Povestea vinului din podgoria lui Veluţ Mureșan, vin căruia merită să-i spunem dumneavoastră
Am poposit acum, la vremea culesului în podgoria sfântă de viță de vie a omului care ne dă pâine și vin întru îndestularea trupului și limpezirea minții, Veluţ Mureșan. De data asta găsesc o altă cale de a ajunge în miez de septembrie în Koffenberg. Și anume, prin satul Ţăgău, o așezare de oameni harnici, gospodari dar și primitori și bucuroși totdeauna de oaspeți. Nu zăbovim la casa inginerului Magler, nici la cultivarea de sparanghel, planta regilor, doamna Timeia ci mai mult la gospodarul Pavel Iușan. Bătrânețile îl ţin mai departe de treburile gospodărești. Este un om gospodar, un om pentru oameni, și îmi amintesc cunoscându-l cât bine a făcut pentru semenii lui. Fermier desăvârșit, meșter priceput, este un om pentru oameni, acesta este Pavel Iuşan. Îl las cu bătrânețile lui și îl văd cum mă conduce cu privirea până hăt departe. Drumul agricol pe care merg, amenajat de Primăria Lechința prin gospodarul primar Romeo Florian ne duce în podgoria lui Veluţ Mureșan. În dreapta și în stânga, porumbul este de recoltat, mai sus livezi de meri, cireși și pruni. Ajung în podgorie, o plantație de viță de vie aliniată pe șpalieri cu struguri care urmează să fie recoltați. Aflu de la interlocutorul nostru, care nu prea are vreme de discutat, e doar vremea culesului, povestea fascinantă a vinului din vie până în pahar. Pentru Veluţ Mureșan legea este munca. Mai ales toamna asta, vorba unuia, care e nebună de frumoasă, dar și de capricioasă și îmi repetă că totul se datorează oamenilor și lui Dumnezeu. Sufletul viei, îmi spune acesta, izvorește din sufletul omului. Avem lucrători harnici și pricepuți fără diplome și licenţe, dar cu o știință a viei care te uimește. Sunt oameni din satele învecinate, cu care lucrăm din primăvară până în iarnă. Personal i-am urmărit în primăvară pe lucrătorii din Matei, care știu cu exactitate câte ochiuri să lase, cum să taie fiecare coardă, câți struguri vor face, în condițiile în care vremea ar fi favorabilă. Aici în Koffenberg e o adevărată școală, iar profesorul nu este altul decât administratorul firmei. Şi-a făcut ucenicia la Enciu, în via părinților, vie pe care o lucrează şi acum. “De asta mă leagă copilăria. A fost lucrată cu sudoare de părinții și bunicii mei. Nu pot să o las în paragină”, îmi spune Veluţ. Şi ca o curiozitate, gospodarii din Enciu, comuna Matei, nu și-au abandonat nici în vremea Colectivului via nobilă și o lucrează și acum. Acum, rând pe rând, bătrânii se duc, iar viile ruginesc și dispar. Împreună cu Veluţ Mureșan urc în via lucrată cum spuneam inginerește. Culegătorii cu găleți iau în primire fiecare rând, fiecare coardă cu struguri. În vara asta atât de bogată, ne-a lovit și vitregiile naturii. Încă în primăvară, pe la mijlocul lunii aprilie, a fost înghețul, apoi mai în vară grindina care ne-a afectat substanţial. Cu toate acestea strugurii sunt de foarte bună calitate, e adevărat mai puțini, și sperăm să obținem un vin pe gustul fiecăruia. Strugurii recoltați sunt transportați imediat în crama Mureșan, unde se desfășoară întregul flux tehnologic. Dispunând de utilaje moderne performante, respectând ca la cartea de specialitate, procesul de vinificație, cu siguranță, ne spune interlocutorul, consumatorii se vor bucura de un vin de calitate și cu arome specifice pentru fiecare soi în parte. Crama Mureșan este cunoscută și apreciată, oferind celor doritori vinul de viață lungă și îmi place să repet zicerea unui băutor de vin, un mare scriitor care spunea că “trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela care merită să-i spui dumneavoastră”.
Şi vinul Cramei Mureșan din Lechința - Bistrița merită să-i spunem dumneavoastră. Urmează doar ca cei doritori să treacă pragul acestei unități de vinificație.
Citiţi şi:
- Prin Brutăria Paulaner şi Crama Mureşan – Cozonaci de la bunica şi vin elegant
- Veluţ Mureşan – un encean care ne serveşte cu pâine şi ne înveseleşte cu vin
- De Sfintele Paști, firma Paulaner și Crama Mureșan ne îndulcesc cu cozonac și vin din soiuri nobile
- Optimismul lui Veluţ Mureşan izvorăşte din cultul faţă de viţa-de-vie
- Simfonia strugurilor în ferma lui Veluţ sub semnul belşugului
Comentarii
Via, strugurii și vinul au o poveste fascinantă, bine cunoscută de domnul Veluț Mureșan. Poate am mai putea adăuga ceva despre pățania lui Adam și a Evei sale ... „Să devină-a lui soție, / L-a-mbătat în Eden criță, / Nu cu vin din sfânta vie, / Ci cu frunza ei ... de viță !”.
Adaugă comentariu nou