Breviarul ASTREI Năsăud, pe luna august 2024

rof. Ioan Seni, Președinte de onoare Despărțământul ASTRA Năsăud

1 aug. Ședința de lucru a Cerc ASTRA Oraș Năsăud - președintă Claudia Talpoș, în prezența președintelui de Despărțământ – col. r. Ioan Boțan. Sunt stabilite atribuțiile membrilor din Birou: Vicepreședinta Ioana Lăpușneanu se va întrebuința alături de președintă, în susținerea treburilor organizatorice ale fiecărei activități desfășurate la seddiu sau în Casa de Cultură, privind convocarea și primirea invitaților, ordinea de zi, promovarea acțiunilor prin masmedia etc. Vicepreședintele Macedon Tofeni va promova activitățile Cercului ASTRA Năsăud prin afișier, prin revista Glasul Armadiei, va susține activitatea Cercului în contactele cu alte Cercuri similare, iar alături de președintă și împreună cu ceilalți membri din Birou vor acționa pentru creșterea numerică a Cercului, pentru dotarea acestuia, pentru amenajarea sediului cu cele de trebuință… Secretarul Cercului Ovidiu Maghiar va ține în ordine arhiva Cercului, preluând de la fosta președintă Floarea Pleș materialele conservate și depunerea lor la Arhiva Despărțământului. În aceeași zi președinta trăia prima zi de pensie, fiind felicitată de toți cei prezenți. Intențiile creatoare și le-a anunțat în aceeași zi pe postul TV Sângeorz-Băi. Prin intermediul președintei Claudia Talpoș s-au înscris în ASTRA D-l Robert Sigartău și D-na Diana Morar – membri ai Parlamentului României. Președinta Claudia Talpoș a îmbogățit patrimonial ASTREI Năsăud cu o imprimantă și un leptop, Președintele Ioan Boțan face referiri la Statutul ASTREI, menționând că toți membrii Biroului de la Cercul ASTRA oraș au atribuții și în Biroul Despărțământului, dorind o implicare la fel de responsabilă. Prof Ioan Seni face referiri la adresa trimisă de editura Napoca Star privind perioada întârziată a materialelor ce cuprind Vol III din Monografia oraș.

Cercul ASTRA Bârgău anunța aniversații lunii august: 17.08.-Ioan Cordovan, 18.08.-Iorgu Haidău, 21.08.-Tudorel Ciotmonda, 28.08.--Ion Vrîncean, urându-le multă sănătate, fericire, mari realizări și bucurii în viață !

5 aug Comemorare Veronica Micle – depuneri de flori și medallion literar, în sediul ASTREI cu participarea membrilor ASTREI și ai Ligii Scriitorilor năsăudeni, care s-au referit la viața și opera literară a poetei, muză a poetului național M. Eminescu. Au avut intervenții Ioan Boțan, Claudia Talpoș, Ioana Lăpușneanu, M. Daroși, Șt. Ghioc, I. Seni. Goga Mărieș, Viorica Cremene

6 aug  Astriștii ilveni s-au recules sufletește la Mănăstirea „Schimbarea la față” din  Ilva Mare...

8 aug. ora 17, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud avea loc, întâlnirea astriștilor năsăudeni cu tânăra Maria Iosep, născută în anul 2009 la Suceava, un talent înăscut în muzică, dans și declamări, care a redat în stil propriu și hazliu poveștile lui Ion Creangă – Ursul păcălit de vulpe, Punguța cu doi bani și Păcală, scoțând în evidență viciile de care ar trebui să se ferească omul.  Activitatea a fost mediatizată de simpatizantul ASTREI, Leonida Pop.

12 aug Astriștii din Livezile – președinte Dl Gordon Florin Petru, trăiau bucuria revederii, cu sașii din localitățile NURNBERG și FURTH – Germania, sosiți aici împreună cu fanfara lor și care, la festivitățile acestei revederi a întreținut tonusul și atmosfera de cinstire și respect.

12 aug la Mijlocenii Bârgăului astriștii bârgăoani demonstrau prin activitatea lor – analiza stadiului în care se află acțiunea de înființare a Cercurilor ASTRA pe Valea Bârgăului, că Lucrurile mărețé se obțín încet. Dar nu obți nimic dacă stai pe loc./ Zig Zigler. Felicitări…

13 aug Era lansată pe piața informației revista Glasul Armadie, an II, nr 3(7), iulie 2024, care-și deschide dialogul cu cititorii ei prin articole valoroase semnate de Al. Florin Țene/ Cluj-Napoca, Macedon Tofeni – redactorul șef, Ioan Seni, Ioan Lazăr/ Bistrița, Ioan Mititean, Mircea Daroși sau prezintă tablouri interesante din viața și activitatea unor membri ai Ligii Scriitorilor Năsăudeni, chiar texte inedite din creația lor: Nadia Urian Linul/ Cristeștii Ciceului, Floarea Morar, Ioana Lăpușneanu, Claudia Talpoș, Ștefan Ghioc/ Năsăud, Grigore Avram/ Maieru, Dorina Bugnari/ Coșbuc, Ioana Ilieși/ Bârgău, Elisabeta Lușcan/ Leșu, Ana Berengea/ Ilva Mare, Grigore Silviu Guzu/ Poiana Ilvei, Luminița Rus Cincea, Elisabeta Scurtu și Rodica Fercana/ Bistrița, Valeriu Mureșan/ Chiuza, Valeri Toderici/ Telciu, Mircea Daroși, Domnița Ganea/ Chicago, Stareț Chiril Zăgrean/ Mănăstirea Parva/Rebra. O pagină In memoriam ni-i reamintește pe colaboratorii D-tru Popițan, Floarea Pleș și Catarig Leon – plecați pe drumul fără întoarcere.. Felicitări redactorului șef, Macedon Tofeni – vicepreședinte al Desp. ASTRA și al Ligii Scriitorilor Năsăud.

15 aug. de Sf Maria, membrii ASTREI Năsăudene s-au încadrat în Programul și festivitățile organizate de Biserici sau Mănăstiri, dedicând Maicii Domnului imnuri sau pricesne potrivite cu mesajul acestei zile – cinstirea mamei care l-a născut pe mântuitorul celor credincioși. (Medicul stomatolog Ana Gabriela Seni a cântat pricesne la Biserica ortodoxă din Bistrița Bârgăului).

16 aug. Astristul năsăudean Ștefan Ghioc propunea pe internet, un subiect de mare importanță și prețuire – Felul în care irlandezul Peter Hurley, cunoscut promotor al satului românesc și al valorilor autentice țărănești, apără și promovează valorile românești. Prin conferința „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan”, el îi îndeamnă pe tineri români să nu se lepede de propria identitate, așa cum a făcut-o poporul irlandez, care și-a părăsit limba, cu peste 150 de ani în urmă. Hurley precizează că românismul este definit de cinci piloni: limba română, credința, pământul, cultura tradițională și jertfa, căci doar „tu singur poți să arunci limba străbună la coșul de gunoi”... Credința în Dumnezeu la români este foarte puternică, românii sunt singurul popor ortodox latin din lume, o balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest. Pentru români, pământul mai ales Carpații. ei sunt coloana vertebrală a poporului român. Carpații nu au fost niciodată un zid de apărare, ci „un copac în care ați urcat în orice moment de primejdie. Pământ cum găsești în România, nu există în Europa”. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică. „A izvorât și a crescut o cultură tradițională atât de complexă și de frumoasă, atât de plină de valori!” Prof. dr. Corneliu Bucur, fostul director al Muzeului ASTRA din Sibiu, vorbește despre țăranii din România ca despre o aristocrație a țăranilor Europei. Cultura tradițională înseamnă această tradiție vie, această cultură tradițională vie, care încă se găsește în această parte a Europei. „În Vestul Europei, lanțul s-a rupt deja”. „A cincea trăsătură care vă definește și care este și cea mai dureroasă, este jertfa, căci a fi român înseamnă o responsabilitate asumată, o cruce pe care ți-o asumi. Cele cinci trăsături pot fi pentru români un fel de busolă, o construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani”. De luat aminte…

22 aug. avea loc o ședință de lucru în sediul ASTREI în care președinta Claudia Talpoș prezenta o listă de donatii ce va fi publicată în revista Astra Năsăudeană; președintele Ioan Bopțan a prezentat Statutul ASTREI, rugându-i pe cei interesați să contribuie la îmbunătățirea și actualizarea lui; profesorul Ioan Seni își exprima rezervele cu privire la editarea Vol. III din Monografia orașului întrucât mulți dintre colaboratori sunt decedați iar materialele lor nu se află la editură (Asta anunța pe internet editorul Dinu Ureche, încă din februarie 2024); Șt. Ghioc și  Ioana Lăpușneanu se ofereau cu noi propuneri în susținerea Programului educativ al ASTREI...

23 aug Întâlnire la Sediul ASTREI cu absolvenți ai Facultății de Construcții Cluj-Napoca, colegi ai D-nei ing. Viorica Cremene – tânără membră a ASTREI, care au admirat Galeria academicienilor năsăudeni, performanțele lor și contribuția lor la promovarea culturii române, aspecte cuprinse în relatarea prof. Ioan Seni, inițiatorul Galeriei acestor academicieni..

25 aug. La Ilva Mare Școala Gimnazială sărbătorea 195 de ani, eveniment onorat de profesorul Ștefan Sas, fost director al Școlii, cu lansarea cărții de autor „Ilva Mare Școala – 195 ani Dăscălițe de onoare, dascăli de prestigiu”, Editura Napoca Star, 2024, circa 454 pag., volum ce cuprinde 280 de portrete de dascăli și dăscălițe care și-au lăsat amprenta asupra tuturor absolvenților din această localitate, căci dascălii întotdeauna au făcut și fac parte din viața și performanțele absolvenților. Festivitatea a continuat cu oferirea de către Primarul Stelian Cicșa a patru diplome pentru patru tineri sportivi campioni naționali și europeni: Florin Ureche – canotaj,

Alexandra Ureche și Andra Mărginean – handbal, Celina Matei – Academia Militară de la Sibiu. Profesorul Ștefan Sas a lucrat la această carte cu multă pasiune și credință, sub semnul cinstei și onoarei, a respectului și stimei față de fiecare educator în parte, fiind elegant apreciat de către profesorii Pavel Berengea, Ironim Ureche, Nicolae Pralea, Ioan Seni, preotul Daniil Ureche, actualul director – Dana Pop, primarul Stelian Cicșa, viceprimarul Ionel Tomi și contabilul șef Luțu Moldovan. Profesorul Pavel Berengea amintea publicului că în anul 2024 se împlinesc 30 de ani de la reînființarea ASTREI la Ilva Mare, prilej potrivit pentru președintele de onoare al Desp. ASTRA Năsăud, profesorul Ioan Seni, să ofere Diplome de merit și recunoștință pentru astriștii ilveni merituoși: Pavel Berengea ca președinte de peste 30 de ani, Ștefan Sas – vicepreședinte pentru aceeași perioadă, Ștefan Candale – secretar, Ieronim Ureche – activ, mai ales în secțiunea literară, Cătuneanu Viorica – activă în secțiunile literară și etnografică, Sabina Gălan – noul secretar, Stelian Cicșa – susținător activ al ASTREI Ilvene atât ca primar, cât și ca viceprimar. Diploma de merit și recunoștință purta semnătura actualului președinte al Desp. ASTRA Năsăud – col. r. Ioan Boțan și a fost înmânată fiecăruia personal de către actuala vicepreședintă a Desp. năsăudean, D-na Claudia Talpoș - președintă a Cercului ASTRA oraș Năsăud. Pe lângă prof. Ioan Seni și Claudia Talpoș, la programul ilvean au mai participat astriștii Șt. Ghioc, Goga Mărieș, Ioana Lăpușneanu, Macedon Suciu. La finalul activității au evoluat pe scenă cele două formații de dansuri populare, înființate de directoarea Dana Pop și instruite de prof. Bianca Simionca. Felicitări tuturor și succes pentru festivitățile din anii următori...

29 aug, oar 17  Liga Scriitorilor Năsăudeni, Cercul ASTRA Năsăud și Editura Solon au asigurat condiții deosebite pentru lansarea cărții Zborul aripilor frânte, autor Ștefania Doina Vaida, volum ce pare a prezenta o viață individuală, dar în fapt cuprinde „viețile unei mulțimi imense alcătuită din personaje cu care soarta a fost mai puțin darnică” despre care au vorbit Ioan și Lucreția Mititean, Claudia Talpoș, Dorin Radu Barna, Ioana Lăpușneanu, Ioan Lazăr, Macedon Tofeni, Ionuț Nistor – directorul Casei de Cultură și însuși autoarea. Festivitatea a fost mediatizată de Tele 21 Bistrița, Sângeorz TV, ProPoliticaNews și Răsunetul BN.

31 aug Ziua Limbii Române este instituită prin Legea 53/2013 și se sărbătorește de către toți patrioții români prin dezbateri și imnuri dedicate poeților care cultivă frumusețea limbii române. Astriștii năsăudeni o sărbătoresc în fiecare an iar prof. Mircea Daroși îi aduce elogii și în ziarul Răsunetul (29 VIII, pag. 6). Alături de credință, pământul care ne găzduiește, de cultura tradițională și jertfa eroilor neamului, limba română este pilonul care ne identifică în lume și ne veșnicește pentru eternitate. Mai mult, despre frumusețea și vigoarea limbii române, au vorbit public insp. g-l Mircea Cristian Necula, primarul Ioan Strugari din Parva și profesorul Mircea Daroși – reprezentantul ASTREI Năsăud, la sărbătoarea națională a limbii române și deschiderea anului școlar în comuna Telița, raionul Anenii Noi din R. Moldova. Felicitări...

Felicitări tuturor astriștilor năsăudeni implicați în activitățile lunii august 2024. Ei au fost și rămân flacăra vie a culturii năsăudene…

 

P

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5