Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

IN MEMORIAM. Sergiu Pavel Dan, condamnat la neuitare

Aurel PODARU

În dimineața zilei de 10 octombrie 2021, distinsul universitar și scriitor clujean, Sergiu Pavel Dan, a trecut pragul veșniciei, după ce, la 27 iunie anul curent, împlinise 85 de ani.
A fost critic şi istoric literar, eseist, traducător, publicist. Absolvent al Facultății de Filologie din Cluj. Doctor în filologie la Universitatea "Babeș-Bolyai", cu teza "Povestirea fantastică românească", susținută în 1972. Profesor al Facultății de Litere din Cluj. Debut absolut în revista "Tribuna", 1964.
A publicat următoarele cărți: "Proza fantastică românească" (Premiul Bogdan Petriceicu Hașdeu al Academiei Române); "Spiritul Romei", "Fiul craiului şi Spînul", eseuri; "Povestirile în ramă", "Cărările diversiunii" (reeditată în 2020); "Răstimpul dezlănţuirilor politice", "Învolburări și vremuieli politice", eseuri. (Mi le-a trimis pe toate, inclusiv traducerea din Walter Skott. Toate cu autograf. Am cu ce mă lăuda!). A alcătuit ediții și a colaborat la reviste de primă mărime. Românești și străine.
Pe Sergiu Pavel Dan l-am cunoscut în urmă cu 60 de ani. Mai precis, în 1961. Toamna. "O toamnă nebun de frumoasă la Cluj", aș zice și eu acum, parafrazându-l pe Horia Bădescu. Locuia, atunci, pe strada Ernst Thelmann nr. 16, într-o casă veche, proprietatea statului, unde am fost foarte bine primit și cred că prima noastră impresie (excelentă!), a fost reciprocă, din moment ce ne-am împrietenit pe loc și am rămas prieteni până în ultimele lui clipe de viață.
În cei 60 de ani, care s-au scurs de-atunci, ne-am întâlnit de nenumărate ori: la Cluj, la Turda, la Blaj, Triteni, Bistrița, Beclean, Salva, Năsăud, Maieru, mai peste tot unde aveau loc manifeatări dedicate scriitorului Pavel Dan. Două dintre ediții ("Amintiri despre Pavel Dan" și "Pavel Dan și Blajul") le-am realizat în colaborare cu Sergiu Pavel Dan și Ion Buzași.
Îmi amintesc cu plăcere și emoție de Centenarul nașterii lui Pavel Dan, octombrie 2007, Blaj, o manifestare amplă, memorabilă, organizată de Filiala Alba - Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (președinte Aurel Pantea), în colaborare cu Primăria Municipiului Blaj și Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" Alba. Lume multă, lume bună la Blaj!
Cu acest prilej, au fost prezentate comunicări semnate de Ion Brad, Constantin Cubleșan, Mircea Popa, Ion Buzași, Gabriela Chiciudean, Ioan Popa, Aurel Podaru, Ion Radu Zăgreanu, Maria-Daniela Pănăzan, Mircea Stâncel, Costinela Rolea, Eugen Curta și Sergiu Pavel Dan, care a decis deliberat să rămână la urmă de tot, ca să provoace o adevărată avalanșă de discuții pe tema postterității celui omagiat, a operei sale. Moderator: Aurel Pantea. Cu excepția lui Ion Brad (absent motivat de la întâlnire), a cărui comunicare a fost prezentată de Ion Buzași, toți cei pomeniți mai sus se regăsesc în fotografia alăturată.Un adevărat document de istorie literară!
O altă manifestare, de neuitat, la care a participat și Sergiu Pavel Dan, a fost simpozionul "Opera lui Pavel Dan în liceu", în toamna anului 2013, organizat de Societatea Scriitortilor din Bistrița-Năsăud (președinte Andrei Moldovan) în trei centre din județul Bistrița-Năsăud: Beclean, Bistrița și Maieru. Au participat scriitori, profesori, autori de programe și manuale școlare. Reuniunea a fost prilejuită și de apariția operei integrale Pavel Dan, în trei volume, ediție critică de Aurel Podaru, cu un studiu introductiv de Andrei Moldovan, Editura Eikon, 2012. Lansată în aceeași toamnă, la Festivalul Național de Carte "Transilvania" din Cluj, ediția a fost prezentată de Sergiu Pavel Dan, Andrei Moldovan și Constantin Cubleșan, ca fiind a doua ediție a operei integrale (după ediția Rebreanu de Niculae Gheran) închinată unui scriitor al veacului XX. De reținut acest lucru!
"De includerea sau neincluderea unui autor în programele școlare, spunea Sergiu Pavel Dan, referitor la tema simpozionului, depind nemijlocit ritmul reeditărilor, amploarea tirajelor și, la urma urmelor, validarea acceptării sale ca una din valorile literare certe. Faptul e ilustrat edificator de saltul uriaș al audienței înregistrate de proza lui Ion Agârbiceanu (rămasă decenii în șir într-un anume con de umbră) odată cu preluarea sa de către manualele școlare. Or, Pavel Dan continuă să împărtășească, din păcate, soarta altor prozatori importanți ai epocii dintre cele două războaie. Ca și în cazul lui Gib Mihăescu, Cezar Petrescu sau Ionel Teodorenu, despre creația sa nu li se oferă elevilor - așadar cercului larg de creatori potențiali de literatură – nici măcar cunoștințele necesare unui rezumativ capitol intitulat: «Alți scriitori ai perioadei interbelice.» În schimb - e simtomatic să observăm – pentru prioada de după 1944, există capitole dedicate «Altor reprezentanți» ai prozei, poeziei și chiar istoriei și criticii literare. Se adeverește astfel proverbul: cine împarte, parte-și face!"
Sergiu Pavel Dan a fost un om de o integritate morală ireproșabilă. A fost un om și un domn în adevăratul sens al cuvântului. Un domn de modă veche, aș mai adăuga În corespondența noastră, ca să dau un singur exemplu, el folosea pixul sau stiloul și hârtia (ca și Ion Buzași, de altfel!), niciodată suportul electronic. Un tradiționalist convins și la acest capitol. Modest și discret. Cu simțul umorului. Ironic și autoironic. Un redutabil polemist. Căruia îi vom simți lipsa. Ne vom aminti, însă, mereu și mereu de Sergiu Pavel Dan, căci el este, din start, condamnat la neuitare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5