Prof. Tincuța Barar: e-Twinning - un parcurs de succes la Liceul Tehnologic Lechința, de la proiecte la Școală e-Twinning
Liceul Tehnologic Lechința, județul Bistrița-Năsăud este o școală din mediul rural, în care peste 50 de profesori educă anual peste 700 elevi, din comuna Lechința și comunele învecinate. Cuprinde toate ciclurile de învățământ preuniversitar, de la creșă la clase de liceu și rută profesională.
Școala noastră a îndrăznit să acceseze fonduri europene destinate educației încă din anul 2009, imediat după aderarea României la U.E., la începuturi numindu-se Comenius. Până în prezent, peste 120 de elevi și 20 profesori au beneficiat de 3 proiecte europene Comenius și 4 Erasmus+. Din acest an școlar (2024-2025) școala noastră a obținut Acreditare Erasmus+.
Derularea proiectelor europene în școala noastră nu s-a oprit la proiectele Erasmus+. Din anul 2000 an început să ne extindem și în cadrul proiectelor e-Twinning, astfel că în anul școlar 2025- 2026 am obținut distincția de Școală e-Twinning. Peste 15 profesori ai școlii noastre sunt activi pe platforma ESEP – platforma europeană pentru proiecte e-Twinning, în fiecare an derulându-se proiecte pentru toate nivelurile de învățământ, de la preșcolar la cel liceal.
Aceste proiecte europene au un impact major atât asupra școlii ca evoluție, prestigiu și vizibilitate cât mai ales pentru elevii și profesorii implicați. Aliniate pe obiectivele principale trasate de Comisia Europeană, aceste proiecte reușesc să dezvolte competențe profesionale și personale, de comunicare (inclusiv în limbi de circulație internațională), de lucru în echipă și digitale. Se concentrează pe promovarea egalității și a accesului la educație pentru toți, indiferent de originea etnică, religioasă sau socială, sprijină adoptarea și implementarea de tehnologii digitale în educație, pentru a îmbunătăți procesul de învățare și pentru a pregăti tinerii pentru piața muncii. De asemenea, promovează sustenabilitatea și protejarea mediului în educație, prin includerea temelor de mediu în programele școlare și prin promovarea comportamentelor ecologice. Aceste proiecte ajută tinerii să se implice în viața democratică, prin organizarea de dezbateri, alegeri simulate și alte activități civice iar promovarea dialogului intercultural aduce beneficii notabile în formarea tinerilor.
Activitățile proiectelor e-Twinning derulate de școala noastră în acest an școlar s-au desfășurat și în cadrul săptămânilor „Școala Altfel” și „Școala Verde”. Personal, în acest an școlar coordonez două proiecte e-Twinning: „Secrets of Healthy Life” – cinci elevi nivel liceal în parteneriat cu doisprezece școli din Turcia, Italia, Slovacia, Georgia și România și „In The Same Boat” – elevi nivel gimnazial în parteneriat cu alte două școli din Republica Cehă și Turcia. Acesta din urmă presupune derularea de activități comune și individuale în parteneriat cu câte un azil din fiecare țară parteneră. Școala noastră are un parteneriat cu Casa Devai din localitatea Fântânele, comuna Matei.
În „Școala Altfel”, desfășurată în 16- 20 decembrie 2024, echipa de proiect, formată din zece elevi din clasele a V-a și a VI-a, a făcut o vizită de o zi la Casa Devai unde au desfășurat mai multe activități cu ocazia Crăciunului, împreună cu „bunicii”, cum ne place nouă să le spunem. A fost o zi memorabilă pentru ambele generații.
Am colindat, am dansat, am realizat felicitări de Crăciun cu mesaje personalizate și am împodobit bradul cu ornamente aduse de noi.
Tot atunci am lansat o invitație pentru „bunicii noștri” la Liceul Tehnologic Lechința, care a avut loc în săptămâna „Școala Verde”, 11- 17 aprilie 2025. Astfel că, joi, 16 aprilie, cincisprezece bunici însoțiți de personalul Casei Devai, ne-au vizitat școala, au participat la o lecție de rememorare a activităților derulate împreună (realizată digital de elevii din echipa de proiect) și au privit încântați dansul majoretelor în curtea școlii, dans pregătit special pentru această ocazie. Apoi am stat la „taifas” în sala de relaxare a școlii, unde ne-am împărtășit gânduri, impresii și mesaje emoționante. Am avut parte și de o surpriză din partea unul bunic, care ne-a recitat, asemenea unui actor, poezii creație personală.
prof. Barar Tincuța- Ionela,
Prof. limba engleză și responsabil comisia de proiecte europene
Liceul Tehnologic Lechința
Citiţi şi:
- Eveniment marca Erasmus – eTwinning, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud
- Liceul Tehnologic Lechința, partener în proiectul european Erasmus + ˮ We are a big family ˮ
- Eveniment marca Erasmus – Etwinning, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud
- Curs de management al proiectelor UE – Erasmus+: Un program de formare pentru excelență
- „Made for Europe. Made for Erasmus+”, conferinţă la IŞJ Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou