Episcopul şi mitropolitul Andrei a sfinţit Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Bistriţa
Duminică, 17 iulie, arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei a participat şi a oficiat slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din cartierul bistriţean Ştefan cel Mare. În faţa Sfântului Locaş a fost aşteptat de numeroşi credincioşi şi de un sobor de 27 preoţi, în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. Mitropolitul Andrei a încununat munca şi truda părintelui Ioan Suciu, slujba de sfinţire a fost oficiată în prezenţa a sute de credincioşi din Bistriţa şi din localităţile învecinate. Conform rânduielilor, biserica a fost stropită pe din afară şi pe dinăuntru cu agheasmă şi unsă cu sfântul şi marele mir. În Sfânta Masă a Altarului s-au aşezat moaşte de mucenici. „Totul este plin de har şi de binecuvântare, spunea mitropolitul Andrei, zestrea cu care părintele Suciu, împreună cu dumneavoastră aţi făcut-o a primit-o astăzi Tatăl cel Ceresc”.
După slujba de sfinţire a fost oficiată Sfânta şi dumnezeiasca liturghie, la care mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură despre indiferentismul religios. Înaltul ierarh a enunţat câteva dintre cauzele acestuia: dragostea de arginţi, de bani şi iubirea exagerată de bunuri materiale şi lipsa unei experienţe religioase. Pentru a scăpa de acest indiferentism trebuie ca fiecare credincios să participe în fiecare duminică şi în sărbători la Sfânta Liturghie. Rugăciunea, spovedania frecventă, lectura scripturistică, toate acestea ne pot conduce la îmbogăţirea noastră religioasă.
Biserica sfinţită de mitropolitul Andrei a fost ridicată între anii 1993-2011. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1993, în zilele păstoririi vrednicului de pomenire, arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu Anania. Demersurile pentru obţinerea terenului şi lucrările pregătitoare au început încă în 1992, de la înfiinţarea noii parohii, preot paroh fiind regretatul părinte Iosif Sabău, protopop fiind părintele Viorel Baciu. Lucrările au continuat sub coordonarea preotului Nicolae Feier şi duse la bun sfârşit prin jertfelnicia şi osteneala credincioşilor, păstoriţi din anul 1996 de părintele Ioan Suciu. Pictura în tehnica tempera grasă a fost executată între anii 2004-2011 de către pictorul Gheorghe Croitoru şi echipa acestuia, iar iconostasul în lemn de stejar a fost realizat de meşterul sculptor Ilie Tomoroga din Bistriţa şi a fost împodobit cu icoanele pictate de Gheorghe Croitoru.
Pentru munca şi jertfelnicia de care a dat dovadă, părintele Ioan Suciu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce. Au fost înmânate diplome de aleasă cinstire primarului Bistriţei, ing. Ovidiu Creţu, d-lui Ioan Creţiu – director în Primăria Bistriţa, Consiliului Parohial şi Comitetului de Femei şi prim-epitropului Vasile Roman. De asemenea, doamnei Iuliana Vermeşan, cea care a pus temelia la această biserică, a primit Diplomă de aleasă cinstire. Ing. Tiberiu Pascu a primit Crucea Transilvană.
„Socotind că toate acestea sunt bineplăcute lui Dumnezeu şi oamenilor, cu părintească dragoste, Noi, Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, am sfinţit această biserică astăzi, 17 iulie 2011, în Duminica a cincea după Rusalii, a „Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic”, în zilele de rodnică păstorire a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, protopop al Protopopiatului Bistriţa fiind preotul Alexandru Vidican şi preot paroh al acestei sfinte biserici, părintele Ioan Suciu”, se spune în Hrisovul Bisericii.
Citiţi şi:
- PS Benedict Bistriţeanul a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri la Biserica „Sfânta Treime” din Bistrița
- Mitropolitul Andrei, la hramul de toamnă al Mănăstirii Bichigiu
- Mitropolitul Andrei, la Biserica „Sfânta Treime” din Teaca. Preotul paroh Vasile Cristian Motogna a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”
- Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinţilor Martiri Năsăudeni. Crucea Transilvană pentru fostul primar Dumitru Buşcoi de la Zagra
- Biserica „Sfânta Treime” din Nușeni, sfințită de Mitropolitul Andrei! Crucea Transilvană pentru parohul Ioan Dacian Antal şi prim-epitropul Marius Andreica! Primarul Ioan Mureşan a primit Ordinul "Mihai Vodă"!
Adaugă comentariu nou