„În peștera poveștilor” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

La începutul anului 2020, proiectul cultural-educativ „În peștera poveștilor” revine cu entuziasm la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Dedicat copiilor între 3 și 6 ani, proiectul se desfășoarăîn fiecare miercuri, începând cu ora 17.00, pe parcursul lunilor decembrie 2019 – ianuarie 2020, copiii și părinții fiind așteptați să participe la o poveste magică și un cântec de iarnă în Clubul Cultural Coșbook. Scopul este de a promova lectura în rândul celor mici prin utilizarea unor metode non-formale cât mai atractive. În acest scop se are în vedere selectarea unei povești adecvată categoriei de vârstă,costumarea protagoniștilor, ambientarea spațiului cât mai potrivită pentru cei mici, organizarea unei expoziții de carte în spațiul respectiv. Cu această ocazie, copilașii au ocazia să asculte o poezie și să intoneze cântece specifice anotimpului. Coordonatoarea și realizatorea proiectului este bibliotecara Laura Seserman, cu o experiență de 15 ani în domeniu, dobândită în prealabil la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, unde s-a implicat și a participat la organizarea unor activități cultural-educative.
Cea de-a patra întâlnire a avut loc în data de 8 ianuarie, după gerul Bobotezei. Zâna de Gheață, în persoana doamnei bibliotecare, i-a întâmpinat pe copii cu versurile Otiliei Cazimir: „Ssst! ... Măicuţa gerului,/ Cu mânuţa îngheţată,/ Bate-n poarta cerului/ Şi întreabă supărată:/ - Unde-s stelele de sus?/ - Iaca, nu-s!/ Vântul rău le-a scuturat/ Şi le-mprăştie prin sat./ Uite una: s-a desprins/ Dintr-o margine de nor/ Și coboară-ncetișor .../ - Oare-a nins?/ E un fulg şi-i cel dintâi,/ Şi aduce-n vânt ninsoare,/ Drumuri albe peste văi,/ Râs curat în ochii tăi,/ Sănioare, zurgălăi ...” (Poezia „Ninge”). Apoi le-a citit povestea: „Cât de sus este cerul?”. Protagonistul, un pinguin imperial pe care copilașii l-au denumit Pingu, respectiv Rory, își punea multe întrebări: „De ce sunt reci fulgii de nea?”, „Cât de adâncă e marea?”, „Soarele se duce noaptea la culcare?” Însă, înainte de toate, cel mai mult își dorea să știe... „Cât de sus este cerul?” Pentru a afla răspunsul a zburat cu albatrosul, apoi cu o maimuțică în balonul cu aer cald și, nu în ultimul rând, cu un iepuraș cu racheta, ajungând chiar pe Lună. Întrebarea sa a rămas tot fără răspuns. Fiind foarte sus n-a mai putut să o vadă pe mămica lui, nici căsuța sa, iglu, dar nici Polul Sud, toate fiind foarte departe. Dorința sa era de a reveni acasă. Ei bine, iepurașul l-a dus la destinație. Pingu i-a povestit mamei sale cum a zburat deasupra norilor, cum a atins Luna, iar „cerul continua să fie tot mai sus”… Așezându-se în pat, înainte de culcare, răspunsul la întrebare a venit de la sine: „Cerul este nesfârșit”. Unii dintre copilașii care au ascultat povestea au dorit să întărească răspunsul pinguinului, afirmând că cerul este infinit. După ce s-a terminat povestea, Zâna de Gheață le-a transmis copiilor că Zâna Iarnă a trecut prin Peștera poveștilor și le-a lăsat câțiva fulgi de nea sub formă de steluțe. Cu mic cu mare au pornit în căutarea lor. După ce le-au găsit, au cântat împreună două cântecele de iarnă: „Săniuța” și „Iarna a sosit în zori”, iar fetițele s-au prins la dans. La final, au fost invitați să viziteze Secția de Copii a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, unde au ocazia să răsfoiască multe cărți atrăgătoare și educative.
Cei mici sunt așteptați, alături de părinții lor, la următoarele trei întâlniri în fiecare zi de miercuri - 15, 22 respectiv 29 ianuarie 2020 - zile în care vor intraîn universulmagic al Peșterii poveștilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5