Iulian Boldea: Interogaţiile literaturii şi provocările istoriei

Literatura este, fără îndoială, o oglindă fidelă a istoriei, reflectând dimensiunile lumii în care trăim, tragismul, revelaţiile durerii, frumuseţea, dar şi impostura, valoarea, dar şi mistificarea. Pe de altă parte, literatura se află, acum ca întotdeauna, într-o continuă căutare de sine, de regăsire a propriei identităţi, într-o încercare de depăşire a propriilor complexe, traume şi dileme estetice şi etice, printr-un examen de sine cu rost terapeutic. Literatura are, fără îndoială, orgoliile ei, are iluzii şi interogaţii, inserându-se în sfera unor paradigme novatoare, într-un timp al globalizării, cu mutaţii canonice şi relativizări ale valorilor. 
Anul 2022 s-a dovedit a fi, dacă îl privim global, prin prisma evenimentelor politice şi istorice, un an foarte complicat, dramatic, marcat de război, dificultăţi economice, inflaţie şi suferinţe umane greu de descris. E un an care îmi va rămâne cu siguranţă în memorie, un an dificil, cu multe încercări pentru noi toţi. 
Î n plan familial şi profesional, pentru mine anul 2022 a fost un an bun, cu atât mai mult cu cât am avut mereu familia şi câţiva prieteni buni foarte aproape. Este un an în care am editat trei volume de studii colective, am publicat câteva zeci de articole în reviste de cultură sau în publicaţii academice, am colaborat cu regularitate la reviste importante („Vatra”, „Contemporanul. Ideea europeană”, „Apostrof”, „Discobolul”). M-am bucurat de asemenea că, în calitate de redactor-şef, am reuşit să edităm la timp numerele revistei „Vatra” pe anul 2022, cu dosare tematice demne de interes: Portret în oglindă: Ioana şi Liviu Petrescu (coordonator: Iulian Boldea), „Vatra”, nr. 1-2/ 2022; Criza și redefinirile studiilor literare actuale (coordonator: Alex Goldiş), „Vatra”, nr.  3-4/ 2022; Literatura pe internet (coordonator: Călin Crăciun), nr. 5-6/ 2022; Filosofia continentală, astăzi (coordonator: Alex Cistelecan), nr. 7-8/ 2022; Poezia feminină – direcţii şi tendinţe (coordonator: Cristina Timar), nr. 9/ 2022; Influenţe şi confluențe în literatura română contemporană (coordonator: Senida Poenariu), nr. 10-11/ 2022; Ungurii citiţi de români (coordonatori: Iulian Boldea, Călin Crăciun, Kocsis Francisko), nr. 12/ 2022. 
Anul 2022 a fost un an în care am continuat câteva proiecte importante. Am organizat trei conferinţe internaţionale, prin Institutul de Studii Multiculturale Alpha şi prin Editura Arhipelag XXI pe care le coordonez, am editat patru numere ale revistei academice „Journal of Romanian Literary Studies”, o revistă indexată în baze de date internaţionale (BDI). Nu în ultimul rând, am citit cărţi demne de interes, am reflectat asupra lor, reflecţii ce s-au concretizat în cronici literare publicate în revistele la care colaborez. A fost un an rodnic, cu interogaţii asupra literaturii şi cu reuşite ce legitimează, în fond, efortul, strădania, perseverenţa. Am învățat şi de la acest an lecția seninătăţii şi a bucuriei pe care mi-au oferit-o clipele frumoase, oamenii buni întâlniţi, cărţile modelatoare pe care le-am citit, frumuseţea nepreţuită a lumii şi a vieţii. 
Sper ca anul 2023 să fie mai bun. Anul viitor îmi propun să public o carte despre proza românească de azi, în care să configurez liniile mai importante ale evoluţiei genului epic de la noi prin prisma unor scriitori importanţi şi a unor opere relevante, îmi propun să citesc mai mult şi mai bine, să scriu mai multă poezie şi să simt satisfacţia împlinirii şi a empatiei. Profit de această ocazie pentru a ura tuturor scriitorilor, cititorilor, iubitorilor de literatură multă sănătate, bucurii, împliniri şi un An Nou 2023 rodnic şi bun!  
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5