Erbicidare pre-emergentă vs post-emergentă: Diferențe și recomandări de utilizare

Erbicidarea are rolul de a controla eficient buruienile care apar in culturile agricole. În condițiile unor ierni tot mai blânde, buruienile au tendința de a se dezvolta tot mai agresiv, periclitând recoltele și conducând la pierderi de producție semnificative. 

Măsurile fitosanitare care au rolul de a preveni sau chiar elimina formarea plantelor nedorite se impun din ce în ce mai mult pentru a proteja culturile, mai ales în cazul celor de importanță strategică la nivel european cum este de exemplu grâul. Eficacitatea erbicidelor diferă în funcție de modul și momentul în care se aplică astfel de soluții. 

Din rândurile de mai jos poți afla care sunt diferențele dintre erbicidarea pre-emergentă și cea post-emergentă, și recomandări de utilizare în fiecare dintre situații.

Tipuri/clasificarea erbicidelor

Erbicidele sunt substanțe chimice care au acțiune fitotoxică selectivă sau totală asupra buruienilor ce afectează culturile. Acțiunea lor este determinată de substanța activă (una sau mai multe) din componența soluției împotriva buruienilor, în care se regăsesc și alte substanțe ajutătoare precum stabilizatori sau adjuvanți, care ajută la creșterea eficacității produsului. 

După aplicarea erbicidului are loc inhibarea unor procese vitale ale plantelor nedorite, ceea ce conduce la oprirea dezvoltării lor.

Eliminarea totală sau parțială a plantelor nedorite în culturi are ca scop eliminarea concurenței nedorite pentru apă, lumină sau substanțe nutritive din sol, iar în condițiile deficitului tot mai mare de apă și a creșterii prețurilor la îngrășăminte, acesta este un aspect prioritar. Anumite buruieni agresive pot produce pagube semnificative, iar omiterea erbicidării de toamnă poate conduce la o pierdere de până la 10% la o cultură de grâu, de exemplu.

În funcție de modul de acțiune, erbicidele pot acționa doar asupra părții aeriene a plantei (erbicid de contact), asupra întregii părți a plantei (sistemic) sau pot acționa pe sol, având astfel efect de lungă durată, chiar și față de valuri succesive de buruieni.

În funcție de momentul în care se aplică soluția, erbicidarea poate fi pre-emergentă sau post-emergentă, iar erbicidul potrivit se alege în funcție de acest aspect, dar și de modul de acțiune și de spectrul de combatere a buruienilor (selectiv sau total). 

Diferențe între erbicidarea pre-emergentă și post-emergentă

Aplicarea unui erbicid trebuie făcută la momentul oportun, adică atunci când buruiana are sensibilitate maximă față de substanța activă din componența erbicidului. Din acest motiv, unele soluții se aplică înainte de plantare, la transplantare, la stadiul de câteva frunze etc.

Erbicidarea pre-emergentă se realizează pe sol, înainte de răsărire folosind erbicide cu efect rezidual. Acestea vor fi preluate prin rădăcini sau coleoptil, stopând astfel direct dezvoltarea buruienilor. Dacă sunt folosite înainte de semănat, erbicidele pot fi încorporate mecanic, cu ajutorul discurilor sau gruberului. În acest caz, este important ca solul să fi bine mărunțit și aprovizionat cu apă, în așa fel încât soluția de erbicidare să poată fi distribuită uniform și să-și păstreze astfel eficacitatea. 

Erbicidul poate fi aplicat în etapa pre-emergentă și după semănat, în acest caz acționând în faza de germinare și răsărire a buruienii.

Erbicidarea post-emergentă, cu rol curativ, are loc după ce cultura, dar și cele mai multe dintre plantele care trebuie distruse, au răsărit. Acum trebuie folosit un erbicid de tip foliar, care se absoarbe prin frunze, și care are acțiune de contact sau sistemică, selectivă sau totală. În acest caz este important să se utilizeze doar soluțiile omologate pentru culturile respective. 

Erbicidele sistemice au o eficacitate mai mare, întrucât acționează la nivelul întregii plante, în schimb cele de contact au timpul de acțiune mai scurt.

Recomandări privind aplicarea erbicidelor

Pentru eficacitate maximă, atunci când se aplică o soluție de erbicidare este important să se respecte fenofaza optimă și intervalele de temperatură recomandate la aplicare. Acestea trebuie corelate cu stadiul de vegetație al buruienilor și al plantelor de cultură.

Erbicidele trebuie folosite doar în dozele omologate, și achiziționate din surse sigure pentru a nu pune în pericol sănătatea culturii sau a utilizatorilor. Mai mult, soluțiile trebuie păstrate în ambalajul original, iar în timpul aplicării este necesară utilizarea echipamentului de protecție. 

Pentru ca tratamentele să fie eficiente, nu  se recomandă aplicarea de erbicide în perioadele în care sunt preconizate precipitații sau vânturi puternice.

Odată cu alte măsuri de prevenție și pregătire a solului, erbicidarea are un rol semnificativ în a stopa activitatea distructivă a buruienilor. Monitorizarea culturii va permite identificarea unor astfel de specii de plante dar și măsurarea densității lor încă din primele faze de vegetație, astfel încât să fie mult mai ușor de combătut.

Sursa fotohttps://unsplash.com/photos/R-9j8CsIvvU

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5