiind realizate la Tiha Bârgăului şi Parva, şi anume platforme de depozitare a gunoiului de grajd şi utilaje.

 

 

Comentarii

12/11/19 10:49
cititor

Domnul Denes, sincere FELICITARI PENTRU ACEST LUCRU !
Bine ar fi daca " CIUMA NEAGRA " care a venit la guvernare prin " lovitura de palat " ... NU VA DESFIINTZA ACEST " PROIECT " ... ASA... NUMAI CA A FOST INITIAT SI APROBAT DE CATRE " CIUMA ROSIE " , precum au facut si cu " Centura Sud " a Bistritei... , ca la noi in aceasta tzara impartita in doua, ceea ce initiaza ori face al de stanga, imediat este desfiintzat de catre al de dreapta... cand se succed la putere... si invers , ca intr-un adevarat " RAZBOI ROMANO - ROMAN " !
Pe noi nu trebuie sa ne pedepseasca Bunul Dumnezeu cu Razboaie... sau catastrofe naturale ... ca avem aceste doua " tabere " care sistematic isi dau in cap unul altuia . Pacat ca nu vine in tzara si nu se instaureaza inapoi o " dictatura militara " din aia " dura "... prin care sa-i puna la respect pe toti acestia care efectiv ne distrug tzara si ne arunca in evul mediu pe toti !
Nu mi-as dori niciodata asta, dar... parca tot masura aia cred ca poate stopa si opri acest fragel distructiv pentru aceasta tzara, care INCA SE MAI CHEAMA ROMANIA .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5