Prof. Rus Augustin: ... iar Kursk
Când am auzit și văzut la TV imagini cu pătrunderea armatei ucrainiene în regiunea Kursk din Federația Rusă, mi-am amintit imediat de ... „Bătălia de la Kursk” din anul 1943.
Zona aceasta a intrat în istorie deoarece aici s-a desfășurat în timpul celui de-al doilea război mondial, în luna iulie 1943, cea mai mare confruntare de blindate dintre armata germană și cea sovietică. Fiecare parte a angajat în lupte ce avea mai bun în materie de tehnică blindată și aviație, germanii contând pe ultima generație de tancuri grele „Tigru” și „Pantera” și autotunurile „Ferdinand”. Luptele au început în noaptea de 4/5 iulie 1943 printr-o ofensivă a armatei germane, care dispunea de 900.000 de oameni, 10.000 de tunuri, 2.700 de tancuri, și 2.000 de avioane. Armata sovietică opunea ofensivei 1.300.000 de oameni,20.000 de tunuri, 3.600 de tancuri și 2.000 de avioane. După 20 de zile de lupte crâncene, ofensiva germană care la început repurtase câteva succese, este oprită, cu mari pierderi umane și în tehnică de luptă, iar trupele sovietice trec la contraofensivă.
Desfășurarea ulterioară a războiului se cunoaște.
Ce urmări o să aibă ofensiva trupelor ucrainiene din zona Kursk pentru desfășurarea ulterioară a conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, rămâne de văzut.
Oare, istoria se repetă ?
Prof. Rus Augustin
Citiţi şi:
- DESPRE BĂTĂLIA DE LA STALINGRAD ŞI ISTORIA PRIN OMISIUNE
- 70 DE ANI DE LA ÎNCHEIEREA BĂTĂLIEI DE LA STALINGRAD (1943-2013)
- Prof. Vasile Găurean: Două popoare demne de admirație
- Ioan Turc, către Primăria Bistriţa: Unde sunt cele patru tunuri de zăpadă cumpărate anul trecut?
- Războiul ”fluturilor”. Nagorno-Karabach sau învățămintele unui tip nou de războaie
Comentarii
Acesta este al trelea Kursk. Primul este cel despre care vorbiți dv,, al doilea submarinul „Kursk” și acesta este numărul trei. Toți urmărim lupta lui David șu Goliatul rusesc din această zonă. Mulțumim pt. aducerea aminte, dle. Augustin.
Adaugă comentariu nou