Un lucru bine făcut: Zilele comunei Monor ediţia a VII-a
Două zile pline de soare ! Două zile rotunjite de adierea toamnei, de emoţii, de prezenţa amintirilor, de revenirea acasă a fiilor satului ! Ca de obicei la un asemenea Festival al reinventării şi retrăirii din plin a tradiţiilor străbune, o paletă multicoloră de manifestări de suflet au desăvârşit preaplinul a două zile de neuitat.
Primăria Monor, primarul Ion Cira, viceprimarul Ioan Todoran, secretarul Ioan Pop, contabila Ioana Morar şi consilierii locali au pus umărul, mintea şi pasiunea pentru a organiza o ediţie a VII-a a Zilelor comunei Monor - de excepţie! Au fost atâtea manifestări încât cronicarului nu-i rămâne decât să le consemneze în …pas alergător!
Sâmbăta a început sub semnul…Gledinului ! La orele opt fix Prea Sfinţia sa Vasile Someşanul a fost primit cu cele de cuviinţă la primărie şi apoi la adevărata mănăstire care este biserica din Gledin. Deşi era sâmbătă, deşi era zi de lucru – iar la Gledin lucru-i lucru şi distracţia are locul ei bine stabilit – satul şi fiii satului reveniţi acasă au umplut curtea bisericii unde s-a ridicat noul monument al eroilor din Gledin! Liturghia a fost săvârşită de un sobor de 14 preoţi din parohiile bistriţene în frunte cu părintele protopop Alexandru Vidican. Nu a lipsit părintele Nicolae Feier ai cărui primi paşi pe calea înţelepciunii şi ai harului au început la Gledin…Au onorat invitaţia părintelui Ion Titieni(harnicul preot paroh al Gledinului) părintele profesor doctor Ioan Chirilă, decanul facultăţii de teologie ortodoxă a Universităţii din Cluj Napoca …
Blândeţea Prea Sfinţiei Sale Vasile Someşanul, aura Sa plină de bunătate şi de pace sufletească completată cu măreţia, inspiraţia şi forţa ziditoare a cuvântului rostit de părintele Ioan Chirilă au făcut din liturghie un moment, o clipă în care cerurile s-au deschis şi toate sufletele şi inimile credincioşilor prezenţi l-au putut vedea pe Bunul Dumnezeu în toată măreţia Sa!
La monumentul eroilor slujba de sfinţire a fost onorată de prezenţa unei subunităţi de onoare având în frunte Drapelul de luptă al Brigăzii 81 Mecanizate ’’General Brigore Bălan’’ şi de muzica militară a garnizoanei Bistriţa dirijată de plt.adj Bogdan Bejinaru. Evenimentul în sine a fost relatat de colonelul in retragere Ioan Vlaic fiu al Gledinului. Vom mai consemna doar că monumentul din Gledin este rodul strădaniilor locotenent colonelului în rezervă Vasile Dorel Drăgan, consilier la Monor şi a părintelui Ioan Titieni. Ridicat prin eforturile financiare ale primăriei Monor monumentul este opera arhitectului Nicolae Milăşan.
După sfinţirea monumentului eroilor şi defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare, fii Gledinului şi ai Monorului au fost invitaţi să viziteze Muzeul Teodor Tanco, o realizare deosebită a profesorului doctor octogenar Teodor Tanco, la fel de verde la minte şi la trup ca în anii tinereţii !
La orele 16 30 în faţa altarului bisericii din Monor păstorită cu har şi dăruire de către părintele Marius Avram s-au lansat cărţile ’’Preotul – misionar în contextul lumii contemporane’’ rodul strădaniei părintelui Iacob Cismaş şi ’’Împliniri-poezii’’ volum de poezii minunate scris de avocatul George Echim. Au vorbit despre cărţi primarul Ioan Cira, profesorul doctor Ioan Chirilă, profesorul Gelu Furdui, părintele Marius Avram şi profesorul doctor Teodor Tanco.
Seara la căminul cultural, de fapt la Palatul culturii din Monor(director Aurel Morar) fii satului s-au adunat la chemarea amintirii pentru balul tradiţional de Zilele Monorului. Au înfrumuseţat seara cu cântecele lor Livia Harpa, Simona Pop Labiş, Ioan Lazăr, Cornelia Ardelean Archiudean şi formaţia instrumentală condusă de maestrul Dumitru Ciupa. Deşi în acest an nu a mai scos din lada – personală-de zestre costumul popular, avocatul George Echim, un monorean polivalent, a urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor pentru a ne reaminti câteva din cântecele nepieritoare ale Neamului Românasc. În parcul comunal o mare de tineri din Monor, Gledin şi din satele din jur, a dansat toată noaptea la discoteca organizată de compartimentul cultural din cadrul primăriei condus de profesorul Dumitru Mureşan.
Ziua a doua a început cu liturghia desfăşurată în aer liber. Au fost prezenţi preoţii Ioan Titieni, Iacob Cismaş, Marius Avram şi Ioan Chirilă. Iisuse veşnic călător şi Duhule Sfinte lumină lină au fost pricesnele cântate cu pioşenie de Cornelia Ardelean. Satul întreg a umplut curtea şcolii. Satul întreg a vibrat la cuvântul de învăţătură rostit de părintele Ioan Chirilă. Satul întreg şi-a şters minute în şir ochii de lacrimile picurate în sufletele uimite la auzul cuvintelor unui preot, ale unui Învăţător pe cât de luminat pe atât de emoţionat şi El de inspiraţia divină întru rostirea cuvintelor…Părintele Ioan Chirilă este în acelaşi timp un om simplu şi un monument al elocinţei, un om de rând şi un sfânt, un slujitor chemat al lui Dumnezeu şi un ucenic preacucernic, dăruit întru păstorirea turmei drept-credincioase…
În mod cu totul inspirat, după săvârşirea liturghiei, oamenii din fruntea obştii monorene au planificat un moment unic în cele şapte ediţii ale sărbătorii. La iniţiativa primarului Ioan Cira pentru care vorbele au aceeaşi măsură ca şi faptele, s-a decis în unanimitatea consilierilor acordarea titlului de Cetăţean de onoare al comunei Monor inegalabilei artiste Anuca Drăgan o emblemă recunoscută a Monorului şi Corneliei Ardelean Archiudean. Pentru cine nu ştie putem consemna acum, după atâţia alţii, că folclorul scris, cântat şi răspândit în lumea largă a început la Monor cu Anuca Drăgan, o voce fabuloasă, o trăire artistică unică, o româncă frumoasă şi impunătoare. O femeie de o modestie uimitoare! Un om special, conştient doar în străfundurile fiinţei sale de valoarea sa. O Doamnă plină de farmec ca o dimineaţă de mai în care înfloresc cireşii…
Duminică 4 septembrie Monorul a mai câştigat o fiică ! Pe Cornelia Ardelean Archiudean. O cunosc bine şi vă pot mărturisi că nu este o fiică adoptivă! Cornelia chiar s-a născut la Monor! Sufletul ei vieţuieşte mai mereu în casa lui Ion, a lui Ilie, Vasile, Petrea, Marius sau George…Cântecele ei se întorc mereu pe dealurile pline de rod ale Gledinului şi chiar bucuriile esenţiale din sufletul ei se revarsă de pe uliţele Monorului. A fost uimită de decizia luată la Monor. A fost copleşită de această recunoaştere a îngemănării neasemuirii din cântecele sale cu neasemuirea de frumuseţe întâlnită la Monor şi Gledin! Prin acest titlu Cornelia a primit nu numai o onoare care îţi zideşte sufletul ci, mai ales, un imbold care cutremură şi înnobilează întreaga fiinţă umană!…
Sărbătoarea din acest an a Monorului, a şaptea în cronologia timpului, a fost urmată de un Festival al cântecului şi portului popular! Un festival naţional şi…Universal ! Naţional prin prezenţa unor formaţii artistice serioase şi universal prin mesajul bogat, sincer şi frumos transmis publicului. Parada portului popular ca şi spectacolul propriu zis au fost deschise de Ansamblul folcloric Baltagul din Monor ! Ce frumuseţe de costume, ce dansuri neasemuite, ce oameni frumoşi la chip şi suflet!
Prin faţa tribunei oficiale în care au fost prezenţi eficientul primar al Bistriţei inginerul Ovidiu Creţu, vice primarul Iaşului Romeo Olteanu dar şi deputatul Radu Moldovan au trecut Ansamblul folcloric Baltagul din Monor, Ansamblul folcloric Doiniţa al Cercului militar Bistriţa, Ansamblul folcloric Someşul din Beclean, Ansamblul folcloric Plaiuri Someşene din Feldru, Ansamblul folcloric Balada, Ansamblul folcloric Cununa de pe Someş şi Ansamblul profesionist Transilvania din Baia Mare. Spectacolul folcloric care a început la orele 15 00 şi a fost prezentat frumos, inspirat şi profesionist de Mariana Harosa s-a încheiat hăt departe în noapte! Taman cu câteva minute înaintea miezului nopţii care a sosit cu un foc de artificii regizat magnific de primarul Ioan Cira !
Vom mai consemna prezenţa în spectacolul maraton a Anucăi Drăgan, minunată şi emoţionantă, a Corneliei Ardelean, caldă şi tonică, a Mirelei Patruş şi Simona Pop Labiş, prezenţe îndelung aplaudate, a Marianei Harosa, a maestrului Dumitru Dobrican şi a Marianei Anghel care s-a îndrăgostit de monoreni şi de Monor desfătând un public cunoscător cu cântecele sale! Dar câţi solişti nu au mai fost ! De la Irinuca Cojoc ( Doiniţa) şi Andrei Moţoc( Baltagul) până la minunaţii copii şi tineri care fac parte din Ansamblurile folclorice amintite! Nu-i putem aminti pe toţi! Prea bogată a fost oferta organizatorilor! Se vor regăsi cu toţii însă în amintirile de neuitat care vor rămâne în inimile lor de artişti!
Zilele Monorului, ediţia a VII-a, 2011 – un lucru bine făcut! O picătură – mare – de normalitate în Marea zbuciumată care este România noastră dragă de azi! Mulţumiri se cuvin tuturor dar în special oamenilor deosebiţi care conduc minunea numită Carmolact Monor – dr.Eugen Creoştean şi Ioan Neagoş. Aici nu este vorba de reclamă! Este un fapt de viaţă! O implicare pozitivă în viaţa comunităţii care produce efecte incalculabile în timp prin păstrarea valorilor, a tradiţiilor Văii Şieului şi a fiinţei Neamului Românesc !
Am fost la Monor şi am consemnat cu inima – poate voi fi uitat pe cineva ! Am fost la Monor şi am trăit într-o zi cât într-un an! Am fost la Monor să mă întâlnesc cu dragostea şi mi-a rămas inima acolo! Cine nu a fost încă la Monor a rămas cu o datorie faţă de sufletul său! Cine nu a fost încă la Monor nu ştie că România este Eternă prin astfel de sate, prin astfel de locuri şi, mai ales, prin astfel de oameni! Este puţin spus că nu mor caii când vor câinii! Adevărul este că Bunul Dumnezeu a binecuvântat încă odată, ieri şi alaltăieri, Monorul şi prin aşezarea aceasta minunată a binecuvântat toată România! Să ne bucurăm aşadar !
Colonel în rezervă Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Anuca Drăgan şi Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţeni de onoare ai Monorului
- ”Someșul” Beclean în haine de sărbătoare la Monor
- Zilele comunei Monor, ediția a XII-a!
- Sărbătoare în comuna condusă de 20 de ani de primarul Ioan Cira. Preoţii Marius Avram şi Ioan Titieni, Cetăţeni de Onoare ai Monorului
- Zilele comunei Monor- ediţia a VIII-a!
Comentarii
Dragi Monoreni si Bistriteni,
ma bucur mult ca si in acest an Zilele Monorului au fost un succes. Va felicit!
Sper ca in 2012 sa pot participa din nou pe viu la acest act cultural de suflet.
La revedere.
Al Dv. Th. Echim
Adaugă comentariu nou