Scrisoare către Arhiereul nostru din ceruri
Înaltpreasfințite Părinte Bartolomeu,
Îmi aduc cu dor aminte cum, în fiecare an, pe 18 martie, cu toții serbam ziua Înaltpreasfinției Voastre de naștere, ușile reședinței stăteau larg deschise, până noaptea târziu, pentru a-i primi pe cei care aveau drag să vă aducă o floare, un cuvânt bun, o îmbrățișare frățească. Nu putem uita niciodată cât de emoționat erați atunci, ca un copil, și cum Vă precipitați, împiedicându-Vă în dulamă, să nu cumva să lăsați oamenii să aștepte, pentru a-i întâmpina și a le mulțumi, ridicându-i duhovnicește cu o binecuvântare și cu un cuvânt dres cu înțelepciune. Îi primeați pe toți, mici și mari, cu aceeași prospețime sufletească. Abia mai târziu am înțeles cât de rară este această calitate: întâlnirea cu ceilalți ca un dar de la Dumnezeu, iar nu ca ceva de la sine înțeles.
Și adevărul e că cel mai mare dar pe care l-am primit noi de la Dumnezeu ați fost și sunteți Înaltpreasfinția Voastră!
Oștean al armatei cerurilor și străin călător pe acest pământ, de 10 ani serbați nașterea în veșnicie, pe noi lăsându-ne mai împuținați. Oh, Înaltpreasfințite Părinte, dacă ați ști de câte ori nu am simțit nevoia, în vremurile acestea, să Vă fi avut încă printre noi! Să prindem curajul, tăria, încrederea pe care știați să le transmiteți când lupta era mai grea și forțele răului păreau a ne copleși. Când erați aici cu noi, pe cât era lupta mai grea, pe atât deveneați mai puternic luptător. Când era mai greu, atunci Vă ridicați mai aprig. Vă mărturisim, Înaltpreasfințite, că de multe ori, văzând că se petrec lucruri în lume și în Biserică de neînchipuit, ne-am descurajat și ne-am întrebat: încotro, Doamne? Încotro duc toate acestea, Părinte Mitropolit Bartolomeu?
Și, tot mai lămurit, înțelegem răspunsul pe care ni-l transmiteți: toate acestea duc către Golgota, spre răstignire și înviere!
Vă mulțumim, Înaltpreasfințite Părinte Bartolomeu, pentru darul de a Vă întâlni și de a lucra împreună. Vă mulțumim și ne este tare dor de Dumneavoastră. Și nu uitați, Înaltpreasfințite, să puneți o vorbă bună la Arhiereul Cel Veșnic și pentru noi, cei care am rămas pe frontul acestei lumi. Iar când vedeți că am slăbit, să ne ne trimiteți câte o încurajare, o îmbărbătare fermă, dar în același timp și duioasă, lină ca bătaia pe umăr a unei aripi de înger. O vom simți și vom ști imediat de la cine vine.
+ Episcopul Macarie cu toți fiii și frații împreună lucrători în via Domnului
Stockholm, 2021
Citiţi şi:
- CUVÂNT LA ÎNMORMÂNTAREA MITROPOLITULUI BARTOLOMEU
- TAINELE UNEI MOȘTENIRI, UN MANUAL DE ADMIRAȚIE
- La marcarea a 90 de ani de la naşterea ÎPS Bartolomeu, se alege noul Mitropolit al Clujului
- ARMONII INALTATE DE CORALA ANDREI MURESANU SPRE SUFLETUL IPS BARTOLOMEU ANANIA
- Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a împlinit 70 de ani
Comentarii
Superb şi emoţionant, Înaltpreasfinţite Părinte. Se bucura în ceruri regretatul Mitropolit văzând căldura sufletului dv. (Pentru cititorii noştri, voi spune că Epistolia sfinţiei voastre. îmi aduce aminte de o scrisoare a Fericitului Augustin către Ambrozie, ierarhul Milanului, în care-şi exprima câteva din neliniştile sale. Cum Hipona era departe, peste Medirterana, până să ajungă scrisoarea, Sf. Ambrozie murise.
Minune dumnezeiască însă, Sf. Ambrozie i-a apărut în vis şi i-a răspuns la scrisoare, la toate neliniştile sale, îmbărbătându-l...pe el şi pe noi. ,,Că nu este moarte nouă, Doamne, celor ce venim la tine, ci mutare la cele mult mai bune..")
IPS Bartolomeu Anania, a fost un mare iubitor al meleagurilor bistritene. Lui i se datorează Crucea monumentală ridicată in Pasul Tihuta. O dorintă, din păcate neândeplinită, a IPS Bartolomeu Anania, a fost aceea de a infiinta la Bistrita un muzeu de artă religioasă . După cum se mentiona in presă la vremea respectivă, IPS Bartolomeu a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma ca dupa reabilitare să fie amenajat muzeul. (vezi: http://www.mesagerul.ro/2006/05/17/cj-isi-modernizeaza-sala-de-sedinte ).
Chiar dacă, după reabilitare in cladirea fostei filiale a BNR a fost mutată Biblioteca Judeteană, dorinta IPS Bartolomeu ar trebui indeplinită, prin amenajarea unui muzeu de arta sacră, eventual chiar in clădirea protopopiatului unde a functionat o lunga perioada de vreme Muzeul Judetean. La implinirea a 100 de ani de la nasterea Inaltului prelat ar fi un gest de cinstire a memoriei sale ca muzeul de arta sacră să poarte numele de "Mitropolitului Bartolomeu Anania".
Pe de alta parte, Vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu Anania nu i-a fost respectata nici macar dorinta de a fi inmormantat la Manastirea Nicula, asa cum rezulta din testamentul sau: „Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn, având deasupra piatra pe care mi-am pregătit-o din timp”. După cum se stie a fost inmormântat in subsolul Catedralei din Cluj unde a fost adus pământ de la Nicula si presărat simbolic peste sicriu, ceea ce nu inseamnă „groapă de pământ reavăn”.
Adaugă comentariu nou