Prof. Mirela Rus: La mulți ani, suflet de copil!

 

„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. Adevărat vă  zic vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea. ”                                                                  (Marcu 10.13-16)

 

            La mulți ani copiilor din întreaga lume! La mulți ani tuturor care sunt sau se simt copii, la mulți ani celor care au suflet de copil! „Când nu mai ești copil, ai murit de mult.” Mare dreptate a avut Constantin Brâncuși atunci când a rostit și a scris aceste cuvinte. De fapt, toți suntem copii, toți suntem copiii lui Dumnezeu, în primul rând, atâta vreme cât Îl considerăm Tatăl nostru. Toți suntem copiii părinților noștri și, atâta vreme cât îi avem lângă noi pe mama și pe tata, atâta timp cât îi avem „pe pământ, nu în gând”, ne putem simți fericiți Părintele Dumitru Stăniloaie spunea că „Dumnezeu ne ia ca pe niște copii și ne arată într-o legănare iubirea sa divină.” Așa este, iar legătura aceasta duhovniceasacă nu se va putea rupe dacă există nevinovăție, dragoste, suflet de copil, sfințenie.

            „Trei lucruri ne-au rămas din paradis: stelele nopții, florile zilei și ochii copiilor.” (Dante Alighieri) Ce poate fi mai sublim decât seninul ochilor de copil? Ce îți poate îmbucura mai tare ziua decât zâmbetul copilului care te privește cu nevinovăție, care te iubește necondiționat, care iartă și uită în secunda următoare ceva ce l-a supărat? Doamne, de am putea să ne păstrăm măcar fărâme din copilul de altădată în sufletul nostru! „Uitați-vă la copii și fiți ca ei.” (Arhiepiscopul Casian)

            De ziua copilului tău, fie că este ziua de naștere, că este ziua numelui, sau este 1 Iunie, darul cel mai prețios este afecțiunea, dragostea pe care i-o oferi acestuia. Jucării scumpe, vacanțe exotice, haine sofisticate, sunt, într-adevăr, adorate de copii, pe moment, poate. Dar ceea ce construiește, în timp, este apropierea continuă de copil, astfel ca trăirile lui să fie trăirile tale. Aceasta este hrană sufletească pentru el, este totul și nu poate fi înlocuită de nimic. A face pași înspre fiul sau fiica ta înseamnă și a-l ajuta să-și dezvolte încrederea în sine. A-i corecta cu bunătate, cu blândețe, a-i încuraja, a-i aprecia, dar a le face cunoscute și greșelile îi fac să se simtă importanți, iubiți. Copiii trebuie tratați cu respect, cu seriozitate. Ascultă-l când îți vorbește, când îți pune întrebări, și fă asta cu răbdare, tratează-l ca pe egalul tău. De cele mai multe ori, vorbele copilului tău sunt nu numai prețioase, ci și sincere, fiindcă un copil îți va spune adevărul și părerea lui necenzurate, necosmetizate. Putem vedea în copilul nostru o oglindă a sufletului.

            Sfântul Ioan Gură de Aur vedea sufletul copilului ca pe o perlă în mâna părinților. Se spune că perlele scoase imediat din mare, sunt ca apa. Dar dacă sunt modelate cu pricepere de către un pescar iscusit, iau forma pe care o dorește. Însă, dacă se întăresc, nu mai poate căpăta aspectul dorit. La fel e și cu suflețelul copilului: părintele îi va întipări de mic lecții pline de duh și înțelepciune, astfel ca nimeni să nu le poată șterge. „Ostenindu-te pentru fiul tău, pentru tine te ostenești.” (Sfântul Ioan Gură de Aur”)

            Toți am fost copii odată, unii mai păstrăm într-un colț de suflet copilul din noi, alții nici nu-și mai aduc aminte. Iubirea pentru un copil îți dezvăluie locuri din suflet despre care nici nu ai știut că există. Ce poți învăța de la un copil? Lecția vieții: cum să fii mulțumit și să găsești fericirea în lucruri simple, aparent banale sau chiar fără motiv, cum să ceri și să lupți cu insistență pentru ceea ce îți dorești, cum să ierți și să iubești necondiționat. În ochii de copil sua în surâsul acestuia Îl poți găsi pe Dumnezeu. Pentru unii sau pentru mulți dintre noi, „copiiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai.” (Henry Ward Beecher)

 

                                                                                                     Prof. Mirela Rus

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5