Pentru „Ținutul Năsăudului ” și nu numai!

A apărut recent,  „ASTRA  NĂSĂUDEANĂ”, Revistă semestrială de cultură și opinie, editată de Despărțământul  ASTRA Năsăud, Serie nouă, anul XII, Nr. 23, iunie 2024.

   Lecturând revista, cunoscători ai geografiei și istoriei locale, își dau repede seama că „Ținutul sau Țara Năsăudului” are un specific geografic, istoric și mai ales demografic aparte, ușor de remarcat și înțeles. Acest specific, apare pregnant în ultimul număr al revistei „ASTRA  NĂSĂUDEANĂ”, în cuprinsul căreia, prin contrubuția „vechii gărzi” formată din fondatorii ei Ioan Seni, Ioan  Mititean și Mircea Daroși, alături de colaboratori, sunt descrise aspecte ale activității culturale, științifice, pedagogice, pentru   ...   „minte, inimă și literatură”, care îți creează un sentiment de plăcere și relaxare.

   Meritul fondatorilor revistei constă în principal în a face cunoscută contribuția unor personalități ale „zonei” cum ar fi   ...   Vasile Scurtu, Gavril Istrate, Ioan și Lucreția Mititean, Ioan Seni, Mircea Daroși, Ioan Boțan, Floarea Pleș, Claudia Talpoș, Gr. Avram, Maria Ursu, pr. Protopop Ovidiu Sermeșan ș.a. , la cunoașterea acestui specific, la descrierea lui, pentru a nu fi uitat.

   Și mai este un aspect, prin care fondatorii revistei, nu se limitează numai la aspectul local, ci prin colaboratori, abordează și alte aspecte din domeniul istoriei, folclorului, literaturii, etc. Referitor la istorie, fără de care   ...   „nu numai ca orbi, surzi, muți am fi față de câte pe acest pământ s-au săvârșit !”, în cuprinsul revistei sunt articole care fac referiri la personalități cum ar fi Constantin cel Mare, Mihai Viteazul și Avram Iancu.

   Pentru „Balsamul sufletului” revista publică versuri semnate de George Echim, Gr. Avram, Claudia Talpoș, Ștefan Ghioc, Floarea Morar, versuri prin care autorii lor exprimă o stare de spirit, așa cum spunea Claudia Talpoș în „Recunoștință”   ...   „Acoperă-mi inima cu bunătate / Clădește-mi gânduri, tot curate / În ordinea-mi vieții să apară / O  luma mai bună, nu amară!”.

   „Cinstite și iubite cetitoriule”, de oriunde ai fi, lecturează dacă ai posibilitatea pe îndelete „ASTRA  NĂSĂUDEANĂ” pentru că în ea vei găsi cu ușurință îndemn la cunoaștere, la respectul înaintașilor, la prețuirea prezentului, la prefigurarea viitorului.

 

                Prof.  Rus  Augustin

 

Comentarii

05/08/24 11:01
Astra n

Bună dimineața, boieri dumneavoastră!
Când vă fată vaca, beți ca noi, colastră,
Iar apa din Someș - va fi mai salmastră,
Și va usca floarea ce-o băgați în glastră,
De veți cânta ode, noaptea, la fereastră,
Precum vechea gardă oarecum albastră,
Precum în văzduhuri pasărea măi astră.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5