Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa face demersuri pentru obţinerea finanţării proiectului de la Colibiţa! Peste 21 milioane euro, din fonduri europene

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa face demersurile pentru aprobarea aplicațiilor de finanțare a două proiecte, cofinanțate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5.

Este vorba despre proiectele:

  • ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în  valoare totală estimată de  21.286.619 EURO cu TVA inclus;
  • “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare”, în  valoare totală estimată de 44.120.500 EURO cu TVA.

Proiectele sus-menţionate, prevăzute şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii, prezintă soluții integrate, la nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa. Astfel, acestea combină măsuri structurale şi non-structurale, soluţii clasice, convenţionale şi măsuri „verzi”, prietenoase cu mediul.

Proiectele au la bază cele mai noi informaţii privind evoluţiile factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizează fiecare amplasament, precum şi integrarea efectelor schimbărilor climatice în modelele hidrologice şi hidraulice, care fundamentează soluţiile propuse.

De asemenea, implementarea proiectelor va avea beneficii socio-economice, în principal:

  • creşterea valorii terenurilor;
  • reducerea pagubelor materiale;
  • îmbunătăţirea calităţii infrastructurii.

 

Amplasamente

Acumularea Colibiţa este amplasată pe cursul râului Bistriţa Transilvană, afluent de ordinul II al râului Someş, la 40 de kilometri amonte de oraşul Bistriţa, la aproximativ 400 de metri amonte de confluenţa cu pârâul Repedea, între localităţile Bistriţa Bârgăului şi Mița din județul Bistriţa-Năsăud.

Lucrările hidrotehnice vizate de proiectul “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare” sunt situate in bazinul hidrografic Tisa, pe cursul râului Tur, în amplasamentul barajului Călinești, amonte de localitatea Coca, în zona localității Călinești-Oaș și pe râul Tur si afluenții acestuia pe sectorul cuprins între acumulare și frontiera cu republica Ungaria.

 

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

 

Comentarii

28/04/20 15:45
Vizitator

Obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița Năsăud”, este o lucrare amplă, complexă si necesară. Proiectul se referă la reabilitarea barajului Colibiţa (impermeabilizarea amonte a barajului Colibiţa, reabilitarea coronamentului barajului, impermeabilizări în galeria de injecții și drenaj, consolidare şi protecţie pentru versanții barajului Colibiţa, lucrări la casa vanelor golirii de fund şi galeria de acces la casa vanelor golirii de fund, realizarea unui sistem performant de aparatura de măsură și control, etc.), măsuri de reducere a riscului la inundaţii aval baraj Colibiţa pe râul Bistriţa şi Bârgău (amenajare albie, consolidări de mal, apărări contra inundațiilor, praguri de fund pentru stabilizarea albiei în plan).
Acest proiect a fost depus in 2018, dar a fost blocat din cauza unor sesizari in urma carora consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând mai degrabă ”o soluție ecologică, prietenoasă cu mediul”.
De aceea, pentru o lucrare atât de complexă există mai multe solutii de rezolvare, care trebuie să ţină seama de functiile lacului de acumulare de la Colibiţa.
Lacul de acumulare de la Colibiţa reprezintă un ecosistem, care pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor mai indeplineste rolul de sursă de apă potabilă pentru orasul Bistrita. In acest sens, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să tină seama de recomandările expertilor UE, in sensul să fie „prietenoase cu mediul”. In plus, odată cu lucrarile de consolidare a barajului, este necesar să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul Colibița, care asigură sursa de apa potabila pentru localitătile din aval, inclusiv a orasului Bistrita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5