O călătorie prin carte în Țara Sfântă și Egiptul antic

Victoria Fătu Nalațiu

     Corina Popa „Pelerinaj de unsprezece zile cu prietena mea Semina , Ed. Karuna, 2019 , 101 p. Cartea beneficiază de un cuvânt înainte a prof. dr. Loredana Zbâncă și de o prefață a autoarei, însoțite de un album cu imagini fotografice.

            Astăzi vă invit,să călătorim împreună cu prof. Corina Popa, care ne conduce și pe noi într-un pelerinaj spre locuri neprețuite din Țara Sfântă -Israel și Egiptul antic.

         Corina este o scriitoare, o povestitoare , care ne spune, printr-o viziune proprie, întâmplările din istoria acelor locuri încărcată de puterea Divină. În ele revarsă sinceritatea și bunătatea inimii ei, astfel descoperim personajele pe care destinul i le-a hărăzit să-i fie tovarășe de călătorie, iar prin cunoștințele culturale pe care le deține( în calitate de prof. de filozofie), ne aduce în apropiere frumusețile dintr-o altă lume,  mai puțin cunoscută nouă, dar nu ne ferește nici de îndoielile pe care le are cu privire la viața din sufletul ei.

        În această  călătorie împarte cu bunăvoință spațiul cu cei din preajma  ei și  se implică și-n acte de iubire, bunătate și de caritate . Aceste gesturi  nobile se  întrevăd chiar din prefața cărții, din care rezultă orizontul senin al gândirii Corinei. Citez: „Dacă vă hotărâți să vizitați Israelul, prin această carte doresc să îmi deschid palmele să culegeți toate fructele bine coapte, toate impresiile mele vii și încărcate de bucuria acestor locuri sfinte spre care pașii ne poartă cu sens profund…” și că e important să cauți în interior idealul și împlinirile în a căror realizare speri”.

        Actele de caritate, bunătate,  rezultă și din alte pasaje ale cărții .Într-o situație limită, când i se strecura în suflet îndoiala și - și simțea inima zdrobită, toate visele destrămate și pierdea toate  speranțele de  a urca Muntele Sinai, atunci s-a oprit din drum și,  printr-un moment de meditație,  analizează profund toate obstacolele presărate în cale ( pietre, gropi, prăpastii adânci de netrecut și alte multe trepte ce se cereau urcate). Deodată o trezire sclipitoare a făcut-o să înțeleagă că alte legi fizice transmite limbajul pământului în acele locuri!  După un timp, devine din nou stăpână a minții ei și ca printr-o minune i se aprinde din nou inocența speranței. În cale i-a apărut un arab, o cămilă, ce-i luminează  universul interior , astfel reușește să ajungă învingătoare, să vadă răsăritul Soarelui de pe Muntele Sinai, să vadă locul  de  unde Moise a primit cele zece porunci, legi pentru israeliți, date de Dumnezeu.

         Povestitoarea Corina răsplătește din belșug pe arabul care a supravegheat-o în reechilibrarea energiilor pozitive, spre a putea înțelege miracolul  care năvălește prin răsăritul  Soarelui pe Muntele Sinai.

         Iubirea Corinei transformă toată cartea într-un minunat izvor de gândire, atât  pentru doritorii de călătorie cît și pentru mine.

        Îmi inspiră dorința de a scrie.

        Câteva încercări de haiku și poeme tanka vor fi presărate  pe măsură ce citesc această carte:

Aproape de cer –

în peisajul stelelor

s-ascunde mister

*

Inspirat de lună -

în asprimea muntelui

răsărit de Soare

șoaptele amplifică

starea singurătății

*

Culegând din greu

de pe muntele Sinai -

stropi de lumină

coboară-n șoapte harul

aprins fără măsură

         După vizitele făcute în Egiptul antic, Corina ne duce  spre Țara Sfântă, stârnindu-ne visele și dorința de călătorie.

         De la avion spre orizontul îndepărtat apare o țara sobră,  încărcată  de istorie, taine și mister, țară puțin răsfățată ,cu„întinderi nisipoase și câteva pete de culoare„  Ne găsim în Galileea unde Iisus a făcut primele minuni, mai ales în orașele Capernaum și Nazaret, pe care le-a  străbătut de nenumărate ori. Aceste orașe păstrează foarte bine urmele caselor din piatră din acea vreme.În aceste locuri a chemat Iisus pe primii săi patru ucenici să–l urmeze (Simon Petru şi pe fratele său Andrei, precum şi Iacob şi fratele său Ioan ), spunându-le : „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni”.

         Tot aici, în Galileea, vizităm biserica ortodoxă Sfântul Gavril și alte biserici cu „trăiri și întâmplări unice”, unde ni se dezvăluie, la cote foarte înalte, evenimentele din viața lui Iisus:

Rodește setea -    

la cotele înalte

trăiesc istoria

răscolitoare locuri

un focar spiritual

*

Nuntă minune -

apa se preface-n vin

peștii se-nmulțesc

bucuria și iubirea

luminează visele

        La Ghetsimani ni se desvăluie Muntele Măslinilor. Din Biblie știm că Iisus, cu toate viziunile, era și el cuprins de îndoieli și se ruga fierbinte la tatăl ceresc să-i îndepărteze „paharul suferinței”, dar aflăm și că acceptarea lui Iisus a fost mai puternică, de aceea  spune tatălui ceresc:”Facă-se voia Ta”.  

        Corina, încărcată  de emoție, se apropie de stânca magică, spunând :   

Sărut stânca

de care s-a sprijinit -

Iisus rugându-se

lumină-n darul ceresc

se înălță-n ochii mei

*

Rugă divină

tablou de rugăciune

e locul sacru

doar sărutul lui Iuda

trezind zidul plângerii 

             În Cetatea Ierusalimului, spre ”Zidul plângerii, pe Via Dolorosa, urcând pe Calea Crucii- Golgota,  vedem urmele imprimate în piatră a trecerii lui Iisus spre locul  răstignrii.

           Corina ne vorbește cu emoție profundă  despre Zidul plângerii  și de bazarurile străvechi, cu toate ingredientele universului expuse spre vânzare, astfel „…urci pe Calea Crucii, fiind spectator uimit la acest melanj exotic de conviețuire și te bucuri că e totuși liniște și pace, că oamenii au învățat să se accepte și să se tolereze, chiar dacă sunt de religii diferite.”

        Din Cetatea Sfântă a Ierusalimului se auzea un ecou în toate limbile pământului.

         Alte opriri se fac în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt, la

biserică înălțată de împărăteasa Elena.

         Despre grota săpată în munte, unde o fost îmormântat Iisus, Corina spune:„Pătrunzi în interiorul Bisericii și o mulțime imensă de oameni, asemenător unui val, te poartă după reguli neștiute al unei mări de oameni, în direcțiile pe care nu le poți controla sau explica.”.

        Ierusalimul are de peste 2000 de ani o influenta spirituala si culturală imensa in intreaga lume . Este centrul a trei mari religii monoteiste.Orasul vechi este inconjurat de urme ale Imperiului Otoman si are locuri sfinte pentru toate cele trei mari religii monoteiste - crestinism, iudaism si islamism.

       Corina continuă mărturisirea:”Toți eram obosiți de traseul lung și de emoțiile trăite pe Drumul Crucii…”, „Câteva persoane din grupul nostru nu dormiseră la hotel, au petrecut întreaga noapte în Cetatea Sfântă și au reușit să se împărtășească în Biserica Mormântului Sfânt.”

Curg  rugăciuni

prin mărturii și datini –

Mormântul Sfânt

fiorul atmosferei

e-n credință inimii

     Despre încăperea Sfântului Mormânt Corina ne destăinuie:

”Pătrunzi singur în încăperea mică, nu mai mult de zece secunde, în care ești lăsat să îngenunchezi în fața catafalcului acoperit cu placă de marmură”…”am simțit că mi-au fost inundate brațele de o energie extrem de pozitivă și caldă,”…

Ne însuflețim

din misterul luminii –

neînțelesul semn

deasupra mormântului

inefabile trăiri

*

Zonă înaltă

dezvăluie istoria -

șopte  intense

*

Spre puritate

lumina inteligenței –

calea valorii

se vede cu inima

prin sfânta atmosferă

         

Din spațiul cosmic -

coboară matematic

îngerii cântând

misterul neîn   țeles

lumina învierii

 

                                                                                      

                                                                              Victoria Fătu Nalațiu                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5