Din "Fântâna darurilor"
Pr. Alin Ciprian Cîndea: De-a dreapta și de-a stânga
Dum, 04/21/2024 - 08:10
Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris
Trăim într-o lume marcată de o concurență acerbă. Nu numai în domeniul politic avem uneori impresia că se căută mai mult prestigiul personal sau al partidului decât binele comun, ci chiar și între frați. Încă din copilărie trebuie să demonstrezi că ești bun și că poți reuși; că ai note mai bune decât ceilalți la școală, de exemplu. Pentru ce? Pentru că oamenii aspiră la succes sub o formă sau alta, fiind victimele unei logici concurențiale.
„Ai ambiție? Atunci ești cel pe care îl căutăm!”, este reclama agențiilor de recrutare. Iar cei care astăzi nu sunt ambițioși sunt destul de disprețuiți. Iacov și Ioan, ucenicii care îi cer lui Isus să stea de-a dreapta și stânga Sa (cf. Marcu, 10) nu duc lipsă de ambiție. Așa că se naște întrebarea: este bine să fii ambițios?
Pilda talanților lasă să se înțeleagă că suntem chemați să multiplicăm darul primit și că nu e greșit să-ți dorești să dezvolți la maximum ceea ce ești și poți. Dar există un mare risc: să-ți atribui absolut toate meritele și să uiți ce datorezi celor care și-au adus aportul la reușita ta. În primul rând lui Dumnezeu care dă viață, sănătate, creștere și înțelepciune. Iată de ce este important să ne facem din când în când un examen de conștiință și să ne întrebăm dacă inteligența, competențele și ceea am realizat este doar rezultatul inspirației și a muncii noastre; dacă nu datorăm nimic părinților, familiei, formatorilor, Bisericii și societății?
Pavel le spune corintenilor: ”ca nu cumva vreunul dintre voi să se laude unul împotriva celuilalt. Căci cine te face mai deosebit de alţii? Ce ai ce nu ai primit? Dar dacă ai primit, de ce te mândrești ca şi cum nu ai fi primit?” (1 Corinteni 4,6-7) Dacă credem în Cristos, credem că talentele noastre le-am primit pentru a sluji și nicidecum pentru a sta cu mâinile în sân de-a dreapta și de-a stânga cuiva, pierzând timpul visând că ne vom putea cățăra la un moment dat pe munca altuia.
Câți oameni nu s-au pierdut, îmbătați fiind de putere? Pentru că nu este suficient să te liniștești cu bunele tale intenții, ci trebuie să rămâi în comuniune cu Cristos, pe calea vieții pe care El ne-o propune. Ghidați fiind mereu de această întrebare care este încă de actualitate: „Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul?” (Marcu 8.36).
Citiţi şi:
- Părintele Alin Cîndea: Logica inversă a Împărăției
- Dupa cearta celor doi tibleseni, prefectul Ani Bob şi „generalul”Vasile Marc, de-a dreapta şi de-a stânga mitropolitului Andrei
- Pr. Alin Ciprian Cîndea: Fidelitatea și iubirea, cheia credibilității în evanghelizare
- Bistriţa, ian.’91. De-a valma
- Pr. Alin Ciprian Cîndea: Permanenta convertire
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
În organizarea Primăriei Municipiului Bistrița, a Palatului Culturii și Protopopiatului Ortodox al...
Comentarii
Răsună valea! -
Vin, 12:21
Eu știam că bentonita se folosește la stabilizarea vinurilor. Să facem în pasaj o cramă! Să servim...
Rus Augustin -
Mie, 16:20
STIMATE DOMNULE COLONEL FLORENTIN ARCHIUDEAN
„LA MULȚI ANI !” cu bucurii și împliniri...
Simion Șerban -
Mie, 06:55
La mulți ani!
Rus Augustin -
Mar, 15:44
R U Ș T I O R ... „sat frumos și liniștit / O gură de rai / Când în el tu ai sosit / Nici o...
Eori -
Lun, 12:19
În Japonia Se Mănâncă Carne De Om, Asta Trebuie Să Știe Lumea, Adică Japonia Este O Țară De...
Aniversări
În zi de naştere, adresăm calde urări aniversare doamnei MIHAELA CIOBANU, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În zi de naștere, calde urări aniversare adresăm domnului IOAN PALFI, director la Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii, realizări profesionale și împliniri personale, adresăm doamnei prof.
In Memoriam
În zi de sărbătoare, un suflet mare s-a înălțat la ceruri
Motto: „Fericiți făcătorii de pace, căci ei fiii lui Dumnezeu se vor chema.” (Matei 5:9)
Adaugă comentariu nou