Prin pictură, Gheorghe Petri face furori și stârnește pasiuni

Nicusor Dan

Gheorghe Petri, coborâtor din Sălăuța, de pe cărările ce duc la moară, redă prin opera sa, crâmpeie din viață pe care le surprinde din perspectivă optimistă. Creează artă pentru oameni ca să-i facă să viseze și să uite de problemele zilnice, fiind un autodidact în fotografie și pictură, pe lângă cariera sa de inginer constructor. Practică cu răbdare încă din anii de liceu năsăudean, formele de exprimare liberă ca modalități de a-și elibera gândurile și emoțiile pe pânză sau hârtie, remarcându-se printr-un stil artistic propriu, încă din anii pubertății și tinereții, dovedind o mare seninătate și concentrare.

Această carte-album realizată cu sentimente  de profunzime  și mișcare, cu lucrări impresionante, este un eșantion de talent cu o bogată sursă de inspirație,  admirație și sensibilitatea artistului de a interpreta trăsăturile modelului după gusturile sale. Aici găsim talent, inspirație și energie inepuizabilă. Lucrări pline de senzualitate și expresivitate, încrezătoare, discrete și gingașe, ce ne conectează cu lumea într-un mod unic. Autorul, fotograful, ce stăpânea camera obscură a renumitului cerc de biologie de la liceul năsăudean condus de profesorul Iosif Viehman, își prezintă opera prin portrete expresive, peisaje pline de viață și compoziții abstracte, o modalitate de terapie artistică, un hobby, o metodă excelentă de a-și găsi liniștea interioară și echilibrul.  

Inginerul Gicu, a trăit fain și a rămas același om simplu, cu o formă minunată de  exprimare prin arta picturii, în care culorile prind viață și îți oferă  oportunitatea de a-ți stimula imaginația și de a te conecta cu lumea într-un mod unic, printr-o formă de exprimare liberă, o modalitate de a-ți elibera gândurile  și emoțiile pe pânză sau pe hârtie, exprimându-și propria sa poveste de viață.

A călătorit mult în viață, a vizitat expoziții ce au prezentat lumea în culori vibrante, purtând mereu în trusa sa elemente cheie, precum: pensule, acuarele, hârtie sau pânză, paletă, pahar etc., dar în primul rând, practica și răbdarea ce i-au  dezvoltat abilitatea artistică.

Semințele iubirii față de satul natal, pe care consăteanul său Coșbuc l-a prezentat prin cuvinte, iar Gicu prin culori,  germinează și înfloresc pe coridoarele școlii din sat, unde peste 80 de tablouri donate școlii, promovează respectul pentru școala unde a învățat și pentru satul copilăriei pe care îl poartă mereu în suflet, cu gândul la oamenii în mijlocul cărora și-a petrecut copilăria. De oriunde,  Acasă  e  Acasă, adică la casa mea, în familia  mea, cu tot  ceea ce are ea: iubire, credință, speranță.

Pictorul Gicu este cunoscut în sat și în orașul de sub Tâmpa, unde s-a stabilit, ca un portretist, ce folosește modele vii pentru portretele sale. Portrete  lucrate cu  sporite înclinații, ce surprind  esența  subiecților  săi cu  pensule libere  și vibrante, folosind o paletă de culori strălucitoare, care accentuează  luminozitatea feței portretizate și creează un contrast dramatic cu fundalul  întunecat.

Îmbină într-un mod armonios cele două arte: pictura prin portrete și peisaje cu creația literară, dovadă fiind cartea „De la opincă la știință”, cu tematică din viața de elev de la Năsăud, carte cu ecou în lumea cititorilor, pentru care a fost primit în Liga Scriitorilor, activând în Filiala Năsăud.

Iată un OM al satului Hordou, ce sădește în lume doar ceea ce poartă în inima sa,  fiind convins că totul  în viață  e trecător și  rămânem  doar cu ce adunăm în suflet: emoții, bucurii și... amintiri.

   Ioan și Lucreția Mititean

  

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5