Sfaturi părintești...
Vin, 11/24/2023 - 07:25
prof. Augustin Rus
În decursul istoriei, mulți conducători au sfătuit pe urmașii lor, cum să se comporte atunci când vor ajunge ei să conducă statul.
Am ales trei exemple ... Septimius Severus (193 -211), împărat al Imperiului Roman, Neagoe Basarab (1512-1521), domn al Țării Românești și Constantin Brâncoveanu (1688-1714), domn al Țării Românești.
- Septimius Severus (193 – 211), împărat al Imperiului Roman, avea ... „corpul greoi, dar robust, spiritul său se prezenta foarte pătrunzător și foarte viguros. Era avid după învățătură, recunoscător față de prieteni, foarte aspru cu dușmanii, hotărât să îndeplinească ceea ce dorea, indiferent pe ce cale, ... își procura bani prin orice mijloace pe care-i cheltuia pe cele absolut necesare ”... Sfârșitul vieții lui s-a produs în anul 211 d.Hr., în timpul campaniei împotriva caledonienilor, locuitori din nordul Britaniei, nesupuși de romani, și care făceau tot mai multe incursiuni în provincia Britania. Ca să-i aducă sub ascultare, Septimius Severus a început în anul 209 d.Hr. o mare campanie împotriva caledonienilor, dar clima neprielnică, ceața și lipsa unei confruntări decisive, i-au grăbit împăratului sfârșitul, la 4 februarie 211 d.Hr. Înainte de a muri, i-a chemat la el pe cei doi fii, Caracalla și Geta, care l-au însoțit în campanie și le-a spus ... „Trăiți în unire, îmbogățiți pe soldați și disprețuiți pe ceilalți !” ...
- Neagoe Basarab (1512-1521), domn al Țării Românești, a alcătuit între anii 1513-1521 „învățături” către fiul său, Teodosie, care i-a urmat la conducere după ce ilustrul său părinte a trecut la cele veșnice. Profunzimea lor, a făcut ca ele să fie actuale mult timp, unele, chiar în zilele noastre ... „Iată că suntem datori, noi cei puternici, să ajutăm celor slabi, să-i îndreptăm și să nu facem asta în voia noastră, cât în voia vecinului și săracului și a neputernicului, că așa zice marele Pavel ” ...
- Constantin Brâncoveanu (1688-1714), domn al Țării Românești, se adresează feciorilor săi, Constantin, Radu, Stefan și Matei, la 15 august 1714, înainte de a fi executați din ordinul sultanului și a marelui vizir ... „Fiii mei, țineți-vă tare !. Am pierdut tot ce am avut pe lumea aceasta, să ne mântuim măcar sufletele și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru !”. Și Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, a murit ca un sfânt, ca un martir, ca un erou, fapt pentru care a fost canonizat, la fel și Neagoe Basarab, care a ctitorit Mănăstirea Curtea de Argeș.
Citiţi şi:
- 16 august – Sfinții Martiri Brâncoveni prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română
- Îndemnul lui Constantin Brâncoveanu către fiii săi: Țineți-vă tare! Să ne mântuim sufletele!
- Acuzațiile aduse domnului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu!
- Pr.Vasile Beni: Câţi dintre noi mai avem curaj şi demnitate să ne mărturisim credinţa?
- Slujitorii şcolii în filatelie (V)
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Comitetul Director al Societăţii Scriitorilor din...
Comentarii
Ioana Ramona Cadis -
Lun, 13:50
Bună,
As fii interesata de tabara pentru 28 iulie,oentru 2 fete de 12 ani,cum se pot face...
prof. Vasile G -
Lun, 10:53
În fața (fotografiei),drpet înainte, se vede un platou. Acolo este un cimitir, cimitirul satului....
Votantu -
Dum, 22:05
🚙🚗🚙
Stați liniștiți dragi părinți, :(
Până or face doua spații de parcare
Încărcat mașini...
Rus Augustin -
Sâm, 15:11
Oare vom mai avea în istoria națională un asemenea „om al epocei ?”.
Paul -
Sâm, 12:27
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 numită impropriu „Mica Unire”, a fost primul pas...
Aniversări
În zi de naştere, adresăm calde urări de bine doamnei profesor DANIELA MARIANA DANEA, director al Şcolii Gimnaziale nr. 4 Bistriţa.
În ceas aniversar, adresăm cordiale urări de felicitare domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar domnului profesor IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale...
Adaugă comentariu nou