Gânduri din auto-izolare – Duminica vindecării orbului din naştere

Pr. dr. Maxim Morariu: Dacă-i vom cere să-L vedem Hristos va face să cadă solzii păcatelor de pe pleoapele inimii

Părintele Maxim Morariu ( originar din Salva) este la Studii doctorale în științe sociale la Universitatea Pontifcala Angelicum din Roma

Iubiţii mei,
Găvanele destinate iniţial să adăpostească globii oculari ai beneficiarului minunii de astăzi, primesc prin grija Mântuitorului, funcţia pe care trebuiau să o aibă încă de la naşterea posesorului lor. Întrebarea firească a Apostolilor, care asociau disfuncţionalitatea fizică cu păcatul, primeşte răspunsul supra-firesc al lui Hristos.
Dialogul e scurt. Începe în trombă, cu strigătul celui în cauză, urmat de întrebarea tranşantă: "Ce voieşti să-ţi fac?" şi răspunsul prompt: "Doamne, să văd! (după Galaction: "să te văd!")". Apoi, Dumnezeu-omul, intră în acţiune. Nu prin Cuvânt, nu prin invocarea Tatălui, ci prin munca propriu-zisă. Tina lipită pe ochii suferindului vine să reitereze actul creaţiei şi să arate că Cel care fusese cândva părtaş sfatului trinitar, e capabil să remedieze micile defecţiuni apărute pe parcurs, din pricina păcatului, în fiinţa umană. Însă, deşi s-ar părea că dovedirea dumnezeirii prin intermediul creării organului vizual reprezintă centrul naraţiunii, evoluţia ei ulterioară va arăta că nu e doar atât.
Omul vindecat e dus la anchetă. Societatea vremii, care, culmea, nu e una laicizată (termenul de secularizat nu mai e la modă, nu mai place nici Bisericii, nici statului, căruia îi aduce aminte de nişte păcate "nedesăvârşite" ale trecutului), ci e impregnată prin toţi porii de Legea lui Moise, pune la îndoială autenticitatea unui fapt ce beneficiază de multiple testimonianţe. Aşa ajunge nevăzătorul nostru să-şi înceapă incursiunea în lumea celor ce văd printr-o întrevedere la nivel înalt. E oaspetele (căci nu ştie ce înseamnă să fii "anchetatul") cărturarilor şi fariseilor! E bucuros de noua postură şi se vrea partener de dialog! Domniile lor îi refuză acest privilegiu şi-l dau afară, reproşându-i că s-a născut în păcate! Nu înainte de a suferi ruşinea umilirii! Venită din partea cui, a unui om cu origine socială şi morală incertă! Hristos însă, îl primeşte cu bucurie şi arată că nu i-a redat doar simţul fiziologic, ci şi vederea sufletească. Acolo i-a fost mai uşor, căci spre deosebire de organul trupesc, în suflet avea deja senzorii necesari.
Iubiţii mei,
În aceste momente încă tensionate, mulţi dintre noi ne găsim în ipostaza orbului, ce iese în întâmpinarea Domnului. În postura celui care, orbecăind în întuneric "adulmecă" lumina (da, o adulmecă, căci "Lumina" despre care vă vorbesc e un fapt cu valenţe sinestezice). Şi el, ca şi noi, a păstrat distanţa, strigându-L pentru a fi auzit. Ca răspuns la dorinţa lui sinceră de întâlnire, Hristos i-a oferit mai mult decât ar fi putut aştepta. Aşa ne va oferi şi nouă. Dacă-i vom cere să-L vedem, va face să cadă solzii păcatelor de pe pleoapele inimii şi ne va transforma în adevăraţi mărturisitori ai Săi în dragoste şi onestitate. Unii care vor spune, asemenea lui Bartimeu în faţa Sinedriului, lucrurile clar, simplu, răspicat şi pe-nţeles! Şi dacă Sinedriul lumii acesteia va rămâne surd la cele mărturisite, în ciuda tuturor dovezilor, lumea-ntreagă va simţi o tresăltare lăuntrică nemaiîntâlnită, ca răspuns al glasului inimii noastre!
Sus să avem inimile!
Calde îmbrăţişări cu inima din auto-izolare!
Al vostru împreună rugător,
Ieromonahul Maxim

Comentarii

23/05/20 19:51

Încă o meditație ancorată în realitatea pe care, din păcate, ne este dat să o trăim... Mulțumiri pentru gândul bun transmis, dimpreună cu urări de „bun venit” acasă...

23/05/20 20:00

Mereu în ton mișcarea lumii! Astăzi mai ales se întâmplă din ce în ce mai mult să ni se păienjenească ochii. E suficient ca omul să fie realist și să vadă realitatea în dimensiunea ei corectă. Problema noastră astăzi este să avem dispoziția de a ne împotrivi tuturor acestor înșelăciuni, mai ales tineretul nostru. Într-adevăr, dispunem de această putere și de această viată sufletească sau am căzut în ispita și mai mare a struţo-cămilei, crezând că atunci când nu privim în ochi problema, atunci încetează să mai existe?

23/05/20 20:07

Problema noastră astăzi este să avem dispoziția de a ne împotrivi tuturor acestor înșelăciuni, mai ales tineretul nostru. Într-adevăr, dispunem de această putere și de această viată sufletească sau am căzut în ispita și mai mare a struţo-cămilei, crezând că atunci când nu privim în ochi problema, atunci încetează să mai existe?

23/05/20 20:46

,,Dacă-i vom cere să-L vedem, va face să cadă solzii păcatelor de pe pleoapele inimii şi ne va transforma în adevăraţi mărturisitori ai Săi în dragoste şi onestitate". Sfat şi încurajare,mulţumiri părinte Maxim.Felicitări!

23/05/20 22:18
Rodica Fercana

Hristos a înviat! Chiar dacă salutul ce-l spunem, este în ultima duminică- a VI-a după Paști, din anul acesta, îl avem mereu în sufletele noastre.
Cuvântul dv. părinte Maxim prefigurează ziua de mâine, a vindecării orbului din naștere prin lucrarea lui Dumnezeu Tatăl și a fiului său Iisus.
Ce metaforă deosebită ați ales părinte pentru vindecarea noastră sufletească: „să cadă solzii păcatelor de pe pleoapele inimii”. Acest cuvânt de învățătură trebuie să ne deschidă ochii sufletului să scăpăm de orbirea spirituală datorită necredinței.

24/05/20 01:17
Motogna Calin

Recitesc acest articol si de fiecare data ma umplu de bucurie si de dragoste descoperind profunzimile textului scripturistic atat de frumos puse in lumina de catre parintele nostru drag! Ferice de cel caruia i s-a dat har sa "vada" intelesurile profunde ale mesajului evanghelic! Multumim parinte Maxim!

24/05/20 05:12
Darius E.

O meditație actuală și punctuală, la Evanghelia Duminicii a 6-a după Paști.
Mulțumim, Părinte Maxim. Axios!

24/05/20 10:52
Vasilica G

Multumim pentru firul rosu al crezului in divinitate pe care-l aduceti in fiecare saptamana in sufletele noastre. Meditativ si intrusiv acest cuvant de invatatura. Felicitari si va asteptam cu drag acasa!

26/05/20 17:28
Casvean Emanuel

Ii mulțumim părintelui Ieromonah Dr.Maxim pt latura contemplativă, pe care ne-o oferă prin intermediul Publicației Răsunetul!!! Un misionar on-line, care publică constant in acest Loc al deschiderii!!!

26/05/20 23:24
S. Josan

Fie ca aceste momente de izolare trupească să ne fie prilej de reflecție asupra celor care contează. Să ne auto-depășim starea de simpli consumatori refractari de cele netrebuincoase, și să re-eveluăm ce ne face împliniți, să vădem cu ochii inimii. Mulțumim Pr. dr. Maxim Morariu pentru că ne reamintește că neputincioși suntem de nu ne va întări, orbi de nu na va lumina.

28/05/20 13:18
Ani Emanuel

Mulțumim, părinte.
Poate această izolare fizica prin care am trecut cu toții, într-un fel sau altul, să ne îndrepte atenția către vederea sufletească de care pomeneați. Astfel, experiența de viață să fie alta după revenirea printre cei dragi și printre cei cărora putem alege să le fim ”aproapele” .

31/05/20 12:54
baltag constantin

Dragii mei ,Nu stiu a scrie ,fraze lungi și pline de folozolfie !Ceea ce NE-A fost ascuns ,iese la suprafață în această perioadă plină ,boli ce contopesc ființă noastră INDUMNEZEITA! DUMNEZEU NE-A DAT FIECĂRUIA CATE UN TALANT SI NOI TREBUIE DOAR SA INMULTIM ACEI TALANTI ! SA NE STERGEM PRAFUL DE PE OCHI SI SA VENIM IN INTAMPINAREA CELUI INDURATOR SI ATOTIUBUTOR DE OAMENI ,A ,TATĂLUI NOSTRU CERESC SI NU NUMAI SA ROSTIM ,,CRED ÎNTR-UNUL DUMNEZEU!" ,CI SA TREMURAM IN FATA UNEI ASTFEL DE MARTURISIRI DAR NU DE FRICĂ CI DE BUCURIE CACI A INGADUIT TATAL ATOT CERESC A VEDEA SOARELE SI AI ÎNTINDE BRATELE PLINE DE DORIREA IMBRATISARII LUI!AMIN!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5