Mari personalități ale lumii moderne - ABRAHAM LINCOLN (1809 – 1865)
-
View the full image
By Alexander Gardner - museums.fivecolleges.edu, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=159209291
„Firul istoriei” ne arată faptul că, mai ales în împrejurări deosebite, apar și personalități deosebite, capabile să rezolve situațiile care apar.
O asemenea personalitate, apărută într-un moment de cumpănă pentru S.U.A, a fost ABRAHAM LINCOLN.
Născut și crescut într-o familie săracă, a reușit, fiind un autodidact, să ajungă avocat, să fie membru marcant al Partidului Whig, al Camerei Reprezentanților, apoi, în 1840, congresman federal, calitate în care a susținut modernizarea economiei, dezvoltarea sistemului bancar, construcția de căi ferate și canale, impunerea de taxe vamale care să protejeze economia. În 1860 și-a asigurat candidatura din partea Partidului Republican la președenția S.U.A, funcție pe care a câștigat-o destul de lejer, fapt care a nemulțumit șapte state din partea de sud a Uniunii (Carolina de Sud, Florida, Mississippi, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas), care se separă formând o federație cu capitala la Richmund, deoarece acestea aveau o economie predominant agricolă bazată pe plantațiile de tutun și trestie de zahăr unde se folosea predominant munca sclavilor negri, spre deosebire de statele din nord unde începuse să se dezvolte industria. Adept al mișcării aboliționiste care susținea eliberarea sclavilor negri, Lincoln a promulgat în 1863 Proclamația de Emancipare prin care se interzicea sclavia și prin cel de-al treisprezecelea amendament la Constituție, aceasta se desființa definitiv. Statele din nord nu au recunoscut separarea celor din sud și după un război dintre anii 1861-1865 le-au înfrânt și Uniunea a fost refăcută. Dovedindu-se un politician iscusit și reconciliant, Abraham Lincoln a fost reales președinte la alegerile din 1864 dar nu și-a exercitat mult timp funcția deoarece a fost asasinat de John Wilkes Booth, un sudist fanatic, la 14 aprilie 1865.
Unii istorici au adus în atenție aprecierea lui Karl Marx, cu care era contemporan și care i-a adresat mai multe scrisori, în una din ele scriind ... „Lincoln, ... unul dintre puținii oameni care au reușit să devină mari, fără a înceta să fie buni”. Americanii și-au dat seama că Abraham Lincoln este pentru ei un erou,abia după ce n-a mai fost printre ei.
Actualul președinte al S.U.A poate se inspiră și el din acțiunile predecesorilor săi (mai ales în privința taxelor vamale) ori din celebrele Teze ale lui Marx asupra lui Feuerbach (fără să fie marxist) ... „Filozofii de până acum n-au făcut altceva decât să interpreteze (să evalueze) într-un fel sau altul lumea, e vorba însă de a o schimba !”.
Mai devreme sau mai târziu, schimbarea se întrevede, cu spreanța că ea va fi în bine.
Prof. Rus Augustin
Adaugă comentariu nou