Cătălin Ştefănescu şi Tăşuleasca Social au adus la Maliuc un cabinet stomatologic mobil
Cătălin Ştefănescu şi-a propus, în septembrie 2009, să ajute un sat din Delta Dunării. Cu ajutorul preotului si al directorului şcolii, a încercat să-i convingă pe localnici să nu mai arunce gunoaiele în Dunăre, iar săptămâna aceasta, între 29 şi 31 martie, împreună cu Asociaţia Tăşuleasa Social, a adus la Maliuc, în judeţul Tulcea, un cabinet stomatologic mobil pentru cei 43 de copii care învaţă la şcoala din sat. Însă el încearcă să facă ceva mai important pentru comunitatea de aici: să-i responsabilizeze pe localnici şi să-i înveţe să se ajute singuri.
Realizatorul TV a ales comunitatea din Maliuc, un sat cu oameni săraci, care trăiesc izolaţi de restul lumii, nu au locuri de muncă, iar pentru ei accesul la serviciile medicale este un lux.
„Mi-am dat seama că e un loc ameliorabil şi că oamenii de aici pot fi învăţaţi să se ajute singuri”, spune Cătălin Ştefănescu. „Este un lucru simplu, dar e ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Încerc să îi fac pe localnici să înţeleagă că dacă e curat în jurul lor şi dacă nu mai aruncă gunoaie în Dunăre, putem sta de vorbă mai departe. Atunci când eşti curat, psihicul tău lucrează altfel.”
După mai multe luni, Cătălin Ştefănescu şi asociaţia Tăşuleasa Social au reuşit să se facă acceptaţi de comunitatea din Maliuc şi oamenii să nu mai fie deranjaţi de pretenţiile lor de a fi curat în sat.
Însă momentul în care Cătălin a simţit că începe să se apropie de tinerii de aici a fost în toamna anului trecut, când a organizat, împreună cu asociaţia Tăşuleasa Social, o tabără de o săptămână pentru 21 de elevi de la şcoala din Maliuc.
Copiii au fost transportaţi cu autobuzul până în judeţul Bistriţa-Năsăud, aproape de Pasul Tihuţa, în campusul asociaţiei. Pentru cei mai mulţi dintre ei era prima oară când plecau mai departe de Tulcea.
„La Tăşuleasa am avut un program intensiv de o săptămână în care i-am dus să vadă o rezervaţie naturală din zonă şi le-am explicat că atunci când trăieşti într-o rezervaţie trebuie să respecţi nişte reguli”, spune Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social.
„Un alt lucru foarte important a fost să îi învăţăm că dacă ai grijă de corpul tău şi de cei patru metri pătraţi care te înconjoară, abia atunci poţi să fii util pentru tine şi pentru cel de lângă tine.”
La Tăşuleasa, spălatul pe dinţi a fost obligatoriu dimineaţa şi seara, iar copiii au primit un chit complet cu paste şi periuţe de dinţi, săpunuri şi prosoape.
„În tabără, am observat că toţi copiii aveau probleme mari cu dantura pe care le tratau cu medicamente care în alte ţări se dau doar pe bază de reţetă”, povesteşte preşedintele Tăşuleasa Social.
„Toate pastilele acestea îi bezmeticeau pe copii, aşa că împreună cu Cătălin Ştefănescu am început să ne gândim la o soluţie.”
Rezolvarea a venit de la unii dintre vechii parteneri ai asociaţiei, organizaţia germană Die Johanniter Unfall – Hilfe Lauf şi fundaţia Dentists Without Limits.
„Copiii din Maliuc nu au şansa de a fi educaţi şi nu au acces la îngrijire medicală”, explică Lorand Szüszner, preşedintele organizaţiei Die Johanniter Unfall – Hilfe Lauf. „Tocmai de asta vrem să îi ajutăm. Să înţelegi că e important să te speli pe dinţi şi că nu e bine să arunci gunoaiele în apă e o chestiune de educaţie.”
Cabinetul stomatologic mobil a fost adus din Germania, echipat cu tehnologie de ultimă oră, şi a fost transportat pe o gabară până la Maliuc.
Pe parcursul celor trei zile în care a stat la Maliuc, echipa de stomatologi germani a făcut peste 80 de extracţii, aproape 50 de protecţii dentare cu plastic şi a pus aproximativ 40 de plombe. În cabinetul improvizat, copiii sunt cuminţi, deşi mulţi au probleme mari la dinţi şi îi doare. Sunt fericiţi pentru că echipa de nemţi le zâmbeşte, încearcă să le distragă atenţia şi îi tratează frumos. La ieşirea din cabinet, toţi primesc cadou o pastă şi o periuţă de dinţi.
Copiii care au terminat consultaţiile la cabinetul stomatologic mobil primesc saci de plastic de la voluntarii Tăşuleasa Social şi încep să strângă PET-urile de pe malul Dunării şi de pe uliţe. Sticlele sunt presate cu picioarele ca să ocupe cât mai puţin loc. La plecare, voluntarii vor lua pe gabară sacii cu plastic şi îi vor duce la un centru de colectare. Însă Cătălin Ştefănescu şi Tăşuleasa Social îşi propun să implementeze un sistem permanent de colectare a plasticului.
„Noi încercăm să implementăm aici un program de colectare selectivă pe care l-am aplicat deja împreună cu Coca-Cola HBC România în Poiana Negri şi care funcţionează”, spune Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. „Principiul e simplu: avem un sac, îl umplem cu plastic, îl presăm puţin ca să ocupe mai puţin loc, îl dăm unui colector şi îl valorificăm. Am discutat astăzi cu copiii din Maliuc care ne-au promis că vor continua să strângă plasticul de la familiile lor, iar noi vom căuta o modalitate de a-l scoate de aici.”
Citiţi şi:
- 13.800 de cadouri au fost împărţite copiilor din judeţele din Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Cluj
- Camionul de Crăciun, o lecţie de voluntariat, solidaritate şi bucurie
- 10 ani cu Tăşuleasa
- După trei ani de pauză, Camionul de Crăciun revine în 14 comune bistriţene
- Tăşuleasa Social a plantat 6.000 de puieţi în satul Posmuş
Adaugă comentariu nou