Recomandarile specialistilor pentru o locuinta corespunzator igienizata
OMS considera locuinta ca fiind locul unde omul isi petrece cea mai mare parte a timpului, se odihneste, lucreaza si isi reface forta de munca. Pentru ca o locuinta sa fie considerata salubra, confortabila, trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
- Sa satisfaca nevoile fiziologice si psihice ale omului;
- Sa nu produca nocivitati asupra omului (intoxicatii, infectii, accidente casnice);
- Sa asigure confortul necesar individului si familiei.
Poluarea interna a locuintei are un rol esential asupra sanatatii, avand in vedere ca ne petrecem foarte mult timp in incaperi inchise, acasa sau la locul de munca.
Sursele de poluare interna a unei incaperi sunt variate:
- Numarul de persoane din incapere (prea mare)
- Prezenta animalelor de companie si a plantelor (in numar exagerat)
- Instalatia de incalzire (defectuasa, veche)
- Fumatul (pasiv sau activ)
- Igiena mobilierului si a covoarelor (vechi)
- Toate activitatile gospodaresti
- Pulberile organice si anorganice produse prin incalzirea locala (sobe, calorifere) sau provenite de la insecte, pasari, animale prin descuamarile lor cutanate (par de animale, puf, pene de la pasari de companie)
- Prezenta unor substante radioactive in materialele de constructie
- Prezenta dioxidului de carbon produs de flacara aragazului
- Prezenta in locuinta a germenilor de origine animala si umana precum si a sporilor eliminati de plante (mucegaiurile)
UNICEF a publicat o serie de sfaturi privind igiena si curatenia locuintelor, masuri pentru viata de zi cu zi, inclusive in actualul context al pandemiei.
Curatenia in locuinta
O masura importanta de precautie pentru a reduce riscul infectiei este curatarea si dezinfectarea suprafetelor pe care le atingeti frecvent.
Este bine sa urmarim instructiunile produselor de curatat pentru a le utiliza in conditii de siguranta si eficienta, inclusiv masurile de precautie pe care trebuie sa le respectati cand aplicati produsul. Purtarea manusilor si asigurarea unui sistem de ventilatie efficient sunt importante.
Curatarea si dezinfectarea suprafetelor atinse frecvent
Fiecare locuinta este diferita, dar suprafetele cu care intram in contact in mod obisnuit sunt: manerele usilor, mesele, scaunele, calculatoarele, tabletele, tastaturile, telecomenzile si jucariile preferate, balustradele, suprafetele din bucatarie si baie, robinetele, toaletele, intrerupatoarele electrice, telefoanele mobile.
Ce folosim pentru a curata si dezinfecta?
Daca o suprafata este murdara, aceasta trebuie curatata intai cu apa si sapun sau detergent. Apoi folositi un produs dezinfectant pe baza de alcool (aproximativ 70%) sau clor. Otetul sau alte produse naturale nu sunt recomandate.
In multe locuri este dificil sa gasesti spray-uri si servetele dezinfectante. In astfel de cazuri, continuati sa curatati cu apa si sapun. Solutiile de casa pe baza de clor diluat pot fi folosite pe unele suprafete.
Tratamentul cu Ozon folosit de Fresh Carpet pentru curatarea covoarelor este cel mai puternic oxidant și dezinfectant folosit pentru improspatare si igienizare.
Acesta elimina nu doar de mirosurile neplacute, ci si de germenii patogeni.
Cum se dezinfecteaza?
Este important sa ca solutiile sa nu fie sterse imediat ce au fost aplicate pe o suprafata. Multe produse de dezinfectat, precum servetelele si sprayurile trebuie sa fie lasate sa actioneze pe o suprafata timp de cateva minute pentru a fi eficiente.
Pentru dispozitivele electronice este bine sa optam pentru folii de protectie, care pot fi curatate.
Este foarte important sa tinem con de aceste comportamente care mentin igiena. Ele trebuie sa fie parte din rutina zilnica a unui comportament preventiv pentru eliminarea factorilor de risc si pentru mentinerea sanatatii.
Citiţi şi:
- Cum sa folosesti corect un dezinfectant pentru maini?
- Igiena corectă a mâinilor. Greșeli de evitat și sfaturi de care să ții cont
- CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)!
- Criterii de care să ții cont când alegi dezinfectanții pentru locuință
- Crearea unei băi accesibile cu un buget mic
Adaugă comentariu nou